Czy orientuje się ktos kiedy wszedł nowy model przekładni kierowniczej do 159tki oraz czym się różnił?Czy można nowy model przekładni zainstalować w miejsce starego, czy wraz ze zmianą modelu zmieniło sie coś więcej?Z góry dzięki za pomoc
Czy orientuje się ktos kiedy wszedł nowy model przekładni kierowniczej do 159tki oraz czym się różnił?Czy można nowy model przekładni zainstalować w miejsce starego, czy wraz ze zmianą modelu zmieniło sie coś więcej?Z góry dzięki za pomoc
siema ostatnio wymienialem cala przekladnie kierownicza w aso gdyz zardzewiala od srodka nie wiem jak to sie stalo ale wywalilo mi caly plyn przez gumki od drazkow kierowniczych dziwne:confused: , no ale moja niunia jest z '06 no i nic mi w aso nie mowili jak zamawiali ja ze jest jakis inny model przekladni i nie wydaje mi sie ze jest, natomiast za przekladnie dalem 2200 po renowacji plus robota 300zl
Ponoć jest jakaś KAMPANIA NAWROTOWA i wymieniają właśnie płyn z układu wspomagania. Może ma to coś wspólnego z rdzewieniem przekladni...
no ale to conajmniej zjawiskowe bo bella niby nowa wszystko spoko z zawieszeniem nic nie zardzewiale wszystko zdrowe czyli w wodzie nie stala, bo byly takie spekulacje w ASO,no a jak zdjeli gumki z drazkow to taka rdza na tym drazku w przekladni ze to ona poprostu przetarla simeringi,(czy cos tam), trzymajace plyn no i nie wiem moze ktos nalal wody do zbiornika z plynem zamiast do zbiorniczka chlodnicy:)
dołączam się do przedmówcy odnosnie tej kampanii,Zychu jakie miales objawy,u mnie przekladnia skrzypi przy skrajnym obrocie kierownicą jak drzwi u babci na strychu
witam no wlasnie takie same z poczatku myslalem ze najezdzam na linie na asfalcie taki to dzwiek podobny byl ale niestety to pompka juz sobie zaczela gwizdac i skrzypiec poniewaz juz nie bylo plynu, dolalem plynu bo myslalem ze poprostu w aso go niesprawdzili ale rowniez zomk bo po ujechaniu doslownie 2 kilometrow znowu sie zaczelo no i juz bylo jasne laweta i pod aso :(
Witam wszystkich na nowym forum.
Dołączam się do teamtu. Te maglownice w naszych 159 to jeden wielki bubel. Moja tydzień temu była w regeneracji tylko że koszt nie był aż tak przerażający - 100 zł z robocizną. Objawy to zgrzypienie przy skręcaniu.
Pozdrawiam.:)
A ja mam pytanie.
Ten problem dotyczy wszystkich roczników?
Kampania serwisowa dotyczy pompy wspomagania. Jest z nią problem w niskich temperaturach przy rozruchu - dopóki się nie rozgrzeje to wyje podczas kręcenia kierownicą. W ramach akcji serwisowej wymieniają zbiorniczek na płyn do wspomagania (coś jest z odpowietrzaniem w zbiorniczku starego typu) oraz sam płyn (z czerwonego GI/E na zielony GI/R) dokładnie przy tym płucząc przewody.
słowem muszę sprawdzic - dolać płynu do pompy wspomagania i się dowiem...
---------- Post dodany o godzinie 21:28 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:26 ----------
ciekawe czy jak zadzwonię do aso we wro to mnie spuszczą...generalnie to jest ich przewodnia metoda:)
Tak wiem , miałem to robione w 2008 r. nazywano to wtedy ,,rozwiązanie serwisowe nr. ..jakiś tam '' Niemniej kampanie nawrotowe kojarzą mi się z wzywaniem do serwisu wszystkich aut danego modelu ( czasami okreslanych po nr. VIN) a w tym przypadku raczej wyczekują chyba na potencjalne usterki .Przynajmniej tak było wtedy kiedy mi to padło , czyżby teraz sie coś zmieniło ??
Problem dokładnie dotyczy zaworu zwrotnego w zbiorniczku.W związku ze swoim problemem z ukł. wspomagania opisanym w dzisiejszym poście dzwoniłem do serwisu Alfy na Katowickiej w B-B i facet powiedział wprost:Panie właśnie spie***** się panu zaworek zwrotny w zbiorniczku.Już zamówiłem w zaprzyjaźnionym sklepie:115PLN.Po twoim wpisie spytałem również o ten płyn bo skoro zmienię zbiorniczek chciałem zamienić GI-E na GI-R ale mówił że ciągle zalewają GI-E bo to zaleca producent i jeśli zmienię na inny to zatrę pompę.Prawdy pewnie w tym tyle co w gruszkach na wierzbie no ale...Mam nadzieje, że to ten zaworek zafajdany a nie pompa.
No są dwie opinie jak widać. Ja byłem w Autogryfie w Szczecinie i tam jednoznacznie facet stwierdził, że "trzeba lać zielony pozmianowy".
Sam jestem zmuszony to tej akcji serwisowej więc wypytałem o koszty - za zbiorniczek, płyn, uszczelki i jakieś tam małe pierdoły wraz z robocizną wołają ok. 300 zł.
