Zatarty tłok w 1-szym cylindrze - kupić silnik czy naprawiać?
Witam koledzy no i mam pierwszy poważny problem z moja Alfą od czasu jak ją kupiłem:/ Sprawa wygląda tak. Pewnego dnia przegoniłem belle na autostradzie Kraków-Szarów odcinek ok 10km z prędkością 200-218km/h. No i co? Stanąlem na swiatlach na koncu odcinka i uslyszalem dziwnie metaliczny stukot z pod maski:confused: Alfa juz u mechanika, silnik rozkrecony i diagnoza zatarty tłok w 1-szym cylindrze:/// Teraz mam 2 rozwiazania do wyboru. Robienie szlifa w cylindrze wstawianie tulei i zakup wszystkich potrzebnych uszczelek oraz tłok ( mozliwe zeby 1 tłok kosztował 600zł ???) lub znalezienie bloku silnika kupno i jego wstawienie. Poradzcie mi czy jest sens szukac silnika, ktory nie wiadomo w jakim stanie się trafi? Choc 1 sposob czyli szlify i tuleja jest droższy to skłaniam bym sie na to rozwiaznie gdyz wydaje mi sie pewniejsze. Co o tym myslicie? Prosze o porady pomysły opinie itp;)
Może wiecie czy ktos ma silnik 2.4jtd do sprzedania lub tłoki?
Gdzie moge dostac nowy tłok oprocz serwisu w rozsadnej cenie?
Pozdrawiam i juz zbieram kase na remont gdyz koszt bedzie poważny:///:eek:
Kilka słów w tymże temacie
Witajcie :)
Trafiłem przez przypadek na Wasze forum i przeczytałem wielce ciekawe rzeczy :) Ponieważ rzecz dotyczy mojej firmy i tego, czym się zajmujemy, pozwolę sobie na kilka słów komentarza.
1. "naprawdę mechanik zaproponował ci remont tylko jednego cylindra? takie rozwiązanie to dla handlarzy jest żeby skleić auto do kupy i sprzedać jakiemu frajerowi. Tłoków jest 4 i remontować trzeba wszystko razem"
Mechanik zaproponował dobre rozwiązanie. Tulejowanie zatartego cylindra i nowy lub używany (w dobrym stanie) tłok, to rozwiązanie optymalne. Naprawiamy swój silnik i nie narażamy się na "niespodzianki" przy zakupie czegoś podobnego, niewiadomego nam pochodzenia.
2. "Raczej kupić cały dół silnika, remont 1/5 silnika mija się z celem. jedyne co mogę Ci dać to namiar gdzie w krk kupić pewny motor.. za dół silnika bez miski olejowej do 1.9jtd jak pytałem zazwyczaj liczą 500zł do 2.4jtd pewno z stówkę więcej"
Radio Erewan nadaje. Silniczek prawie nówka sztuka, pewny i z gwarancja.... do bramy? ;) I do tego za grosze. Opcja dla totalnych frustratów z dużą kasa i chęcią ryzyka :P
3. "leje Castrol GTX Magnatec 10W40
Tego castrola to bym nawet do malucha nie zalał..."
Spece od smarowania tez są obecni :) Dziwne, ze kiedyś na Selektorach i Hipolach jakoś się dawało rade ;)
4. "ciekawe jak po wymianie jednego tłoka wyglądało by wyważenie silnika, które jest bardzo ważne aby silnik równo pracował.. pewnie kiepsko"
Z pewnością będzie kiepsko, w końcu to inny tłok, a w montowni AR to prawie jak w F1 :) Różnice w takim czy innym tłoku są sprawa marginalną i drobiazgową i nie maja wpływu na prace silnika koniec kropka.
5. Finalnie kilka zdań od użytkownika samochodu.
„Jeśli chodzi o remont to kontaktowalem się z kilkoma osobami obeznanymi w temacie i twierdzą ze najpewniejszym rozwiazaniem jest wstawienie tulei na cylinder i tylko jeden gdyz nie ma sensu szlifowac calego bloku jak pozostale 4 cylindy wygladaja praktycznie jak nowe! Odnosnie przekladki bloku duzo zachodu jazdy, ryzyka bo nigdy nic nie wiadomo co sie kupi:/ Odnośnie oleju sam nie wiem jeżdzilem innymi autami na Castrolu tez włoskich marek i busem zrobiłem 370tys. km bez problemu. W każdym razie decyduje się na nowy tłok wstawienie tulei, po drodze wszystkie uszczelki jakie są potrzebne i napewno zaleje juz Selenię i na niej bede smigal. Przerażenie mnie ogarnia tylko jak pomysle o koszcie bo najprawdopodobniej w 2000tys. zl sie nie zamknie:/ Bo wszystko chce oryginal! Mam nadzieje ze bella pozniej bedzie sluzyla dlugie lata...
