Wszedłem w posiadanie kilka dni temu ar z 2.5. Alficzka dymi dosyć mocno. Co może być powodem?
Na mocy nie straciła nic. Może być to wina katalizatora?
Jeżeli chodzi o olej to nie mam pojęcia ile bierze, dopiero jutro bede szedl ja zarejstrować.
Printable View
Wszedłem w posiadanie kilka dni temu ar z 2.5. Alficzka dymi dosyć mocno. Co może być powodem?
Na mocy nie straciła nic. Może być to wina katalizatora?
Jeżeli chodzi o olej to nie mam pojęcia ile bierze, dopiero jutro bede szedl ja zarejstrować.
kolor dymu...? moze poprostu para wodna w okreslonej pogodzie sprawia wrazenie kopcenia?
Kolor dymu na moje oko określam jako ciemno szary. W moim mieście jest teraz kolo 12 stopni. Druga alfa pali bez problemu i nie dymi.
Raczej bardzo duży tłumik końcowy nie będzie wpływał na ilość wypuszczanmych spalin?
V6 ma to do tego ze puszcza dymek ktory sprawia wrazenie kopcenia ale skoro mowisz ze dym jest ciemno szary to wypadaloby jechac na analizator spalin czego jest zaduzo
jak kolega wyzej pisal, przejedz sie i posprawdzacj, bo gdyby to byl "bialy" dym szczegolnie przy zimnym silniku to nie masz sie czym przejmowac :)
Zapewne umarła sonda, auto przelane i wali na szaro.
Cześć.
Właśnie się przesiadłem z Probe 2.5v6 do Alfy 156 2.5v6 i miał bym pytanie co do dymienia. Auto niesamowicie dymi przy zimnym silniku, przy rozgrzanym trochę mniej, lecz moim zdaniem i tak za dużo. Probe dymił, ponieważ brał olej, lecz porównując ilość dymu to z Alfy wydobywa się naprawdę tego dużo (skromnie mówiąc).
Jedź na stację diagnostyczną niech ci sprawdzą analizę spalin
Bez jechania tam wiem, że coś jest nie tak :/ wiem, że poprzedni właściciel wyjął katalizator, ale nie sądzę aby przez to był aż taki efekt dymienia. Sporo moich znajomych ma auta bez katalizatora i na pewno tak nie dymi...
Źle zdiagnozowałem to. Dymi bardziej na biało. Nigdy nie spotykałem sie z takim dymieniem i dym wydawał mi się troszke ciemniejszy.
Nie przejmuje się tym. Kopci na jasno. Wszystko jest ok. Byłem u mechanika i mam strumienice zamiast kata.
Tematu już nie odkopujcie ;)
Ale jaki to jest kolor dymu? Jezeli bialy to nie masz sie co przejmowac robi sie coraz zimniej na dworze przez co wylatuje wiecej pary.
Najlepiej bedzie jak zrobisz jakis krotki film to bedziemy w stanie stwierdzic czy naprawde masz za duzo dymu ;)
Postaram się w najbliższym czasie umieścić filmik jak to wygląda. Kolor dymu jest biały i bardzo gęsty.
mam to samo, szczególnie przy niższej temperaturze otoczenia lub dużej wilgotności powietrza. zwykła para wodna. byłem na analizatorze spalin i wszystko miodzio. dodam że w każdej z moich alf tak było. nie ma czym się przejmować. można szerszy wydech zamontować dla efektu ;)
Szerszy wydech już jest, a na dodatek nie ma katalizatora :/
Zwykły tłumik bez katalizatora...zrobił to poprzedni właściciel