I oczywiście nie jest to kampania, tylko trzeba za ich błędy zapłacić z własnej kieszeni w ramach właśnie "rozwiązania serwisowego"...
w Wawie też mówia o zbiorniczku, we Wrocławiu oczywiście spuścili(jak zawsze) specjalnie zadzwoniłem do tych dwóch miejsc(robię tak od jakiegoś czasu) fajnie usłyszeć dwie skrajne opinie-w Wawie sympatyczna i rzeczowa(zwykle) we Wrocławiu zawsze nie wiedzą bądź nie odbieraja telefonu(zwykle) ;)
Tego się dowiem po operacji...
Czyli w Szczecinie mówią prawdę - zielony GI/R
Witam, w mojej Alfie jest taki problem, że w trakcie kręcenia kierownicą w miejscu odczuwalne są mocne drgania oraz buczenie dochodzące z okolic kolumny kierowniczej/pompy. W trakcie jazdy drgania i buczenie jest w mniejszym stopniu. Myślicie że to też kwestia tego zbiorniczka i tej całej akcji? Dzisiaj odebrałem swoją Alfę od "specjalistów", którzy zamontowali mi nową pompę. Niestety wszystko jest po staremu... Z innej beczki:D --> Czy Wasze 159 także przy odpalaniu całe trzepoczą? Nie wiem czy te auto tak ma, czy u mnie jest coś namieszane.
Wlali mi płyn GI/A. Czy to może być powód że ta kierownica tak przeskakuje i buczy?
W poniedziałek pojadę do ASO w Poznaniu i zobaczymy co mi powiedzą. Miejmy nadzieję że problem tkwi właśnie w tym płynie. Jak zadzwoniłem do serwisantów i powiedziałem im o tym GI/R to się co najmniej oburzyli:D Szkoda tylko że kazali mi kupić nową pompę:(. Staram się wrzucić do internetu filmik jak ta pompa pracuje, ale coś mi się nie chce załadować:D Spróbuje na rapida wrzucić.
http://rapidshare.com/files/422537932/IMG_0122.MOV - o to link. Niestety rapid, inaczej się nie dało. Auto robiłem we Wrocławiu, w serwisie, który ponoć się specjalizuje we włoskich samochodach:P Jeśli możesz to zwróć też uwagę na samo odpalanie. Możliwe że wszystko jest ok, ale przed Alfą miałem drechowóz(BMW) i tam wszystko chodziło jak w zegarku. Musze zmienić swoje kryteria:D
nie przypadkiem na karkonoskiej?Choć i oceniam ok ale jest jakiś zakład, który ponoć się "specjalizuje" ale opinie ma co najmniej nie ciekawe. Nazwa mi wypadła z pamięci ale do odnalezienia:)
---------- Post dodany o godzinie 22:56 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 22:53 ----------
Na dniach sam muszę wybrać się, bo trzeszczenie narasta, mam zgryz czy jechać do wrocławskiego aso, o którym swoją opinię już wyraziłem czy szukać innego zakładu... mam nadzieję, że zbiorniczek i płyn załatwi sprawę
Oni się chyba nazywają "brava". Serwis jest zaraz obok salonu harleya. Panowie robili moją Alfe na podstawie wskazówek, które otrzymali od tamtejszego ASO. To mówi samo za siebie:D
To o tym servisie słyszałem bardzo złe opinie,było nawet kilka wątków na forum,generalnie zdaje się że lepiej się trzymać od nich z daleka, ja pojadę z tym do aso tylko ze względu że to kampania serwisowa ale jak będzie cyrk to pojadę na karkonoską.Pzdr
To jest odpalanie na ciepłym silniku. Nie wiem dlaczego, ale na zimnym mi lepiej pali(?). Co do wspomagania to byłem w serwisie i powiedzieli mi ze to jest normalne. Wsiadlem nawet do nowego modelu i jest podobnie. Nie rozumiem dlaczego w tak drogim aucie są takie mankamenty. W poznańskim ASO na górczynie stoją trzy policyjne alfy 159 z silnikami biturbo:D także Poznaniacy strzeżcie się!
[QUOTE=Wit411;399256. W poznańskim ASO na górczynie stoją trzy policyjne alfy 159 z silnikami biturbo:D także Poznaniacy strzeżcie się![/QUOTE]
A który to silnik biturbo ???:rolleyes:
Faktem jest, że ja tez byłem zdziwiony odgłosami układu wspomagania na postoju.. niby nic niepokojącego, ale to taki dzwięk jakbym manewrował na gumowej nawierzchni stawiającej spory opór kołom.. powodujący nie płynne, a właśnie takie skokowe przesuwanie się opony po jezdni.. coś na zasadzie wilgotniej ręki po szybie.. :) ...wystepuje to tylko podczas manewrów parkingowych gdy obraca sie kołami w stojącym aucie.. Po oględzinach układu uznałem, że ten typ tak ma.. :)
potwierdzam, też tak mam, nie zwracam na to uwagi, a i płyn mam jeszcze czerwony, może gdybym zmienił na zielony i zbiorniczek wspomagania byłoby bezdźwięcznie..., ale nie przeszkadza mi to w zupełności, a wiem , że to norma. Ten typ tak ma.
Przypominam, że to Alfa, coś zawsze musi być nie tak, nie ma co się stresować.