Witam.
Czy to prawda, ze w 2.0 16v ti/qv 145/146, przekladnia kierownicza ma od oporu do oporu 2,2 obrotu? Moglby to ktos sprawdzic z szanownych posiadaczy tych aut? Mam sprzeczne informacje co do tego faktu.
Z gory dzieki.
Printable View
Witam.
Czy to prawda, ze w 2.0 16v ti/qv 145/146, przekladnia kierownicza ma od oporu do oporu 2,2 obrotu? Moglby to ktos sprawdzic z szanownych posiadaczy tych aut? Mam sprzeczne informacje co do tego faktu.
Z gory dzieki.
no jakoś tak 2 z kawałkiem będzie
No wlasnie, podobno sa wersje 2,2 obrotu i 2,8. Nakrec filmik telefonem jak sie kreci kiera. Szukam takiej przekladni 2.2 i sie zastanawiam z czego dobrac.
zdecydowanie 2,2 obrotu i ani odrobiny więcej. przed chwilą sprawdzałem
Zgadza się;] Przy okazji może mi ktoś powiedzieć czy do Alfy 145 1.8 TS była opcja dokupić pakiet QV? Mam budę z 1.8, a jest fabrycznie obniżona, ma nakładki na progi, tylną lotkę, większe hamulce z przodu i właśnie bardziej bezpośredni układ kierowniczy, 2,2 obotu, a w poprzedniej, krajowej 1.6 było 2,8 obrotu i mniejsze tarcze, bo wchodziły koła 14" a do obecnej min. 15"
1,8 z tego co wiem miała ten sam układ hamulcowy co QV/ti
Zatem czy można uogólnić, że każda 145/146 2.0 16V TS ma przekladnie 2,2 obrotu ? Czy taka przekladnia byla tylko z pakietem qv a "zwykle" 2.0 mialo przekladnie 2.8 ?
No zwykle jak zwykle, niewazne czy ti czy qv. ;) Poszukam zatem maglownicy ze 145/146 2.0 TS jezeli faktycznie jest taka krotka. Dzieki za info!
Mi się wydaje, że wszystkie przekładnie mają taką samą ilość obrotów. Dla porównania ta sam płyta podłogowa: Lania Dedra 1,8 8v 95 rok, Lancia Delta 2,0 16v 94 rok również mają trochę ponad 2 obroty. Delta dla potwierdzenia ma zmienianą przekładnie, bo stara była wyrąbana, a "nowa" jest od Delty 1,6 16v z 98 roku.
Idac tym tropem to Tipo/Tempra/Brava/Bravo/Marea/Coupe itd mialyby te same przekladnie. A np Fiat coupe 2.0 16v turbo ma 2,8 obrotu a 2.0 20v turbo ma 2.2 obrotu tak jak 145/146 qv.
Wiec wg moich wstepnych ustalen przekladnia 2.2 jezdzi w 145/146 qv i fc20vt. Byc moze gdzies jeszcze?
ES i co zrozumiałe L500 bez względu na rodzaj motoru ma to samo...
co do Fiata to hhmm - kupiłem końcówkę drążka od 2.0 20V i nie pasowała...
Dziś sprawdzalem u kumpla w 155 2.0 16 TS. Też 2.2 obrotu opór w opór.
Sprawdzałem u siebie (1.8) i wyglada to tak jak na zdjęciu.
Obrót liczony od kierownicy ustawionej do jazdy na wprost do pełnego skretu.
Ogólnie muszę przyznać,że manewrowanie to udręka- zwrotność/średnica zawracania porównywalna z ikarusem (w wersji przegubowej)