Witam,
I kolejny temat z serii co polecacie:) Chodzi o zimowki, zima zapas wiec powoli trzeba zaczac sie zastanawiac co kupic - zeby nie byc zaskoczonym opadem sniegu:P Z jakich opon byliscie zadowoleni? A ktorych nie polecacie?:D
Printable View
Witam,
I kolejny temat z serii co polecacie:) Chodzi o zimowki, zima zapas wiec powoli trzeba zaczac sie zastanawiac co kupic - zeby nie byc zaskoczonym opadem sniegu:P Z jakich opon byliscie zadowoleni? A ktorych nie polecacie?:D
pirelli sottozero 2 -cała (porządna) zima przejechana bezproblemowo;
Michelin Primacy Alpin PA3, Goodyear UltraGrip 7+ lub Vredestein Snowtrac 3- bardzo dobre opony, w chwili obecnej w bardzo dobrej cenie
Dębica Frigo 2 :P
a jaką felge najlepiej? Ja myśle nad 16" ale bez szaleństw jakis jeden z prostrzych modeli enzo lub aez, znalazłem takie za 350zł sztuka. A oponki to na drugim aucie (suzuki sx4) mam założone Nokiany na 16" właśnie i w sumie jestem zadowolony, jednak są troche głośne, przyjrze się tym co polecacie powyżej, ale myśle że ostatecznie zasugeruje sie ceną tak żeby max 2200pln wyszło.
nie wiem jakie najmniejsze felgi podejdą ale chyba 16stki?. osobiście wole na zimę jak najmniejszą możliwą felgę, wtedy całość nadrabiam profilem opony, a jak wiadomo w zime różnie bywa z jakością dróg- im więcej gumy dzieli asfalt od felgi tym dla zawiasu lepiej ;) pzdr
Gdybym miała kupować teraz to tylko Michalin. Po letnich Michalin Pilot Exalto, które mam aktualnie nabrałam przekonania, że są Michalin i opony. Ale kupiłam w zeszłym roku GY UG GW3 i na tych pewnie tej zimy pojeżdżę. Generalnie byłam z nich zadowolona i nie miałam problemów i w sumie mogę je polecić. Ja mam na zimę 15.
Chce zrobic w ten sposob ze teraz obecne felgi czyli 17" zalozyc na nie zimowki i zrobic z nich zimowy komplet, a na lato kupic nowe felgi + oponki.
Wiec jak bym chcial na zime kupic to jaki profil oponki szukac zeby byl wyzszy od letnich?
Obecnie uzywam 215/45/17 letnich.
No ja tak mam - dwa komplety, profil opon zgodny z zaleceniami producenta:
Na lato – R17 215/45/17
Na zimę – 195/60/15
GT (JTS, JTD)
Zimowe
195/60 R15 88Q (M+S)
205/55 R16 91T (M+S)
215/45 R17 87H (M+S)
Można dobierać inaczej indywidulanie zapewne, ale ja akurat korzystam z danych producenta, bo wydaje mi się, że są optymalnie dobrane.
Na 15 jeździ się dobrze, a na 16 nie wiem. w drugim samochodzie są 16, ale to inny rodzaj auta i z dużo wyższym prześwitem, więc się nie liczy.
potwierdzam - jeżeli już to 205/50 /17 i "będzie pan zadowolony"
A takie cudo? Ktos z Was testowal moze??:)
http://www.opona.pl/opony,nexen,NEOL17021545WN30X
Cena bardzo zachecajaca... Nawet jakby mialy starczyc jeden sezon to wystarczajaco:P za taka cene. Moze lepiej cos takiego kupic co sezon niz Michelin, Bridgestone na np 3 sezonki? Narazie poszukuje, porownuje i pytam opini jeszcze nie kupuje:)
Kup raczej sprawdzone opony, jak koledzy radzą, bo żeby nie okazało się, że to co piszą o tych oponach to fikcja.
