Jak w temacie muszę wymienić tarcze i klocki z przodu bo bije przy hamowaniu. Na allegro dostępne są 3 opcje: brembo (339zł/kpl), ATE (390zł/kpl), oraz Bosch (215 zł za szt.).
Co byście wybrali ?
Printable View
Jak w temacie muszę wymienić tarcze i klocki z przodu bo bije przy hamowaniu. Na allegro dostępne są 3 opcje: brembo (339zł/kpl), ATE (390zł/kpl), oraz Bosch (215 zł za szt.).
Co byście wybrali ?
Dla mnie zestaw tarcz brembo i klocków ferodo daje przyzwoite i bezproblemowe użytkowanie :)
Też mnie czeka wymiana i raczej na Brembo się zdecyduję.. U mnie bicie pojawia się przy dodawaniu gazu głównie, między 40 a 80 km/h. Ogólnie im bardziej rozgrzane hamulce tym jest bardziej jest to odczuwalne.. na zimnym prawie nie wyczuwalne.. Mam nadzieję, że to tarcze, a nie jakaś inna rzecz.. Koła wyeliminowałem.. więc nie bardzo co ma tam jeszcze bić..
18 tys. i zużycie jest niewielkie ;)
Tarcze sprawdzone podczas ekstremalnej jazdy,czasem się dość mocno zagrzeją jak człowiek chce "pojechać mocniej",a tu co chwile musi hamować ;) a te nadal proste,nic nie bije :)
Takie małe info do użytkowników 2.4 ,podczas poszukiwań klocków szukajcie do AR 166 3.0(zacisk brembo 4 tłoczkowy),te same klocki,załóżmy tej samej firmy a połowę tańsze!!,wtedy nie byłem taki mądry,ale wam się może przyda ;)
Zapiąłem te tarcze Brembo + klocki Ferrodo.. i faktycznie spisują się.. :) Dzięki za radę..
trochę z innej beczki,kombinuję z zaciskami brembo(czerwone) do alfy 159 zdaje się że z wersji TI i zastanawiam się nad kilkoma rzeczami,że tarcze się różnią zależnie od wersji silnikowej(2.4 i 3.2 mają chyba 330mm) to mniej więcej wiem,ale czy w rocznikach się coś nie pozmieniało?Mam model z 2007roku i czy nie pojawi się wtopa że zaciski z rocznika 2009 nie będą pasować,głupio by potem służyły za przycisk do papieru;)
odgrzeje temat bo wlasnie czeka mnie wymiana hamulcow - przód i tyl. Na montowanych fabrycznie przejechalem 90 tys, z ASO nie dowiedzialem sie jakie moga mi zalozyc (odpowiedz byla ze zamienniki albo oryginalne ale nazwy nie podano :)), warsztat za rogiem poleca ATE. Pytanie mam ile przejechales km na zestawie Brembo + Ferrodo i czy nadal dobrze sie sprawuja
pozdrowienia
shemagonish
Ja zmieniałem klocki tydzień temu. Tylko jedną uwagę mam. Patrz na rocznik, bo od 2008 roku była zmiana hamulców, chyba tylko przód, i ze starszych wersji nie pasują.
Co ciekawe w intercarsie, jak mnie mój mechanik zapewniał, z zamienników są tylko ferrodo.
Ja zamontowałem z tyłu ATE, to chyba oryginały, a z przodu padło na ferrodo. Są ok-polecam.
I jeszcze jedna kwestia, nie wiem ile w ty prawdy, ale od wprowadzenia nowych części, producent ma monopol na nowe części przez 3 lata. Dopiero po tym okresie wychodzą zamienniki.
wprawdzie nie w 159, bo w niej jeszcze hamulcow nie zmienialem, ale w megane coupe i Alfie 145 zrobilem na tym zestawie lacznie pewnie z 80 tys. Jezdzi na tym tez moj ojciec w 156, ktora czesto od niego pozyczalem i tam tez sprawuja sie bardzo dobrze. Wiadomo, ze nie sa to hamulce do sportowej jazdy ale nawet przy dynamicznej jezdzie po Dolomitach ani razu mnie nie zawiodly.
Jedyna wada to dosc spore pylenie klockow latem ale z tego, co sie orientowalem, nie ma klockow o porownywalnych parametrach i mniejszym pyleniu. Na co trzeba tylko zwrocic uwage to, zeby byly to klocki Ferrodo Premier lub DS Performance. Sa jeszcze jakies trzecie tansze ale gorszej jakosci
mam prośbę kto mi może podać jakie mam kupić klocki i tarcze na przód wg EPER'a wskazuje, że mam tarcza o symbolu 51767382 a zaciski 735416379, po podaniu VIN w sklepie internetowym gość powiedział mi, że mu po VIN wychodzi, że mam zaciski brembo ;) czego ja nie odnotowałem.
Mógłby mi ktoś to sprawdzić?
mój numer VIN ZAR93900007031797
O ile się nie mylę, w 1.9 zaciski Brembo były od 2008 roku.
Wyglądają tak:
http://img02.allegroimg.pl/photos/or.../21/1914382138
Zaciski Brembo były od początku dla wersji 2.4 i 3.2.
Tak, ale w 1.9 były od 2008, co napisałem wyżej :)
no więc to potwierdza, że ten katalog Ferodo coś kiepskawy jest bo dla mojego VIN podał, że mam zaciski Brembo ;)
Prawda jest brutalna, panowie gadżeciarze:) dać wam auto do pojeżdzenia i zapytać was: jakie to były klocki?
