Witam, wywaliło mi P0420 - System katalizatora (Bank 1) - wydajność poniżej progu*
I spoko tylko co oznacza ten błąd, jak go zinterpretować i co jest jego przyczyna.
Printable View
Witam, wywaliło mi P0420 - System katalizatora (Bank 1) - wydajność poniżej progu*
I spoko tylko co oznacza ten błąd, jak go zinterpretować i co jest jego przyczyna.
Raczej przyjrzyj się sondzie lambda
Sondy są nowiuśkie oryginalne... A może ma to związek z lpg? I z rozjechaną mapą benzyny?
A o LPG nic nie wspominałes... -barfdzo szybko LPG uszkadza sondę nambda nawet nowiusieńką
Problem rozwiązany przyczyną była przepływka.
Witam
Chciałbym się podczepić pod bardzo podobny problem, który mam u siebie w Alfie. Problem polega na tym, iż poprzedni właściciel wyjął katalizator. Przypuszczam, iż informacja typu "Motor Control System Failure - go to dealer" jest właśnie z tym związana. Po podłączeniu pod komputer mam u siebie błąd "P0420 Katalizator 1 - wysoki sygnał, krytyczny, lampka się świeci" - po próbie wykasowania powraca on oczywiście po jakimś czasie. Chciałbym się zapytać - czy ktoś z Was wie czy można w jakiś sposób można 'oszukać' komputer o braku katalizatora? Np. łącząc ze sobą jakieś kable? Z góry dziękuję za wszelkie informacje!
Witam, dołącze sie do tematu... moja alfa smiga na benzynce, i juz 3 razy mi wyskoczyła ta sonda, za kazdym razem po ok 60-100km. FES pokazuje mi : Załącznik 79903
przy takim odczycie przez FES, jaka moze bys przyczyna, gdyz chcialem sie pozbyć jej na satale jak najnizszym kosztem... jak sprawdzic czy to nie lambda a jak czy cos innego ?? dodam ze przebieg prawie 164tys km a silniczek 1.6 105km
Jak chcesz sprawdzić sondę to możesz ją po prostu wykręcić i sprawdzić czy nie jest wypalona.Albo podjedz na diagnostykę komputerową i diagnosta pod Ci przyczynę tego błędu PO420.Jak coś to mam do sprzedania sondę tylko ze do wersji 120km
- jak ma FES-a to czemu nie zrobić diagnostyki sond lambda i załączyć na forum pliki *.csv aby można było pooglądać co jest z jego sondami.
mam elma 327, i Fesa, moge sprobowac zbadac sonde, ale do konca nie wiem jak , gdyz sie nie bawilem... sprobuje i opisze jak wyglada problem
Załącznik 80239
jedyne parametry lambdy jkakie znalazle... moze mi ktos podpowiedziec jak dokladnie je sprawdzic ???
Jeżeli mam silnik 0d 120cv a sondę lambdy od 105cv.Może wtedy wywalać błąd P0420 po przez słabszą sondę?
@rydzyk
- tutaj masz trochę o sondach w 147.
--
http://www.forum.alfaholicy.org/147/...a_postoju.html
--
przeglądając troche forum, wyczytałem że przyczyną może być fakt że silnik palił olej... osobiście przejechałem nim ok 1000km na palącym duże ilości oleju.... potem zrobiłem remont silnika, i po ok 2000 km zaczął się ten problem... czy jest możliwe ze kat się zabił przez to i wyszlo to po takim okresie ?? dodam jeszcze ze ostatnio coraz częściej zaświeca się ten "check" po wykasowaniu go (po coraz mniejszej ilości km) a odniosłem tez lekkie wrażenie ze silnik jest trochę słabszy momentami. pozdrawiam
Załącznik 80999Załącznik 81000 zrobilem pomiary napiecia w sondach, po odpaleniu zimnego silnika, pierwsza sonda( przed katem) caly czas jej napiecie pracowało w zakresie od 0.1 do 0,8v. druga zaś z początku wogóle nie pracowała, jej napięcie stało cały czas, niewiele sie wachało, czy to normalne ? wiem że napięcie powinno być w zakresie od 0.1 do 0,9, ale nie wiem czy napięcie początkowe lambdy drugiej jest w normie ?? prosze o dalsze rady co do tego bledu, gdyż mam na obecną chwile możliwość nabycia niedrogo nowego kata pozdraiwam
P.s. zastanawia mnei praca integratora sondy lambda... niestety nie wiem co to ale dziwi mnie fakt ze piersza cos pokazuje zas druga nie... a co do katalizatora to mam mozliwosc nabycia takiego: http://autosklep.istore.pl/pl,produc...r,099,886.html w cenie 170zl od reki+ ok 50zl montaz... jezeli okaże się że z lambdami wszystko ok
aha to w takim razie czy ten katalizator bedzie pasowal u mnie ?? http://autosklep.istore.pl/pl,produc...r,099,886.html
dodam ze wyszukalem ze spelnia normy euro 2, a cena jest dla mnie naprawde atrakcyjna...
