-
Zdjęcie miesiąca - wrzesień
-
Jako że jestem pierwszy powiem że prace zdecydowanie na lepszym poziomie niż miesiąc temu. Teraz miałem dylemat. Najbardziej między 4 i 6. Głos poszedł na 4, śliczna alfa i klimat taki wrześniowy. 6 jak dla mnie trochę zbyt "przekręcona" bo aż głowę trzeba wykręcać aby coś zobaczyć.
-
A więc...
W tym miesiącu oddam głos na 33...
Poszło na czerwoną AR :)
-
-
zdecydowanie czerwona 33
wyglada jakby sie meczyła w tym garażu chcąc wyrwac sie na gładkie szosy,
poczym mkneła by bez końca.
no moze to ten kolor
-
Jest w czym wybierać, chociaż moim zdaniem niektóre zdjęcia są zbyt zretuszowane, przez co sprawiają wrażenie mało realistycznych.
Pozdrawiam.
- Rafał
-
zdecydowanie 5 :-) Ta czerwona 33 jest sliczna:-)
-
-
Cytat:
Napisał
alces1
Jest w czym wybierać, chociaż moim zdaniem niektóre zdjęcia są zbyt zretuszowane, przez co sprawiają wrażenie mało realistycznych.
no dokładnie
Ligar - felgi masz fajne ale ta "fota" wyszła już bardziej jak rysunek ;)
-
zostałem wywołany pod tablice wiec napisze choc uważam, że jako jeden z biorących udział nie powinienem. W kwesti wyjaśnienia nie mam pojęcia o fotografii wiem tylko co mi sie podoba a co nie. Co do konkurencji to sie zgadam że we wrzesniu zdjęcia na bardzo wysokim poziomie.
Co do zbytniego retuszu to jest tak - jeden lubi rybki drugi... Mi osobiście strasznie drażni odbicie w przedniej szybie tej czerwonej 33 i dyskwalifikuje to dla mnie to zdjecie. I tereaz pojawia sie pytanie wycinac i retuszowac ten element czy nie. Ja bym wystemplował ktos inny zostawi bo jest realistycznie ( mimo że zdjęcie i tak od realistyczności sporo odbiega :) ). Druga sprawa po co przekrecone zdjecie ?? daje to jakis efekt ? moim zdaniem tylko zamazuje niedocigniecia zwiazane ze złym kadrowaniem.... ( nie mam tu na myśli żadnej konktretnej foty z konkursu )
Co do foty to mi przedewszystkim chodziło o inna niz do tej pory kompozycje ( chyba takiej nie było ) gdzie sa 2 alfy, inne kadrowanie i kontrast zwiazany z kolorami samochodów oraz oczywiście ciekawe tło... Jednemu sie podoba drugiemy nie to jest normalne. Oczywiście no offence :)
BTW od razu jak zobaczyłem fotki stwierdziłem ze w tym miesiacu napewno wygra 33 - bo " wszedzie tylko te 156"
-
a tam gadanie...
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...010/09/283.jpg
zdjęcie zrobione niby przez mistrza fotografii mody w PL
z exifu zdjęcia:
Canon G11 <--- stary kompakt
Tryb: A <---- wszystko na ustawieniach automatycznych
dlaczego tak wygląda zdjęcie? odp. prosta PS CS5 :D
jednemu się podoba drugiemu nie. W konkursie były zdjęcia BDB technicznie i takie co były technicznie gorsze a nawet poniżej przeciętnej... wygrywały raz jedne raz drugie. Najlepsze są Wasze komentarze... ile oglądających tyle komentarzy... jak dla mnie głosowanie na zdjęcie kiepskie tylko dlatego że na nim jest inny model samochodu niż 156 to się mija z celem. Powstanie później kalendarz w którym będą kiepskie zdjęcia. Z drugiej strony powstanie kalendarz gdzie 80% zdjęć będą to zdjęcia 156.
Bynajmniej nie bronię tutaj zdjęcia Ligara czy zdjęć innych właścicieli 156 ale w konkursie wybierane są zdjęcia jakie się podobają. To nie jest konkurs na technicznie najlepsze foto...
były już zdania typu: "Jak tak dalej pójdzie to nie kupię kalendarza bo w nim są same 156" pojawią się zapewne zdania: "nie kupię kalendarza bo są w nim kiepskie zdjęcia" i jeszcze wiele innych podobnych zdań...