Powiem tak, dostałam dwa komplety kół od poprzedniego właściciela, zmieniłam sobie opony, bo coś musiałam zmienić :) Nie miałam takiego wyboru jak Ty, ale gdybym teraz miała decydować się – to jeśli finanse, by mi pozwoliły na zimę kupiłabym mniejsze felgi. Dlaczego? No bo w ogóle nie lubię poprawiać fabryki – tak już mam. Bo jeżdżę w Polsce, a nasze drogi są jakie są, jak nie dziury (gigantyczne – takie, że żadna dostępna szerokość koła tego nie zdzierży) to koleiny, etc. A mniejsza felga wg mnie (sprawdziłam) daje większy komfort jazdy i przede wszystkim daje większą stabilność w koleinach – takie mam spostrzeżenia. Ma wadę – naprawdę nie wygląda, ale szczerze mówiąc zimą nie zwracam na to uwagi. Koszt opon niższy – tak więc za cenę opon do 17 można mieć analogiczną oponę + całkiem niezłe 15, których designu i tak za bardzo zimą nie widać, chyba że zamierzasz kupić oryginały, ale to raczej nie za tą cenę.
Zmiana, którą koledzy radzą sprawdzili empirycznie i należy im wierzyć, jednak nadal będę twierdzić, że najlepiej używać dedykowane przez producenta rozmiary :) Z paru względów – raz, że nasze samochody mają te wszystkie ASRy, ESP i mogą nie załączać się jak należy, chyba a dwa, że jak np.: się zdarzy, że zimą będzie sucho i ciepławo, to zwiększy się długość hamowania, chyba :) Tak myślę, że dlatego nie zalecają zmniejszania szerokości opony na zimę, ale mogę się mylić i to tylko moje zdanie, które może być błędne.
Życzę zatem powodzenia w wyborze stosownego zestawu – i miłej, bezpiecznej jazdy zimą.
Mam pytanie niezależne odnoście 17 Michalin zimowych, tych co polecacie - czy macie porównanie z innymi zimowymi oponami w GT i czy są b. od innych bardziej "miękkie" (czy lepiej tłumią nierówności, chyba o to mo chodzi)? Bo letnie są "miększe".
mam Dunlopy, nie pamietam modelu ale zima dopiero nadejdzie... z tych które miałem sa najlepsze.
pzd.
I zgoda od opony, tyle, że rozmiar tej opony, nierzadko jednak zależy od rozmiaru felgi, a rozmiar opony może mieć znaczenie zimą
Hmm…Rajdy WRC – na zimę i szutr felgi mają mniejsze, bo potrzebują jakieś wąskie opony ;)
Przy założeniu, że mielibyśmy analogiczną oponę Michalinę tylko w innym rozmiarze ja dedykowane x 15, a Ty niededykowane x17 i ten sam samochód, czyli GT:
- Na śniegu – ja lepiej wyjdę,
- Jak będzie piaseczek – ja lepiej wyjdę,
- Na błocie pośniegowym - ty lepiej wyjdziesz.
- Na lodzie – oboje popłyniemy, ale ja faktycznie ciut dalej… chyba, że założę łańcuchy:)
- W zakrętach – nie wykluczone, że ja lepiej wyjdę, bo mam rozmiar dedykowany,
- A na asfalt - będzie się sprawowała lepiej zimowa opona analogiczna jak letnia.
- Tłumienie dragań na 15 oraz pokonywanie kolein będzie lepsze niż na 17, bo jest – większy balon, ale fakt to zależy od opony, szkopuł w tym, że na 17 nie założysz opony od 15.
- A jak będzie 7 st zimą i deszczyk lub sucho, to oboje wyjdziemy gorzej niż ten co będzie miał oponkę letnią :)
A tak naprawdę wszystko zależy od tego jaka będzie zima i gdzie mieszkamy, i od tak zwanego punktu siedzenia:) A tego niestety nie wiemy.
Majka --> chyba nie do końca mnie zrozumiałaś ;)
Po prostu, jeździłem w poprzednim samochodzie na alusach 15" (zimowych) i jakiejś oponie ze "średniej półki". Teraz mam 17" i spisuje się o wiele lepiej.
Leonine pyta jak mi się jeździ, więc dzielę się moją opinią, wkładając mity o mniejszym rozmiarze opon zimą między bajki.
