Doprowadzenie auta po zakupie- pytania
Witam Wszystkich!
Jestem nowy ale już się z wami przywitałem w dziale dolnośląskim :P
Od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem Alfy 145 QV 2.0 155KM i jako że nadszedł czas doprowadzić auto do porządku po zakupie chciałbym zasięgnąć języka. Co mnie interesuje i co myślę że powinienem zrobić i jakie mam problemy z autem wymienię poniżej. Auto sprowadziłem z Niemiec za śmieszne pieniądze ale ze świadomością że trzeba w nie włożyć trochę kasy a ja nie chce oszczędzać bo oszczędny płaci dwa razy ale chcę doprowadzić autko do powiedzmy dobrego stanu i oryginalnego wyglądu.
Wracając do tematu oto co zauważyłem:
1. Falujące obroty na postoju (czyt. biegu jałowym) i problem z odpalaniem rano. Auto po odpaleniu spadają obroty i gaśnie. Pomaga dodanie gazu.
2. Uszczelka za kolektorem wylotowym bo jest chyba pęknięta albo częściowo wydmuchana i słychać czasami "pierdzenie"
3. Wpada w wibracje przy prędkościach 130/140km/h
4. Auto lekko ściąga w prawą strone.
5. Krzywo się domyka szyba pasażera jakby prowadnice były walnięte czy coś - z tym nie mam pojęcia co zrobić
Co zamierzam zrobić:
1. Wymiana wszystkich płynów i filtrów
2. Wymiana kompletnego rozrządu
3. Wymiana silniczka krokowego
4. Wymiana wariatora - i tu znak zapytania czy lepiej wymienić czy zostawić
5. Wyczyszczenie przepustnicy
6. Zakup nowych opon chyba już zimówki bo mam 185/65/15 a powinny być 195/55(max)/15 - i tu jest jeszcze pytanie czy da rade do tej alfy wsadzić 17" felgi bo jak tak to bym chciał kupić coś nowego na lato.
7. Czy wymiana poduszek pod silnikiem pomoże do pkt. 3 w problemach?
8. Ustawienie zbierzności
No i z czasem doprowadzić wygląd zewnętrzny i wewnętrzny auta bo jest do lekkich poprawek lakierniczych ale tak żeby zachować oryginalny wygląd bo mi się podoba- żółty metalic :)
Wiem że sporo tego do zrobienia ale proszę o porady i sugestie co jeszcze warto zrobić bo jest to moja pierwsza alfa i jeszcze nie miałem styczności z tymi autami a w poniedziałek chcę jechać na Paprotną we Wrocławiu to fajnie by było żebyście mnie uświadomili mniej wiecej co i jak no i jak ktoś ceny zna to też niech poda.
Ale prawda jest taka że frajda z jazdy przyćmiewa wszystkie powyższe problemy :D
Pozatym auto ma być do zabawy i jest jako drugie auto więc też nie szalejmy z wydatkami rzędu 10 tyś na wstępie :P
Wielkie dzięki z góry za pomoc i dozobaczenia na zlocie.
Pozdrawiam
Luke