Moje zdanie jest takie, że jeśli chcemy zrobić jakiś na prawdę fajny kalendarz można by było wybrać 12 najlepszych/najładniejszych samochodów z forum, różnych modelowo. Ustawiamy się w jakimś fajnym miejscu na plener i robimy zdjęcia.
Ja ze swojej strony mogę załatwić do tego organizację sprzętową jak profesjonalne lampy, softboxy, tła, sprzęt foto ze szkłami, pomoc jeszcze jednego fotografa, i wg. uznania forumowiczów modelki z wizażystkami. Czyli ogólnie jesteśmy do przodu jakieś 3tys PLN bo tyle kosztuje coś takiego. Reszta to 12 samochodów i trochę chęci czego niestety nam brakuje... organizacja i zgranie to jest trochę obce słowo na tym forum. Potwierdzą to pewno również inni... ale tak jak napisałem to tylko moje skromne zdanie.
-
i znów 70% zdjęć to zdjęcia 156'ek :/ opatrzy się nam ten samochód :/ głosuje na 5!
-
Cytat:
Napisał
owcofil
i znów 70% zdjęć to zdjęcia 156'ek :/ opatrzy się nam ten samochód :/ głosuje na 5!
Cytat:
Napisał
mrutyna
były już zdania typu: "Jak tak dalej pójdzie to nie kupię kalendarza bo w nim są same 156"
wystarczyło 11 minut :D
-
A mnie się podoba 2 od momentu kiedy zobaczyłem to zdjęcie ... :)
-
Cytat:
Napisał
mrutyna
...
Tryb: A <---- wszystko na ustawieniach automatycznych
...
A nie jest to tak zwany tryb priorytetu przysłony, gdzie jej wartość ustawia się manualnie a automatyka steruje czasem otwarcia migawki, tak aby eskpozycja była poprawnie naświetlona? ;)
-
-
nie nie, tryb priorytetu przesłony to AV :) i owszem tak jak pisałeś manualnie ustawiasz tam przesłonę a czas dobiera sprzęt.
Ale ta fota, mówię poważnie wszystko zrobione na trybie auto... moje wytłumaczenie tego jest takie:
Marcin pewno chciał zmierzyć sobie światło... zrobił kilka zdjęć G11 później wziął do ręki hasselblad'a i focił... po skopiowaniu na kompa zdjęć okazało się że najlepszy wyraz twarzy czy kompozycyjnie jest zdjęcie z Canona G11 sprawdził czy da się coś z tym zrobić w PS, dało się więc jest to na plakacie i tyle :)
-----------> dodam tylko tyle <-----------
1. MiTo Wojtka
2. 155 Łukasza K.
3. GT Mikołaja
4. 159 Camilla
5. 147 GTA Gosi i Tomka
6. 156 (nie wiem kogo)
7. 33 czerwona z tego miesiąca
8. 75 co była we Wrocławiu
wiem też, że niektórzy mają możliwość wypożyczenia na sesje nowszych samochodów jak nowy Spider, Brera czy Julka
to tylko kilka samochód co mi przyszło na myśl przez 3 minuty... z pewnością mamy wiele innych ładnych samochodów na forum. Niestety rzadko odwiedzam dział Nasze Belle i nie wiem co mamy w klubie.
Wiem że rozrzut geograficzny (ilość km dzielących) właścicieli tych samochodów w PL jest spory i tutaj dochodzą koszty paliwa bo na sesję trzeba dojechać w jedno miejsce... ale coś kosztem czegoś.
Mamy dość wysoko pozycjonowane forum. Można by było np. załatwić sesję na polu golfowym, na starych halach produkcyjnych lub w innych ciekawych lokalizacjach tylko za reklamę takich miejsc na naszym forum (właściwie dla nas koszty 0zł) i mamy kalendarz, którego inne kluby będą nam tylko zazdrościć.
Chcieć to móc. ale być może się mylę...
-
A już myślałem, że mi się tym razem uda, to się Wam 33 zachciało:P
-
Świetne zdjęcia, bardzo wysoki poziom, ciężki wybór;) Miałem dylemat między 2 i 6, i padło na 2 :D Numer 6 ma obłędne felgi!
-
Cytat:
Napisał
mrutyna
-----------> dodam tylko tyle <-----------
1. MiTo Wojtka
2. 155 Łukasza K.
