Witam
Aktualnie jeżdżę na 205/55R16 Dunlop Sport letnich oponkach. Jakie opony polecacie na zimę? Założyć standard 195/60R15 (przekłamania licznika przy 100km/h niby ~3km) czy 195/65R15 z przekłamaniem ~0,3? Jakich producentów polecacie?
Pozdrawiam
Printable View
Witam
Aktualnie jeżdżę na 205/55R16 Dunlop Sport letnich oponkach. Jakie opony polecacie na zimę? Założyć standard 195/60R15 (przekłamania licznika przy 100km/h niby ~3km) czy 195/65R15 z przekłamaniem ~0,3? Jakich producentów polecacie?
Pozdrawiam
standard 195/60 R15 + Continental WinterContact TS 830, Goodyear UltraGrip 7+, Dunlop SP Winter Sport 3D, Vredestein Snowtrac 3, Michelin Primacy Alpin PA3, Nokian WR G2, Pirelli Winter 210 Sottozero 2 /test opon zimowych ADAC/
Ja polecam Pirellki sottozero dwójki, niźle ciagną na śniegu, no i są z Mediolanu. Oczywiście w rozmiarze standartowym. Nie wierz w bajki o koniecznosci zamiany na zimę kół na mniejsze niż 16 i ze stalowymi felgami.
Właśnie, co z tymi przekłamianiami licznika?
156 z 205/55/R16 nie przekłamuje w odniesieniu do nawigacji.
a 147 na tym samym komplecie przy 160 tylko 151...
jaki jest właściwy rozmiar by nie było przekłamania?
Tu nawet nie chodzi o wielkość czy oddziaływanie soli na felgi aluminiowe, ale o niekontrolowane poślizgi, które mogą skończyć się na krawężniku. Parę miesięcy na stalówkach można przejeździć przecież to nie rewia mody.
Nominalny rozmiar dla R16 to 205/55, a dla r15 195/60. W takim przypadku koła różnią się średnicą i z tego wynikają przekłamania. porównywalną średnicę przy r15 mają właśnie 195/65, dlatego zastanawiam się czy takich nie założyć. Do tego 195/65 są sporo tańsze ;)
Podebne sie pod temat.
Moze ktos uzywal Pirelli Winter 240 SnowSport?
I moglby sie wypowiedziec co do tych oponek?
Profil 55 dla kół 16 nie jest wcale niski i ktoś kto nie jeździ jak wariat nie zniszczy na takich oponach aluminiowych felg. Jedyne zadrapanie jakie mam na feldze zrobiłem latem. Sól i inne środki również nie robią krzywdy oryginalnym alfoskim felgom trzeba tylko je regularnie myć. Można również kupić pokrowce na fotele żeby się nie wytarły, przykleić listwy na drzwi żeby się nie poobijały i wsadzic pilota od telewizora w torebkę foliową żeby się nie zalał.
Jesli chodzi o rewię mody to moim zdaniem szkoda życia na brzydkie kobiety i nijakie samochody, szkoda alfy na stalowe felgi i balonowe opony...
Wszystko to nie jest prawdą objawioną i nie ma zelaznej zasady a każdy z nas powinien rozsądzic co dla niego jest dobre. Pozdrawiam
Podłączę się do tematu.
Macie jakieś opinie na temat TOYO S953 195/50 R15 cena ~ 300zł szt. lub ewentualnie polecicie lepsze w tej cenie ?
A ja założe jak chciała fabryka do stalówek czyli 185/65/R15.
miałem takie i było ok
185/65/15
dębica frigo 2 - 154zł/sztuka - super
chciałem odświeżyć temat. Mam 147 z pakietem TI, więc jest obniżona. Są felgi 17 cali. Chce kupić felgi i opony na zimę. Inwestować w 15 cali? 195/60? czy w 16 cali? 205/55?
