Witam! jestem nowy na forum.
Chciałbym sie dowiedziec jak mozna ustawic rozrzad w AR 166 3.0 24V
mozna go ustawic bez blokady?
Czy sa jakies znaki? jezeli sa to gdzie
POMOCY
Z gory dzieki
Printable View
Witam! jestem nowy na forum.
Chciałbym sie dowiedziec jak mozna ustawic rozrzad w AR 166 3.0 24V
mozna go ustawic bez blokady?
Czy sa jakies znaki? jezeli sa to gdzie
POMOCY
Z gory dzieki
sprawny mechanik zrobi to bez blokad - ja w Kappie 3.0 V6 miałem wymieniany rozrzad bez blokad i jest ok.
Odradzam bez blokad. Temat był już wałkowany na forum.
Tak sie sklada, ze jestem mechanikiem
w mojej alfie urwal sie pasek, gdybym mial tylko wymienic rozrzad nie byloby zadnego problemu.
Wie ktos moze jak powinny byc ustawione znaki?
pzdr
o to nie ciekawie z tym paskiem :(
podobno powinny byc fabryczne znaki ale głowy nie dam- mój mechanik sam sobie porobił znaki - zreszta juz były wcześniej zrobione przy poprzedniej wymianie w ASO :)
czyba zbytnio ci nie pomoge bo nie robię w tej materii :)
życzę powodzenia
Jeżeli była by to tylko wymiana rozrządu ( dobrze ustwionego ) to sprawny mechnik sobie z tym poradzi - natomiast jeżeli chodzi o ustawienie to niestety na kołach rozrządu jak i na samych wałkach nie ma znaków, producent przewidział do tego blokady i bez nich się nie obejdzie jak chcesz mieć 100%.
No dokladnie, jezeli chcialbym wymienic rozrzad to zrobilbym to z zamknietymi oczami. rozebralem ta alfe co do srubki, w serwisie mowili mi, ze ona nigdy nie bedzie dzialac, bo zmienialem wszystkie centralki sterujace (była po pozarze) a mimo to jezdzila bez problemu przez 3 lata.Cytat:
Napisał Bedboys
Znaki oczywiście, ze są -na wałkach rozrządu. tylko jak je ustawic.
mimo wszystko dzieki za pomoc
Pozdrawiam
tu masz problem z ustawka poszukaj popatrz na zdjecia moze Ci pomoga http://www.forum.alfaholicy.org/topi...tm,ewentualnie odezwij sie do chlopakow ktorzy to robili napewno pomoga!powodzenia
wczoraj bez blokady robilismy i... kolega miał rację.Cytat:
Napisał kmito
Czekamy na blokady, wiec również ostrzegam :DDD
Witam!
A czy ktoś z was mógłby mi napisać ile (orientacyjnie) kosztuje zrobienie rozrządu w alfie 166 3.0 V6 i co do tego potrzebuję (tzn. jakie części bo ja się na tym zupełnie nie znam).
Aha i mam jeszcze jedno pytanie odnośnie oleju. Alfe kupiłem niedawno i nie mam pojęcia jaki tam jest wlany olej. Wymienić go planuję przy okazji robienia rozrządu a narazie jakoś muszę jeszcze jeździć. Ostatnio zauważyłem, że poziom pleju jest już w okolicach minimum i teraz pytanie: jaki olej radzicie mi dolać (czy może nie dolewać na razie?)? Pozdrawiam wszystkich.
WitajCytat:
Napisał slawek1082
Same części potrzebne do zrobienia rozrządu to ok. 600 zł w skład wchodzi pasek (najlepiej gates), napinacz (reuville, moze byuć też INA), i dwie rolki prowadzące (SKF). Cały komplet do kupienia na allegro. ja kupowałem u tego sprzedawcy (sklep w Łodzi i jestem zadowolony: http://allegro.pl/item306405747_rozr..._5_3_0_v6.html
Jeszcze robocizna... różnie ale musisz się liczyć z wydtkiem 300- 400 zł bo to naprawdę kupa roboty!
Pamietaj żeby zaprowadzić auto do warsztatu, który wymieni rozrząd przy użyciu blokad wałków rozrządu.
Dzięki za odpowiedź. Właśnie zastanawiałem się nad kupnem części na allegro u tego gościa. A pytałem bo dzwoniłem ostatnio do jednego warsztatu we Wrocławiu i powiedział mi że zrobi mi to za jakieś 1600 zł (z częściami) i jak zobaczyłem na allegro części za niecałe 600 zł to trochę zgłupiałem. Widzę że gościu chciał mnie chyba trochę naciąć. Dzięki za info.Cytat:
Napisał pedro220
A powiedzcie mi czy przy wymianie rozrządu w dislu też jest potrzeba stosowania tych blokad?