3. GT Mikołaja
4. 159 Camilla
5. 147 GTA Gosi i Tomka
6. 156 (nie wiem kogo)
7. 33 czerwona z tego miesiąca
8. 75 co była we Wrocławiu
jest taka ładna czerwona 166 3.2Ti gdzieś na forum, Brera też by się znalazła, do tego jakiś Spider i za jakiś czas dojdzie na pewno Julka :)
Dla mnie pomysł bomba :)
-
Cytat:
Napisał
mrutyna
nie nie, tryb priorytetu przesłony to AV :) i owszem tak jak pisałeś manualnie ustawiasz tam przesłonę a czas dobiera sprzęt.
Ale ta fota, mówię poważnie wszystko zrobione na trybie auto... moje wytłumaczenie tego jest takie:
Marcin pewno chciał zmierzyć sobie światło... zrobił kilka zdjęć G11 później wziął do ręki hasselblad'a i focił... po skopiowaniu na kompa zdjęć okazało się że najlepszy wyraz twarzy czy kompozycyjnie jest zdjęcie z Canona G11 sprawdził czy da się coś z tym zrobić w PS, dało się więc jest to na plakacie i tyle :)
...
No tak w Canonie wszystko inaczej oznaczają ;p
Nie sądzę żeby zawodowy fotograf, mistrz jak sam piszesz w trakcie wykonywania zdjęcia nie panował nad kompozycją, czy ustawieniem modeli, czyli pstrykał przypadkowe kadry a nuż coś mu wyjdzie. Wcale bym się nie zdziwił gdyby powodem wykonania zdjęcia kompaktem był marketing i reklama :D
-
Postaram się opisać króciutko moje odczucia co do każdego ze zdjęć, a więc:
1. Jak dla mnie klapa totalna... Gdyby nie przechylenie to zdjęcie totalnie do dupy, bo nic w nim nie ma przyciągającego uwagę.
2. Pięknie przerobione, nie wnikam w czym, ale wyszło to zacnie.
3. Kojarzy mi się to ze śmietnikiem w sumie, nie obrażając oczywiście. Chyba lepszy by był efekt, gdyby stało tam nowsze, salonowe auto w takim otoczeniu.
4. Jak dla mnie nijakie zdjęcie...
5. Ciekawe foto, choć dużo jest tego typu. Razi tak jak ktoś napisał - odbicie w szybie przedniej.
6. Nie mam większych zarzutów, lecz nie ma tego czegoś, co by je kwalifikowało do nr 1.
7. Wg mnie bardzo ciekawe zdjęcie, lubię takie ze sztucznym oświetleniem.
I teraz mam dylemat, na które zagłosować, czy na 2 czy na 7... Lecz jednak chyba głos pójdzie na ostatnią fotkę. Pozdrawiam i proszę nie brać sobie do serca moich krytycznych komentarzy, bo z gustem jak z tyłkiem - każdy ma swój. A co do aut to wszystkie są ładne, zadbane i umyte, a to najważniejsze.
-
Cytat:
Napisał
saroo
Wcale bym się nie zdziwił gdyby powodem wykonania zdjęcia kompaktem był marketing i reklama
chyba go lubi bo lata z nim na castingach w Top Models ;) albo tak jak mówisz reklama. Tylko G11 to stary kompakt :)
-
Cytat:
Napisał
tomaz
jest taka ładna czerwona 166 3.2Ti gdzieś na forum, Brera też by się znalazła, do tego jakiś Spider i za jakiś czas dojdzie na pewno Julka :)
Dla mnie pomysł bomba :)
Kolega pafka z Wrocławia ma Brerę, jego zdjęcie zwyciężyło w zeszłym miesiącu :D
-
Cytat:
Napisał
tomaz
jest taka ładna czerwona 166 3.2Ti gdzieś na forum
To 166 kol. freeco.
Pozdrawiam.
- Rafał
-
Cytat:
Napisał
mrutyna
chyba go lubi bo lata z nim na castingach w Top Models ;) albo tak jak mówisz reklama. Tylko G11 to stary kompakt :)
jesteś pewien że to zdjęcie które wkleiłeś jest z G11? Bo w exif-ie widnieje tylna ścianka Phase One P45+. Oryginalna rozdzielczosc zdjecia to 7216x5412 pixeli czyli okolo 39MPix a wiec pasuje.
-
a ja na jedynkę, bo podoba mi się ten wypalony słońcem klimacik (szkoda że 6. tak nie jest zrobiona).
5ka fajna ale nie powinna wygrać, jest zbyt blisko obiektywu przez co zasłania tło i traci na klimacie.