Podaje te rozmiary zgodne z instrukcją obsługi. Nie chce żeby usiadła jeszcze niżej, bo zimą będzie ciężko, więc doradźcie.
ja w mojej ( 156 ) na -30eibach na zime miałem 185/65/15 i było ok
tyle wiem na pewno więc tyle napisałem
mam podobny problem co "areyoufine"
też mam -30 i teraz 17"
Na zimę planuje 15 tylko nie wiem jakie opony by tam upchał... 185/65? 195/60 ??
185 są nieco tańsze... 195 trochę niższe..
Teraz na 215/45 mam jakieś 2-3 cm luzu jeszcze do błotnika...
Co myślicie??:>
popatrz wyżej
u mnie -30 i 185/65/15
sam piszesz że tańsze
a ja piszę że było ok
więc ...
a Ty miałałeś 147 czy 156 :>:>
Byłem dziś u znajomego gumiarza luknąć i ... z 185/65 może być problem... tył jakoś by wszedł... przód może obcierać, bo jest za duży balon... tak więc będę szukał chyba czegoś niższego...
nie ma prawa obcierać prezy 185/65/15 i normalnym ET
ja mam 156
i mniej miejsca zostało z tyłu a nie z przodu
Witam ,podepnę się pod temat a chodzi mi o to czy wejdą mi opony /zimowe/ 195/65/15 bo mogę je miec za darmo a szkoda by było nie wziąć mam drugi komplet felg i jak te auto by wyglądało czy nie straci na urodzie.Pozdrawiam.
Ja do siebie zakładam takie :
http://www.skapiec.pl/site/cat/2100/comp/121379
czytałem o nich i piszą że super..
inne opcje to :
http://www.skapiec.pl/site/cat/2100/comp/207003
http://www.skapiec.pl/site/cat/2100/comp/440385
Jedził ktoś na takich...???
ale ja mam alfę 147 JTD i chodzi mi czy wejdzie ten rozmiar 195/65/15 czy nie za duży będzie balon.
Panowie...
Mam już felgi stalowe...
Teraz chce opony kupić na czasie..
A czy 185/60/15 ujdzie? czy niebardzo ??
Są ok 30 zł /szt tańsze od 195/60...
186/60 ?
bardziej popularne i chyba tańsze są 185/65/15
ale tak czy tak po mojemu ok - nie za szeroko czyli na zimę dobrze i profil 60 czy 65 też ok
i na prawdę polecam raz jeszcze tanie i dobre ( wiem wiem - nie ma :-) )
ale jednak dębica frigo 2 185/65/15 za 150zł/sztuka - dobra cena i dają radę
u mnie lato 215/45/17 toyo proxes
zima 185/65/15 dębica frigo 2
jak przyłożyłem oponę 185/65 do przedniego koła to... mogłoby obcierać, dla tego myślę o ciut niższych...
już sam nie wiem ;/
Ja mam 185/65/15 i jest ok. Najlepiej kupic nowe, a ceny zaczynaja sie juz od 150zl np. Tigar.
a co to jest ten Tigar ? pierwsze słyszę o takiej marce
za 150pare to spokojnie dobre nowe dębice frigo 2 kupi
Dębice frigo to minimum z minimum. Ja nigdy tej klasy opon bym nie kupił.
Zawsze dla swoich aut kupuje tylko górną półkę. Warto. Koszty niewiele większe a różnica duża.
Akurat teraz musze wymienić w niestety w dwóch autach i wybór padł na Goodyear Ultragrip 7.
do alfy zakładam jak fabryka chciała czyli 185/65/15
pzdr
te wg ciebie "minimum z minimum" już u niejednego się doskonale sprawdziło
p.s.
ja różnicy nie odczułem po przesiadce z " lepszych" na dębice - mój portfel za to owszem odczuł i to sporą :P
a minimum z minimum to po mojemu coś z rodzaju cing ciong ling long hong kong hui hau .... :D:D
rynek jest spory to i każdy sobie coś wybierze
dokładnie... ale za kilka zł więcej można mieć lepsze
np. 160 - 170 zł starczy na Fuldę , Uniroyala czy Firestone...
