-
Dwumas
Witam!
5 miesięcy temu padło mi koło dwumasowe... wymiana sprzęgła i dwumasu trochę skrobnęła moją kieszeń, ale było wszystko ok do czasu... w zeszłym tygodniu sprzęgło zaczęło dziwnie się zachowywać tzn przy dociśnięciu zaczynało wydawać dziwny dźwięk... następnie auto zaczęło się bujać przy jeździe na obrotach ok 2 tys. Auto zostawione i mechanika i okazało się, że nowy dwumas się rozleciał niewiadomo dlaczego... i tu moje pytanie: jakie mogą być tego przyczyny, że po przejechaniu ok 5 tyś km to padło? czy koło dwumasowe podlega jakiejś gwarancji? kurde sam dwumas kosztuje od 1200-2000 zł dlatego już mam schize, że złotówki polecą :(:(
-
co to za dwumas?
valeo? luk?
-
-
A jakie byly u ciebie objawy ze wymieniales sprzegło i dwumas?
-
za pierwszym razem na 3 i 4 biegu przy około 2tys obrotów mi bujało autem... opony nowe, amorki wymienione, poduszki silnika ok, dwumas się rozleciał (widać było że był rozklekotany jak go wyjęli) teraz w momencie gdy naciskałem sprzęgło był dziwny odgłos i jak docisnąłem do końca to podobnie... wyjęli dwumas i okazało się, że jest rozklekotany lekko i ocierał o skrzynie... no i bujanie samochodu wróciło... teraz zastanawiam się czy dwumas ma jakąś gwarancje czy może był źle włożóny?
-
luk daje 36 mscy
zalezy gdzie kupiles.. i czy wziales fakture?
jak masz fakture to dajesz do goscia ktory ci wystawil i musi zalatwic nowe
masz takie prawo przez 24 miesiecy
jak nie masz dodowu zakupu to producent Cie oleje
ewentualnie zalatw sobie od kogos... :/
ps. wybierz sie na wycieczke..
i daj auto ludziom, ktorzy znaja sie na rzeczy
a na podjezdzie maja tyle wloskich aut.. ze w serwisie nawet tylu nie widzialem :)
kosztow za robote nie unikniesz... ale tak to jest
ze niewiedza mechanika.. ciagnie za soba koszta :/
www.pablogarage.pl
-
Jeśli wystawiana była faktura imienna to takiej faktury nie musisz mieć, sprzedawca może Ci wystawić kopie faktury i z tym problemu nie ma. Gorzej jeśli kupowałeś na paragon. Reklamować możesz, potrwa to min 3 tyg.(przez ten czas jesteś uziemiony.)
Załatw sobie oświadczenie lub fakturkę z warsztatu, że dwumas był w nim montowany, może zwrócą Ci też koszta montażu. Jeśli dwumas padł po krótkim czasie to możesz dostać info "reklamacja nieuznana - nieprawidłowy montaż". Może wtedy warsztat poczuje się do winy.
-
Fakture mam, za duży koszt naprawy był żebym nie wziął takiego dowodu... Pierwsze co, to mechanik mi kazał wziąć fakture i mają ten dwumas wysłać na gwarancję do producenta czy hurtowni tylko sami nie wiedzieli na jakiej zasadzie działa gwarancja bo nic takiego jeszcze nie robili... najbardziej boli teraz to, że przez 2-3 tygodnie auta nie mam:(
jaki może być jeszcze inny powód, że dwumas po 5 miesiącach padł?
-
W dwumasowym kole jest smar. Jesli jezdzisz na polsprzęgle, albo ostro ruszasz i "przypalasz| sprzęgło ten smar zmienia swoją postać (koksuje się) w taką zbryloną postać. Przestaje smarować współpracujące elementy i utrudnia ruch zależnych od siebie części.
-
Witam, w mojej alfie przy ruszaniu strasznie wszystko drży- na serwisie stwierdzili, ze to koło dwumasowe i sprzęgło do wymiany. Juz sie boje kosztów bo z tego co napisaliście to około 2000 :(. Poza tym musze wymienic napinacz i chyba pas rozrządu. Czy ktos moze mi podac po ilu km wymienia sie pas rozrządu?
-
no nic teraz mi zostaje czekanie na to czy gwarancja zostanie uznana czy nie... dziś podobno dzień bez samochodu, mi się przedłuży trochę:(
Beatko jeśli chodzi o dwumas to ceny w granicach 1200-2000 z tego co widziałem ostatnio plus jeszcze elementy sprzęgła kolejny 1000 :/ więc trochę złotówek na to trzeba wydać
-
ile może trwać przyznawanie reklamacji? czekam i czekam... przysłali mi papiery gwarancyjne uzupełniłem razem z mechanikiem, który się zajmuje moim autem odesłaliśmy to i czekamy... orientuje się Ktoś ile to może trwać?
-
Jeśli mechanik kupował towar "do dalszej odsprzedaży" to decyzję musi dostać niezwłocznie czyli czas nieokreślony. Jeśli na warsztat to decyzję musisz dostać w dwa tygodnie.
-
chlopaki mieli tu nowe dwumasy za ok 700-800zl :)wiec nie wychodzi tak zle..
a sprzeglo zalezy...
sachs 1000 bez lozyska
luk ok 600 mozna juz dostac
pzdr ;]
-
Może ktoś dać jakiś namiar na sklepy w których owy dwumas jest w cenach o których pisze milkyyyy ??
-
jeszcze takiego dwumasu do AR nie widziałem ( za 700-800zł )