p.s. dorzucam jeszcze charakterystyke sond zaraz po odpaleniu, po nocnym postoju w garazu, az do rozgrzania do 60stopni plynu chlodniczego
Załącznik 81111Załącznik 81112Załącznik 81113Załącznik 81114
Nie będzie pasował do Ciebie, bo u Ciebie w wersji 105KM, jest katalizator przykolektorowy. Można kupić wkład katalizatora i go wspawać, albo kupić tulejkę dystansową do sondy lambda.
@Rydzyk
- a czemu nie dasz logów z pomiaru, są w kaltalogu domowym FES-a, czyli pliki *.CSV.
- z wykresów twoich nic nie widać, jakieś kolorowe linie.
tutaj wrzucam plik z fes-a http://www.sendspace.com/file/xqdfi1
"wprowadz swój numer telefonu komórkowego aby pobrac plik", jak nie kijem go to pałką.... a czemu nie na forum , w koncu od tego jest to forum, rozmiar pliku *.rar do 48 MB...
Załącznik 81146Załącznik 81146
przepraszam, akurat wychodzilem, i powiedzialem bratu żeby na jakąś stronke wrzucil i tutaj wstawił... teraz na spokojnie wrzucam na forum, pozdrawiam
Pozwolę sobie udostępnić swoje wykresy zrobione FESem.Sondy Lambdy przed wymianą i po wymianie oraz przepływki.Niestety diagnosta który stwierdził,że padła mi sonda lambdy pomylił się.Bo po resecie parametrów adaptacyjnych dalej wywala błąd P0420.Ale co mam wisieć nie utopienie :-)
Przyczyną błędu P0420 może być to ,ze przy łączeniu kolektora wydechowego z blokiem silnika jest mokro?
Załącznik 81226
rozmawialem wczoraj z dwoma mechanikami, i ... każdy miał inną diagnozę, obie zaprzeczały sobie nawzajem... moj kolega, elektromechanik powiedział ze przy takim wykresie jak ja mam, czyli pierwsza sonda caly czas pracuje, a druga po czasie pracuje jak ta pierwsza, oznacza ze do wymiany jest kat, gdyż druga sonda nie powinna wogole pracować, a jeżeli pracuje, to ma za wysokie spaliny, podobno z dobrym katem powinna ona stac praktycznie w miejscu wachać się tylko w zakresie 0,4-0,6v . Kolega zdiagnozował kata... Za to mój mechanik stwierdził że druga sonda powinna pracować cały czas w zakresie od 0,4 do 0,6, nie wiecej, i jeżeli pracuje jak pierwsza to do wymiany jest SONDA... dwóch mechaników, dwie różne teorie... podpowiedzcie co mam dalej robić z tym fantem.... pozdrawiam
- a wiesz co to jest temperatura dogrzania silnika, co to tick temperatury.... - czemu nie zrobisz logów: RPM, sonda przed katem , sonda za katem, temperatura silnika..... ale od zimnego silnika do 2 - 3 tików temperatury, wtedy jak zadziała termostat.... pobieżnie z logów to wynika że katalizatora to raczej nie masz, tylko strumienicę.....
bylem wczoraj na kanale, i zobaczylem ze mam pekniety spaw wokol drugiej sondy i spaliny uciekaja bokiem, moze to miec jakis wplyw na pomiar sondy ? ewidentnie widac ze z ppekniecia wydobywaja sie spaliny pekniecie jest dlugosci ok3cm
dzisiaj zapawałem pęknięcie, i po 20km ku mojemu zdziwieniu... nie zaświecił sie "check" silnika !! zobaczymy jak bedzie w dalszej ekspoatacji :) pozdrawiam
i niestety.... check jest.... czas na nowego kata...
