witam.
mam taki problem - brak oświetlenia w bagażniku a żarówki są ok. dodatkowe światło stop w klapie działa
pomoże ktoś?
Printable View
witam.
mam taki problem - brak oświetlenia w bagażniku a żarówki są ok. dodatkowe światło stop w klapie działa
pomoże ktoś?
przy zamku klapy jest zamontowany włącznik oświetlenia bagażnika , rozbierz go i przeczyść bo być może tylko zaśniedział
może bezpieczniki sprawdź
witam. odkręciłem plastik i okazało sie że wtyczka od zamka była odpięta , gdy ją podpiołem wszysko sie zapaliło ale jest taki problem że jak zamkne klape to nie gaśnie i gdy chce zamknąć auto to mi centralny zamek odbija tak jakby były otware drzwi ( dlatego pewnie była odpięta ta kostka z zamka ) . teraz pytanie do was - uszkodzony jest zamek?
To nie wina zamka. Uszkodzony jest pewnie przełącznik. Jak zdejmiesz plastikową pokrywę zamka to go zobaczysz. To tak mała przynitowana do zamka kostka jakieś 1,5x1 cm z odskakującą blaszką.
no jest tam cos takiego ale nikt mi raczej tylko tego nie sprzeda , ale jak kupe cały zamek z tym to powinno być ok?
ten przełącznik jest rozbieralny ,składa się z dwóch części , ja musiałem go jedynie rozebrać i przeczyścić ,
Odkopuję, z dnia na dzień padło mi oświetlenie bagażnika (klapa + bagażnik). Z tego co patrzyłem w instrukcji to nie ma oddzielnego bezpiecznika na bagażnik? Czy mógł się nagle też przełącznik w klapie zepsuć? :/
up..?
Jeśli bezpiecznik jest cały to jak napisali koledzy wcześniej pozostaje rozłożyć wszystko i przeczyścić. tam raczej nie ma się co specjalnie spieprzyć. sam zamek też ma styki potwierdzające zamknięcie/otwarcie zamka.jeśli one są zasyfione /nie stykają/ to centralny będzie odbijał bo widzi otwarty zamek.
Bezpiecznik musi być cały bo we wnętrzu samochodu jest oświetlenie, a w instrukcji nie widzę by był oddzielny bezpiecznik dla bagażnika.
Centralny nie odbija, działa jak powinien.
Sprawdzę zamek, dziwne że tak z dnia na dzień padło.
sprawdz tez wiazke w klapie ,ta co przechodzi z budy do klapy ,tam tez lubi sie przecierac
Już wiem gdzie problem, dziś rozebrałem klapę: nie działa ten mały przełącznik z 2 wlutowanymi kablami :)
witam! u mnie oswietlenie bagaznika tez nie dziala ... mam sedana... ale na tym wyswietlaczu miedzy zegarami pokazuje ze sie otworzylo klape... bezp musi byc ok bo oswietlenie wnetrza dziala, zarowka tez jest w porzadku... czy to moze byc wina przelacznika???
Witam ,dołączam się do tematu, w mojej AR 156 SW także nie działa oświetlenie bagażnika i tylnej klapy, wiązki są ok bezpieczniki także ,włącznik także ok, dodam że oświetlenie padło po zwarciu przy jednej z żarówek oddzielnego bezpiecznika od oświetlenia bagażnika nie znalazłem, gdzie znajduję się układ odpowiadający za to oświetlenie (jak działało to po otworzeniu klapy po kilku minutach automatycznie się wyłączało)może w okolicy tego układu jest jakiś bezpiecznik,w każdym razie wszystko wskazuje na ten układ ,tylko gdzie go zlokalizować.
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Mam od paru dni to samo. Tylko że w SW. Czasem pokazuje że bagażnik otwarty i wtedy zapalone jest światło w bagażniku. Sam przełącznik jakby działał bo jak ręcznie dopycham tą blaszke to kontrolka i oświetlenie gasnie. Gdzie problem? Wilgoć gdzieś? wiązki? czy sam przełącznik coś szwankuje? Miał ktoś podobny problem?
Mam to samo od przedwczoraj - wczoraj pół dnia to diagnozowałem - ale doszedłem co jest grane. Winna jest wiązka ta w gumowym peszelku łączącym klapę z karoserią. Zrób sobie test - mikrostyk przy zamku klapy zewrzyj plastrem i poruszaj wiązką - powinieneś zauważyć zapalanie się i gaśniecie lampki sygnalizującej otwarty bagażnik.
Siekier
Królu złoty, wybawicielu, mistrzu mój, fachowcu nad fachowcami, jestem w stanie nawet auto Ci własnoręcznie umyć.
Męczyłem się z tą cholerną klapą od miesiąca i Ty w przeogromnej mądrości swojej mnie uratowałeś.
Jeszcze raz dziękuje i liczę na podobne dobre rady w przyszłości. Mało tego miałem tam pięć kabli całkowicie z całkowicie popękanymi izolacjami.
Nie jest wykluczone żeś mnie i całą moją rodzinę z pożaru nie uratował. Mam nadzieję że nagroda wielka Cię spotka w niebie:-)
No chyba że byś był w Cieszynie to zapraszam na kielicha.
Hehe - Niech sie sprawuje!
P.S. Kielich brzmi zachęcająco :)
Troszkę odświeżę temat bo też mnie irytuje problem z oświetleniem bagażnika w sedanie AR156, u mnie raz działa oświetlenie bagażnika a następnym razem otwieram bagażnik i nie działa, następnym znów działa itd. najgorsze jest to że nie działa kiedy trzeba a kiedy tylko chce sprawdzić bez potrzeby to nie działa. Przewody w gumowym połączeniu buda-klapa sprawdzone i naprawione były popękane izolacje, lampka wymieniona, informacji o otwartej klapie brak, może ktoś ma jakiś pomysł co sprawdzić aby to działało jak należy?
Czujnik otwarcia klapy bagażnika może.