Co do powyższego posta, to opon kolcowanych z WRC bym tu nie porównywał.
Prawda jest okrutna - ja lepiej "wyjdę" z każdej z powyższych sytuacji - przynajmniej lepiej będzie wyglądać :D
PS. 215/45/R17 to dedykowana opona w moim przypadku i łańcuchów na 17-tkę nie można stosować.
Może i nietrafne porównanie… trochę było ;) co nie zmienia faktu, że kolce są na wąskiej oponie… i na mniejszej feldze, nawet o 3 rozmiary i nie jest to raczej przypadek. Na takich nawierzchniach akurat liczy się mniejsza powierzchnia styku opony z podłożem.
Tak zauważyłam, że Ty masz dedykowane, ale zachęcasz do założenia na R17 - dedykowanych dla R16. Wydawało mi się, że po to żeby jakby „poprawić trakcję na śniegu” i zwiększyć „balon”. To właśnie jest mit wg mnie, zwłaszcza jeśli rozpatrujemy samochód z kontrolą trakcji. Nie napisałeś – daj sobie spokój z mniejszymi felgami, zostań przy 17 i dedykowanych oponach. Czyli? Gdybyś polecał dedykowane na 17… nie byłoby moich postów. Ale skoro źle zrozumiałam, to cóż może się zdarzyć :) Sorki.
Wiem, że nie założysz na swoje koła łańcuchów, dlatego napisałam, że …chyba że ja założę łańcuchy :) I to, jest jakiś argument :)
No jakoś udało mi się przeżyć zimę na moich GY R15, śnieg tną b. dobrze i piachy błotne też. Na błocie pośniegowym lepsza była Michalina letnia, R17, zwłaszcza przy hamowaniu – rzadziej się włączał ABS. Na lodzie – ciężko, ale udało mi się w nic nie wyrżnąć. A na Tych co masz nie miałam okazji jeździć, ale wierzę, że są dobre. Skoro piszesz, że we wszystkich warunkach, to tym lepiej. Na R15 i relatywnie dobrej oponie mniej na pupie się czuje wszelkie nierówności, przynajmniej w GT, która generalnie jest dość „twarda” przynajmniej w porównaniu ze 147.
Korzyścią większej felgi jest też w pewnym sensie zwiększenie prześwitu, choć tu mogę się mylić, ale tak mi się wydaje, co w GT JTS, która siedzi niżej niż JTD, ma pewne zalety, zwłaszcza zimą, kiedy jedzie się jak po torach – i atrakcyjnie szura osłona pod silnikiem. I gdyby to była prawda to też jest jakiś kuszący argument.
Tak więc, wybór rozmiaru felgi, tym samym szerokości opony i wielkości balona, przy założeniu, że mamy tą samą oponę, w dużej mierze zależy od potrzeb i warunków w jakich jeździmy. Ja jednak zostaję przy swoich R15 na zimę – wychodząc z założenia, że jak nadejdzie ten jeden dzień, gdy trzeba będzie założyć łańcuchy, to założę i po prostu wyjadę :) A, że będę musiała wolniej jeździć, czy wchodzić w zakręty z mniejszą prędkością niż latem, i tak zimą tak robię. To mój wybór. Twój jest inny i ok., ale w żadnym poście, go nie skrytykowałam.
No to nie do końca rozumiem. Odejmujesz mi punkty na starcie? Co do ładniej – nie polemizuję, ładniej GT wygląda na dużej feldze, ale lans w GT to sprawa drugorzędna i w ogóle to mit :)
No dobra, z mojej strony EOT. Przepraszam Was za OT, chyba mam to we krwi. Nie zaśmiecam więcej wątku.
Pozdrawiam.
Majka --> tu nie chodzi o mój wybór i namawianie na opony zimowe 17" tylko o pytanie autora tematu :P
Dlatego napisałem, że jestem z moich 215/45/R17 zadowolony, ale uważam, że lepiej spisywałyby się 205/50/R17 pod warunkiem, że felga nie jest szersza jak 7".
