Panie i Panowie co polecacie, jakiej firmy kupić?
No i jaki rozmiar mamy w alfie? Bo z tym to już mam wózek.
na allegro jeden sprzedawca pisze 12x1.25x27, a drugi 14x1.5x26.
A może jeszcze inny rozmiar?
Panie i Panowie co polecacie, jakiej firmy kupić?
No i jaki rozmiar mamy w alfie? Bo z tym to już mam wózek.
na allegro jeden sprzedawca pisze 12x1.25x27, a drugi 14x1.5x26.
A może jeszcze inny rozmiar?
McGard - nie są tanie, ale jedne z najlepszych
No i dzięki koledze na stronie McGarda znalazłem rozmiarówkę śrub.
Ku potomności podaję:
M14x1,5x25mm
Temat do zamknięcia.
ja kupiłem coś takiego:
http://allegro.pl/sruby-zabezpieczaj...229196184.html
Oryginalne z ASO - 50903145 za około
Cena z VAT-em 127,49 PLN
I tak podobno dla "fachowego" złodzieja nie ma problemu, bo można kupić specjalne klucze do odkręcania "dziwnych" śrub. Przynajmniej żaden "amator" mi kół nie zap...#$@^^$..li :cool:
Jako, że częściowo bazowałem trochę na opiniach o zabezpieczeniach dostępnych na forum pozwalam sobie odgrzać kotleta i podaję, że nr katalogowy śrub McGarda do 159 to 27181.
W rozmiarze M14x1,5 dostępne są jeszcze:
nr 27184- zdecydowanie krótsza śruba, ale niewykluczone, że także będzie pasować
nr 27184- to jest to samo co 27181, ale na większy klucz, chyba 19.
Z doborem śrub jest taki problem, że na pudełku nie podają długości i rozmiaru klucza, oznaczenia ogranicza się do wskazania M14x1,5.
W Norauto na Bielanach cena 139,99 zł. Drogo, można znaleźć taniej.
Nie chcę nikogo zniechęcać, ale też miałem śruby zabezpieczające ,a 2 koła poszły sobie do kogoś innego.Jakim cudem ? Ktoś nabił zwykły klucz do kół na łeb śruby.Sruby zabezpieczające na pewno odstraszaja, ale jesli ktoś ma patent na nie, to za wiele nie pomogą.
Jak większość zabezpieczeń antykradzieżowych, są utrudnieniami, a nie uniemożliwieniami ;)
Dawno, dawno temu temu miałem Pandę i ori śruby. Nakładki deformowały się coraz bardziej z każdym przykręceniem lub odkręceniem. Kiedyś wreszcie zgubiłem nasadki (na szczęście dwie w ciągu tygodnia ;) ) i choć początkowo myślałem, że to koniec świata to zdjęcie zabezpieczenia ze wszystkich kół zajęło mi z 5min.- jednym, może dwoma uderzeniami młotka nabijałem nasadkę 18 i odkręcałem śruby. Te do Alfy 159 wyglądają podobnie jak te do Pandy, więc ori zalecam omijać z daleka. I racja, że nie ma 100% zabezpieczeń. W weekend byłem na chrzcinach u kumpla, on też się o tym przekonał ;)
Ponawiam pytanie. Noszę się z zakupem i nie wiem czy brać ORI, te z allegro za 4dychy, niby ORI z allegro czy jakiejś innej firmy.
Miał ktoś do czynienia? Coś polecacie prócz tego McGard?
Zostanę pewnie pretendentem do nagrody złotej łopaty, ale...
czy gniazda śrub są stożkowe, czy kuliste w oryginalnych felgach 17" ?
[MENTION=47204]bobby[/MENTION]:
Stożkowe.
Lepiej mieć takie śruby niż nie mieć tym bardziej parkując pod blokiem. Ogólnie polegam na śrubach McGard od czasu Punto 2. W 156 przez 7 lat nasadka i wzór się nie zdeformowały. Teraz do 159 kupiłem w Norauto bo cena ta sama co na allegro bez wysyłki.