Również 4. ma troche bure tło :/
Pozostałe zdjęcia również świetne, ostatnie rewelacja tylko szkoda że w pionie. 156ki ładne foty ale już się stanowczo mi przejadły ;)
-
głosik na czerwoną AR- pięknie wyszła
-
niestety moje foto znow sie nie dostalo a glosik polecial na czerwona AR 33
-
Cytat:
Napisał
szarik
niestety moje foto znow sie nie dostalo a glosik polecial na czerwona AR 33
Właśnie.
Ciekaw jestem ilu użytkowników zgłosiło swoje prace.
Może administracja tą wiedzą z nami się podzielić?
Pozdrawiam.
- Rafał
-
Cytat:
Napisał
saroo
jesteś pewien że to zdjęcie które wkleiłeś jest z G11? Bo w exif-ie widnieje tylna ścianka Phase One P45+. Oryginalna rozdzielczosc zdjecia to 7216x5412 pixeli czyli okolo 39MPix a wiec pasuje.
jestem pewien. Widziałem to foto surowe i jego exif. Po obróbce exif podmieniono :) wiesz przecież że w exifie można napisać wszystko :)
-
też myślałem, że uda mi się we wrześniu wygrać. Interfejs by się przydał, a tak to muszę kupić :) szkoda, że taka silna konkurencja. Specjalnie pożyczałem lepszą lustrzankę :D
-
-
Cytat:
Napisał
alces1
Właśnie.
Ciekaw jestem ilu użytkowników zgłosiło swoje prace.
Może administracja tą wiedzą z nami się podzielić?
Pozdrawiam.
- Rafał
Na wrześniową edycję konkursu swoje prace zgłosiło zaledwie 16 (szesnaście) osób. Z jednej strony cieszy że procentowo dobrych i bardzo dobrych prac jest dużo z drugiej strony smuci że zainteresowanie konkursem jak widzisz jest niewielkie.
-
Tak dla informacji przyszłomiesięczny konkurs będzie ostatnim konkursem w którym będzie do wygrania interfejs OBD, jak i również będzie to ostatnie foto brane pod uwagę do planowanego kalendarza alfaholików. Tak więc głosujcie i wykorzystajcie ostatni miesiąc na strzelanie ciekawych fotek ;)
-
Głos na 5.Tak jak ktoś wcześniej napisał,ta 33 wygląda jak by chciała wyrwać się z okowów podziemnego parkingu i postraszyć vagbojów hehe.Szacunek dla właściciela za autko.
-
-
Głos na 5-tke. Tym razem interfejs zostaje na podlasiu :D
-
LIGAR bije wszystkich na głowę, fota jak z dobrej reklamy zresztą rzecz gustu a o gustach się nie dyskutuje. założenia przy wykonaniu zdjęcia jak najbardziej zasadne, poziom zdjęć wysoki w tym miesiącu i związane z tym dylematy..... ah te piękne alfy
-
Cytat:
Napisał
LIGAR
Druga sprawa po co przekrecone zdjecie ?? daje to jakis efekt ? moim zdaniem tylko zamazuje niedocigniecia zwiazane ze złym kadrowaniem.... ( nie mam tu na myśli żadnej konktretnej foty z konkursu )
Co do foty to mi przedewszystkim chodziło o inna niz do tej pory kompozycje ( chyba takiej nie było ) gdzie sa 2 alfy, inne kadrowanie i kontrast zwiazany z kolorami samochodów oraz oczywiście ciekawe tło... Jednemu sie podoba drugiemy nie to jest normalne. Oczywiście no offence :)
BTW od razu jak zobaczyłem fotki stwierdziłem ze w tym miesiacu napewno wygra 33 - bo " wszedzie tylko te 156"
btw - "gdzie są 2 alfy " - ta druda wyszła tragicznie wg mnie ( jakaś taka spłaszczona ) - mrut. popracuj nad tym :P
i tak jak pisałem - to wyszło ładnie ale bardziej jak rysunek a nie jak fota
a ja ( ja = czytaj moje osobiste subiektywne nienormalne itd odczucia ) wolę zwykłą fajną fotkę ze złym iso , ze złymi szumami , ze złym wszystkim ale fajną , jedyną , która ma to coś nawet bez udziału ps czy innych takich
i zrobioną cyfrówką za 200zł przez kogoś kto kto tylko naciska guzik w aparacie i czasem naciska go w odpowiednim momencie :P
p.s.
a kiedyś było tak , że foty mogły być tylko takie bez obróbki :-(