PS. Co do większego prześwitu, to na 17-tkach będzie on nieco większy w stosunku do 15" z uwagi na fakt, że powiększy się średnica całego koła - ale to milimetrowe wartości.
dokładnie takie posiadam, GY UG 7 wysiadaja...
Pirelli Winter 240 SnowSport ?
Ktos testowal moze sie wypowiedziec??:)
Sa w atrakcyjnej cenie.
Polecam poniższą stronę www. Są tam opinie użytkowników.
http://www.tirerack.com/tires/tires....+240+SnowSport
a ja polecam Pirelli sottozero. Wszyscy moji znajmoi na nich jezdza swietna opona sam teraz takie kupuje :D
a co myslicie o oponach ktore przelezaly rok w magazynie? (rok produkcji 2008-2009)
i teraz sa w promocyjnej cenie. Czy jakoscia nie odbiegaja od opon wyprodukowanych w biezacym roku?
wiesz ludzie to jezdza takami samochodami ze ja balbym sie nim ruszac w trase:P
Poprostu jak wydaje 2tysiace to oczekuje od tych opon ze starcza na 3lata~~ przy zachowaniu dobrych wlasciwosci:)
Prawidłowo przechowywana opona przez rok leżenia na magazynie nie straci nic ze swoich właściwości, a cena będzie niższa bo krąży opinia że taka opona już jest stara. Opony to nie pieczywo ;) Kiedyś czytałem pisemko od Michelina, że opona przechowywana przez rok zużywa sie jak opona użytkowana przez tydzień. Ogólnie o "starych" oponach tam było sporo napisane. Jak znajde tego maila od handlowca to wrzuce to pisemko tutaj.
a moze wiecie jak wyglada gwarancja takich opon?
Jezeli kupie roczne oponki to gwaranacje mam od daty zakupu czy od daty wyprodkuowania? gwarancja producenta to 24 miesiace tak?
Nie widzę powodów żeby kupić opony 2 czy nawet 3-letnie, ale trzeba się zastanowić, bo przecież zimówki kupuje się często na wiele sezonów i prawdą jest, że stara kilkuletnia opona zimowa staje się twardsza i traci swoje pierwotne właściwości.
Co do gwarancji, to masz ustawowe 24 m-ce odpowiedzialność sprzedawcy.
gwarancja się liczy od momentu sprzedaży towaru (gwarantem jest producent a nie sprzedawca. nadawana jest ona na np. 10 Lat ) . odpowiedzialność sprzedawcy za towar- 2 lata (od momentu sprzedaży). Kiedyś był tylko rok. Tak w ogóle to do czego Ci gwarancja. przebitej opony nie zareklamujesz, rozdartej tak samo, chyba że sama pęknie podczas jazdy, ale wtedy to już będą wnikali na jakim samochodzie zamontowana, czy nośność opony odpowiednia do wagi samochodu itd.
Podejrzewam, że byś nic nie wywalczył w razie czego :), bo te gwarancje są tak napisane, że nie da się tego przeskoczyć. niby gwarancja jest, ale jej nie ma :D tak jest z wieloma towarami.
gwarancja producenta jest na wady produkcyjne. np jak jakis bąbel bez powodu wyskoczy, bieznik sie odkleji, opona wykazuje zbyt szybkie zuzycie. Przebicie, najechanie ostro na kraweżnik czy inne uszkodzenie mechaniczne nie bedzie uznane na gwarancji. Zwykle gwarancja teraz jest udzielana na 4-5 lat na opony nie starsze niz 10 lat od daty produkcji. Po 2 latach od zakupu gwarancja jest uznawana częsciowo (w % na podstawie głębokości zuzycia bieżnika) Tak to mniej wiecej wygląda obecnie u wiekszosci producentow.
Na przyszłą zime mam zamiar sprawic do swej 156 opony Continental WinterContact TS 830P
Czy ktoś użytkuje owe opony? Są warte zakupu?
zdecydowanie polecam michelin alpin. są idealne, cichutkie, nigdy mnie nie zawiodły. nawet na największym lodzie podjeżdżały pod stromą górę. polecam bo to najlepsze opony zimowe jakie miałem dotąd.