witam!
czy ktoś ma zainstalowany w aucie turbo timer. jeżeli tak to jaki polecacie i czy trudno go zainstalować
dzieki
Printable View
witam!
czy ktoś ma zainstalowany w aucie turbo timer. jeżeli tak to jaki polecacie i czy trudno go zainstalować
dzieki
O ile się dobrze orientuje to chyba w Polsce nie można zostawiać samochodu w włączonym silnikiem na postoju i odchodzić od niego więc jak tak jest to ten turbotimer to nie zbyt dobre rozwiązanie.
no co ty ? poważnie ? zgodnie z prawem nie mogę zostawić autka z odpalonym silnikiem i zabezpieczeniem przed stoczeniem się ( np. ręczny ) ?
gdzie tak pisze ?
w uk na pewno nie można, o czym zostałem przez odpowiednie służby pouczony, w Pl także coś mi świta, ale nie wiem co i jak, pewnie się dowiem jak mnie (pouczą ;-) )
bocian może tak to jest że jak odpalony to i łatwiejsza kradzież. Gdzieś dzwoni ale gdzie?...
a co kogo obchodzi czy ja komuś ułatwiam kradzież czy nie ?
w przypadku AC to wiadomo że po zawodach by było ale tak bez AC to już moja sprawa
ok
ale mogę zostawić auto z zapalonym silnikiem przed własnym domem - generalnie chodzi mi o to czy ktoś montował takie urządzenie
Jak to dobrze, że mam TS :D:D:D
jeszcze zalezy co ustawodawca mial na mysli pod pojeciem oddalenie sie
a jest jeszcze jakis przepis mowiacy ze np.stanie 50m od auta jest ok;d ale juz 200 to oddalenie?:P
"Art. 60.2.1 . Zabrania się kierującemu: oddalania sie od pojazdu, gdy silnik
jest w ruchu;"
w sumie przepis jest dobry
troche off topic
kiedys ogladalem program i gdzies w usa bylo tak ze rodzice (dziadki) mieli jechac po corke na lotnisko ale przyjechala taxi
a oni zapomnieli o aucie
i cala trojka trafila do szpitala i w szpitalu nie wiedzieli co sie stalo
dopiero strazacy odkryli ze w zamknietym garazu stoi auto z odpalonym silnikiem a drzwi z domu do garazu byly otwarte
ale na szczescie wszystko dobrze sie skonczylo
Witam kolega zadał proste pytanie jak wyżej nie otrzymał odpowiedzi bo koledzy nabijają sobie posty pisząc nie na temat. Chętnie też bym się dowiedział jak takie urządzenie się montuje bez zbędnych uwag na temat prawa :) Jeśli ktoś posiada taką wiedzę poproszę o podzielenie się z góry dziękuję.
odświezam temat... może ktoś w między czasie zainstalował takie ustrojstwo i podzieli sie doswiadczeniem...