I jak wymiana katalizatora zmieniła coś związku błędem P0420?
wstrzymalem się narazie z wymianą... wiosną zajmę się kompletnym ukladem wydechowym, gdyż na koniec chciałem dać sportowy, a jezeli chodzi o kata cały czas się zastanawiam, czy go wymienic na uzywke czy wspawać rurę zamiast niego, a sondę oszukać dystansem... musze poczytać i poanalizować rozwiązania, pozdrawiam :)
Moim zdaniem szkoda kasy na używkę bo nikt Ci nie da gwarancji na to ze ten kąt wytrzyma Ci rok czy dwa tygodnie.Najlepszym rozwiązaniem jest stawienie katalizatora uniwersalnego dedykowanego do Twojej pojemności auta(porada ANET)
tak, myslalem o tym, nawet chcialem tak zrobic ale problemem jest umiejscowienie go w mojej wersji.. malo miejsca...
ja jeżdżę bez katalizatora żadnego a były 3 kontrolka się nie świeci odziwo a już z pół roku tak jeżdżę
początkowo się zapalała ale to zapewne z racji nieszczelnego wydechu
Podjedz do fachowca od układów wydechowych i on Ci już dopasuje katalizator.Mogę polecić Ci w Częstochowie firmę Adnar.Zajmują się od lat układami wydechowymiCytat:
tak, myslalem o tym, nawet chcialem tak zrobic ale problemem jest umiejscowienie go w mojej wersji.. malo miejsca...
Odświeżę trochę temat błędu P0420. Sam męczyłem się z tym błędem praktycznie od momentu kupna auta. Pisałem w różnych wątkach na forum, szukałem rozwiązania, nawet wymieniłem jedną sondę (ostatnią), łącznik elastyczny wydechu, bo był postrzępiony trochę i nic. Jak kasowałem to prędzej czy później się zapalał, z reguły 100 km nie zrobiłem, czasami trochę ponad. Z racji tego, że nie wpływało to na prowadzenie, silnik i auto, jeździłem tak i się nie przejmowałem.
Jakiś czas temu jednak poczytałem trochę o TS-ach, jakie obroty lubią, jakie nie, jak się powinno nimi jeździć, żeby służyły i nie sprawiały kłopotów. Po lekturze stwierdziłem że zamulam ten samochód i jeżdżę za bardzo "eko". Tzn. jeździłem tak mniej więcej do 3 tyś. (czasem przy wyprzedzaniu trochę przekroczyłem, tak do 4) i często nie redukowałem, tylko przyspieszałem (czasem też przy wyprzedzaniu) z niskich obrotów na wysokich biegach, co zbyt dobre dla silnika nie jest. Zmieniłem tryb jazdy, teraz staram się nie schodzić poniżej 2 tys. obrotów, dobieram bieg do prędkości (żeby miał "siłę"), no i znacznie częściej korzystam z wyższych obrotów (4-5 tyś. czasem trochę więcej).
Zacząłem tak jeździć chyba od marca lub kwietnia, a przy okazji wiosennych porządków podczas majowego weekendu podpiąłem alfę pod kompa, żeby zobaczyć czy nie ma innych błędów i skasowałem P0420. I jak to wygląda na dzień dzisiejszy? Może jeszcze za wcześnie, żeby mówić o sukcesie, bo robię raczej małe przebiegi, ale od początku maja zrobiłem ok 450km i błąd się do dnia dzisiejszego nie zapalił :)
Pytanie do was koledzy, jak myślicie? Czy tak jak w moim przypadku, przyczyną błędu P0420 może być zbyt zamulasty tryb jazdy, a nie np. jakieś uszkodzenie mechaniczne katalizatora lub innego podzespołu? Zakładając, że znalazłem przyczynę :)
Czy ktoś miał podobnie?