Pod przednimi wycieraczkami i za szybą są kółeczka średnicy ok.0,5cm w obramowaniu.Może wie ktoś co to takiego? Jakieś czujniki?
Printable View
Pod przednimi wycieraczkami i za szybą są kółeczka średnicy ok.0,5cm w obramowaniu.Może wie ktoś co to takiego? Jakieś czujniki?
:?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:
a moze zaslepki srobek trzymających podszybie????:D
Nie, to jest pod szybą, za szkłem pod wycieraczkami, mniej więcej w połowie wycieraczki. Normalnie nie bardzo widac bo przysłaniją wycieraczki właśnie ale jak sie podniesie to są widoczne.Cytat:
Napisał CIAMILL156
ogrzewanie szyby pod wycieraczkami?
zrob zdjecia tego i pokaz na forum
a mnie to wyglada np. na czujnik deszczu, a moze swiatla... Pewnie w jakiejs tam wersji wyposazenia cos tam tkwi. Na pewno nie jest to ogrzewanie ani zaslepki.
raczej tego nie montowali w tych rocznikach chyba ze indywidualnie ktos cos załozył
OK zrobię zdjęcie, myślałem żę tak u każdego jest; a swoją drogą to pomyślałem ze może jest to czujnik położenia wycieraczek, ale to by było chyba bezsansowne rozwiązanie.
No tak przypomniałem sobie, szyba zmieniona ale nie pamiętam jaki rok na niej.
zamiennik robiony w prawdziwej fabryce nie będzie miał tylko loga a poza tym wszystko jak w szybie do pierwszego montażu w fabryce, sitodruk, folia i wszystko inne bez zmian (robię w tym )
a te "kółeczka" to są na szybie czy jak ?
Jutro zerknę dokładnie.Rozumiem że jak to jakiś czujnik to mnie nie dotyczy skoro szyba była zmieniana.
No za szybą, jakby od spodu przyklejoneCytat:
Napisał speedo
ale za całą szybą?- bo szyba czołowa składa się z szyby zew. folii i szyby wew. z sitodrukiem
jest odp.Cytat:
Napisał tomkap
w ciągu kilku lat pracy w fabryce szyb ( SEKURIT ) nie spotkałem się jeszcze z przypadkiem zmiany sitodruku na zamienniku ( szyby które idą do różnych odbiorców a nie do fabryk samochodowych )- jedyna różnica to brak logo marki auta
Jutro zobacze co z szybą bo mam kawałek do garazu i jest ciemno, a kółeczka są całkiem za szyba jakby przyklejone od strony kabiny na tym czarnym pasie na brzegu szyby. Pewnie szyba jest z nowszego modelu skoro w innych alfach z mego rocznika tego nie ma.Zrobie jutro zdjecie macro z 1cm.
są to okrągłe kółeczka, które znajdują się w dolnej części szyby na sitodruku, nie spełniają one żadnej funkcji, z tego co kojarze to występują również w tipo jak i w lanciach choć teraz za bardzo nie mogę skojarzyć.
Kółeczka jak kółeczka okrągłe:)Pewnie faktycznie pofabrczne i nic nie znaczą.
kółeczko2
kóleczko3
aaaaa te kółeczka- no to tak jak pisał marcins737 służą do kontroli pozycji chwytu szyby przez maszynę która ją wkleja lub do prawidłowego ustawienia sita przy nakładaniu emalii ( tak czy siak są to tylko punkty kontrolne w procesie produkcyjnym ) :lol:
No tak, a myslałem ze mam jakieś czujniki bo w żadnym samochodzie takich nie miałem. Najwidoiczniej firma Pilkington, bo tej marki jest szyba, nie potrafi zrobic szyby bez kółeczek:)
ty się na prawdę ciesz- wiesz ile czasu zajmuje przygotowanie takiego sita z kółeczkami albo innymi punktami odnośnymi ??!! a np. dziurki wielkości łebka od szpilki na szybie saab-a muszą !!!!!!!!!!!!!! być w odstępach 145mm i ni chu... inaczej, najlepiej robiło się lanosa: jak nie pęknięta = dobra i szła do fabryki na montaż ( żadne tam refleksy, wciągnięcia folii, wady sitodruku itp. )