NIKT z was nie rozpozna. Wątek i dyskusja typu bla bla bla, lepsza wielkanoc od bożego narodzenia.
na pewnym poziomie detale są nierozróżnialne a sprawność mechaniczna zbliżona.
Zgadza się ja założyłem tarcze SBS + klocki Girling i jest Ok.
KRS, a Ty gadżeciazem nie jestes? ;-)
A powaznie to pojawiaja się na forum gadzeciarskie dyskusje ale akurat w przypadku hamulcow tak nie jest. Nawet, jeżeli wiekszosc z nas nie czuje roznicy przy codziennej jezdzie to może ja poczuc, jeżeli samochod zatrzyma się przy awaryjnym hamowaniu powiedzmy pol metra dalej i to pol mera to będzie akurat dlugosc bagaznika innego samochodu
a jestes w stanie na podstawie wpisów na forum oszacować , które klocki spowoduja zahamowanie te pół metra wcześniej?
No własnie, Gary, które?
Ludzie tutaj dyskutują o markach, Brembo, nie Brembo, bo te nazwy znają, nie znając innych (chodzi o parametry). Czy istnieje wiarygodne zestawienie danych, dotyczących tarcz i klocków? w dodatku trzeba jeszcze wprowadzić dane dotyczące wagi auta, nawierzchni, prędkości, stylu jazdy, siły hamowania, stanu ogumienia, i tak dalej.
Jedzie Gary na Brembo i zgięty podagrą dziadek na Nie Brembo. Gary zahamuje szybciej, dziadek wjedzie w kuper.
Ale jak dasz dziadkowi Brembo, nadal Gary będzie lepszy, mimo, że okładziny klocków będzie miał z drewna:))
od zastosowanej marki ważniejsze jest żeby wszystko było sprawne - hamulce, amortyzatory, wahacze, ustawione kąty i zbieżność, głęboki bieżnik...bo co z tego gdy będa najlepsze hamulce i np łyse opony?
KRS, Intruz, wyglada na to, ze mnie nie zrozumieliscie. To, ze na dlugosc drogi hamowania maja wplyw rozne czynniki, a nie tylko jakosc tarcz i klockow hamulcowych to jasna sprawa. Mi chodzi o to, ze w konkretnym samochodzie z konkretnym kierowca przy awaryjnym hamowaniu w konkretnych warunkach przy jednym zestawie hamulcow droga hamowania wyniesie powiedzmy 50 metrow, a przy innym zestawie (samochod, kierowca i warunki takie same) powiedzmy 50,5 metra. Niby niewiele, ale tak jak pisalem jezeli moze to byc pol metra baznika innego samochodu albo pol metra przejscia pelnego pieszych to warto wziac to pod uwage
Zadnych zestawien nie mam ale zakladam, ze roznice sa tak, jak sa w przypadku opon, amortyzatorow i innych czesci. Jezeli wiec mam wybierac to wybiore hamulce znanych marki, ktorym moge zaufac. I tyle.
Brembo, Brembo i jeszcze raz Brembo! :D przynajmniej w kwestii klocków
Jak ktoś lubi przepłacać to czemu nie.
rozumiem, ze Ferodo na śmietnik:))?
Czy ja wiem, czy Brembo, aż tak bym nie polecał.
No to sobie pogadalismy:PPP:)
We wrześniu założyłem tarcze i klocki TRW,jedno bardzo ostre hamowanie(auto dość mocno obciążone) i niestety biją przy hamowaniu(zrobiły 6 tyś),czym mocniej rozgrzane efekt coraz gorszy.Muszę poszukać czegoś innego tym razem..
Zimmerman dobra jakosc
---------- Post added at 19:20 ---------- Previous post was at 19:20 ----------
Albo EBC
Ja ostatnio kupiłem komplet tarcz i klocków ATE. Kiedy je zakładałem zauważyłem, że zaciski są również ATE. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że oryginalne tarcze i klocki są właśnie z tej firmy. Dodatkowo tarcza pokryta jest jasna farbą i wygląda jak oryginał. Przejechałem dopiero ok 200km i nic więcej na temat trwałości napisać nie mogę.
ATE to bardzo dobre tracze, godne polecenia.
a co sądzicie o tym połączeniu:
tarcze brembo i klocki bosch: http://allegro.pl/tarcze-klocki-alfa...053150376.html
Poczytaj troche o tarczach brembo. Ja co prawda czytałem ale nie chciało mi się wierzyć w to co ludzie wypisują i założyłem do bravo. Po miesiącu wylądowały na śmietniku i zastąpione tarczami ATE, siedzą do tej pory i jestem bardzo zadowolony.
Ja w 147 miałem (mam) brembo max nacinane z klockami ferrodo ds performance. Jak dla mnie super. Nie było żadnego piszczenia przy hamowaniu, czego obawiałem się najbardziej. Jak będę zmieniał w 159 to poszukam też takiego zestawu. Nie wiem, czy robią taki do 159 ale w 147 działało to super.
Czy ktoś używa(ł) może tarcz Textar?
Kategorycznie odradzam tarcze Brembo no chyba, że Max lub Oro :)
Jakość "zwykłych" jest tragiczna tzn. krzywią się bardzo szybko. Dla mnie tarcze ATE i klocki Ferodo są godne polecenia połączenie.
A ja kategorycznie polecam :) I w razie czego sluze pewnym kontaktem do zakupu.