W moim przypadku decyzja zapadla. Robie szlif 1-ego cylindra wsatwiam tuleje, nowy tłok, nastepnie na calej reszcie nowe pierscienie, uszczelki i cala resztę, która nada się do wymiany Koszt bagatelny bo ok. 4000tys zł ale coż za zdrowie trzeba płacic Dodam tylko, że wszystko na nowych oryginalnych cześciach składam wszystko z salonu dlatego cena niezbyt przyjazna mej kieszeni, ale.... Rezygnuje z oleju Castrol GTX Magnatec 10w40 i zalewam oryginalna Selenie oraz wymiana wszystkich swiec na nowe pomimo tego iz jedna tylko niepewna. Idzie zima wiec wszystko musi byc "tip-top"
Juz nie moge sie doczekac odbioru mej lubej;D Acha i po remoncie silnik mechanicznie ma byc jak nowy wiec konieczne bedzie docieranie czyt. spokojna jazda. Pozdrawiam
Decydując się na takie rozwiązanie przede wszystkim chodziło mi o rozwiązanie pewne, a kupno silnika już takim nie jest tym bardziej uzywanego, wiadomo jak to jest z handlarzami u nas. Co mi z tego ze na stole go ocenie jaki jest dół? Jak pewny nigdy nie bedzie! O wyważenie się nie martwie silnik przy 160tys przebiegu napewno nie bedzie miał tłoki w dobrym stanie tzn. reszta będzie w dobrym stanie. Nie ma co szlifowac zeby wagę wyrównac, ponieważ na każdym tłoku jest symbol A lub C, który oznacza jego wagę u mnie jest A taki mam zamówiony i napewno będzie wszystko tak jak ma byc. Gośc, który robi mi auto jest serwisantem w Alfie w Rzeszowie i zna się na rzeczy”
Kilka slow komentarza ode mnie.
a. Właściciel samochodu podjął słuszną decyzję. Zawsze lepiej remontować i naprawiać własne, niż iść "tańczyć na lód" i szukać czego innego, używanego, co może być gorszym szajsem niż to co mamy.
b. Wymiana jednej tulei nie zmienia parametrów silnika ani nie powoduje, ze staje się on gorszy niż inne, podobne jednostki napędowe.
c. W kwestii formalnej i terminologicznej. Właściciel samochodu zlecił i wykonał tulejowanie cylindra a nie jego szlif i wstawienie tulei ;)
d. Zawsze jeździmy na sprawdzonych i znanych olejach :)
e. Wstawienie tej tulei plus używany tłok to u nas koszt około 600-650pln. :) Do 4000pln. troszkę daleko. Rozumiem, ze koszty uszczelek, robocizny i tych ORYGINALNYCH CZESCI są spore, ale nie popadajmy w przesadę. Jest dużo zamienników nie koniecznie z Wietnamu, które są dużo tańsze niż części z oryginalnym znaczkiem AL. Taka naprawa silnika może być równie efektywna, a dużo tańsza. Ale to tekst na osobny artykuł ;)
f. Symbol na tłoku nie oznacza jego WAGI a jego SELEKCJE. Pomiędzy tłokiem a cylindrem musi się znajdować określony luz montażowy. W zależności od budowy tłoka jak i silnika, w którym ten tłok się znajduje, ten luz jest mniejszy bądź większy. Tłok z wkładkami czy bez? Z denkiem chłodzonym magistralą olejową czy bez? Grafitowany czy nie? Inaczej pracuje tłok w silniku wolnoobrotowym a inaczej w sportowym samochodzie, który "wkręca się" do kilkunastu tysięcy obrotów. Dlatego tez waga nie ma aż takiego znaczenia, a tolerancja tłok/cylinder - tak. Za ciasno, zaciera się. Stajemy i dzwonimy po Pomoc Drogową.
g. Po przeprowadzonym remoncie nie jest potrzebna żadna spokojna jazda ani docieranie. To nie dawne czasy ani archaiczne technologie. Czy komuś, kto teraz kupuje auto mówią w serwisie, że ma spokojnie jeździć? :) Jeździć należy normalnie i z głową a wszystko będzie okej :)
Mam nadzieje, ze właściciel tej Alfy jest zadowolony i cieszy się z jazdy swoim autkiem :) Uważam, ze podjął właściwą decyzje remontując swój samochód. Czego Wam również serdecznie życzymy :) A jak się cos popsuje, to zapraszamy na www.ht.com.pl. Wszelkie porady gratis :)