Tigar... Chinol .. ja bym nie kupił..
Piots... a fabryka nie chciała 195/60 ??
Ja mam zawiechę obniżoną i nie mam tyle miejsca na balona 65
Opony Tigar to produkt serbskiej firmy. U mnie sprawują się bez zarzutu, a po drugie nikt zimą nie jeździ jak szalony, bo wiadomo jakie są warunki. Letnie to juz inna bajka. Pozdrówko- Darek.
Nie, fabryczne opony na stalówkach w 147 to 185/65/R15.Cytat:
Piots... a fabryka nie chciała 195/60 ??
Ja mam zawiechę obniżoną i nie mam tyle miejsca na balona 65
Dla tej wielkości auta to moim zdaniem dobry rozmiar na zime na nasze drogi.
Mam distingtive więc u mnie fabrycznie były 205/R16 ale standard to właśnie 185/R15.
pozdrawiam
p.s. Mam ofertę od kumpla zakupu takich samych jak letnie wraz z felgami, ale jednak nie chcę obciążać zawieszenia na zimowych dziurach ciężkimi i grubymi oponami.
---------- Post dodany o godzinie 15:33 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 15:27 ----------
Jasne niektórym sprawdził się olej do frytek. Niektórzy używaja tylko najtańszych części i jeżdżą tylko na bieznikowanych oponach i wszystkim się to sprawdza ;)
Ja jednak nie kupuje takich opon. Różnica pomiędzy dębica i oponami z górnej półki jest kolosalna. Dębica to dobra opona ale z nskiej półki, dobra konkurencja dla całorocznych, opon chińskich, kormoranów, barumów itp., opon których największą zaletą jest niestety cena. Oczywiście jest 100 razy lepsza niż letnie. Ale ja jak chce zimówkę to tylko jedną z najlepszych na rynku, moim zdaniem warto bo auto zachowuje się zdecydowanie lepiej. Raz na dwa, trzy lata to nie jest wydatek.
człowieku nie porównuj oleju do frytek , bieżnikowanych itd do opon dębica bo to całkiem inna bajka
tyle mojego
cieszę się że cię stać na najwyższą półkę
niektórzy jednak szukają oszczędności nie tracąc jednak na jakości ( zwłaszcza jeżeli 95% zimy przejeżdżą w mieście gdzie warunki nie będą ekstremalne )
pozdrawia biedny posiadacz dębica frigo 2
nie używający oleju do frytek , opon bieżnikowanych i najtańszych części
Nie widzialeś ";)" na końcu? Nie pisze, że dębica to zła opona, tylko, że to opona z dolnej półki. I tak jest lepsza niż konkurencja. Pisałem natomiast, że jest jednak bardzo duża różnica w porównaniu do najlepszych, a różnica w cenie nie jest kolosalna. Nikogo w żadnym wypadku nie chciałem urazić, jesli tak sie stało to przepraszam. Jeżdze sporo i dla nie dębica czy nawet średnia opona to zdecydowanie za mało.
opony kupione
Po wielu dylematach ... i po polecaniu Pana w wulkanizacji mam Dunlopy SP Witer Sport 3D w rozmiarze 185/65/15...
Założyłem 1 koło ( tylne od str kierowcy ) i ... pasuje..
Przedniego nie założę, bo... miałem tylko 5 śrub ;/
Myślałem, że dopasuję z tych co mam w domu na stanie, ale niestety... więc 2 dni pojeżdżę na 3x17" i 1x15" :P
Dla alfowskich stalówek i alu śruby są te same. Jeśli masz wszystko oryginalne nie musisz żadnych śrub wymieniać.
ja niestety mam śruby pływające i dystanse więc moje od alu nie podejdą...
Ja mam obniżone zawieszenie i ten rozmiar jest akuratny. jak miałbym serie... pewnie kupiłbym szersze i wyższe na zimę (np. 195/65) o ile wejdą...