Witam pewnie byl juz taki teamt ale chcialbym by ktos dokladnie opisal mi jak dostac sie do wysprzeglika i czy to on moze byc powodem ze pedal sprzegla zapadl mi sie w podloge i wogole nie odskakuje spowrotem.:confused:
Printable View
Witam pewnie byl juz taki teamt ale chcialbym by ktos dokladnie opisal mi jak dostac sie do wysprzeglika i czy to on moze byc powodem ze pedal sprzegla zapadl mi sie w podloge i wogole nie odskakuje spowrotem.:confused:
jeśli dodatkowo ubywa Ci płynu hamulcowego to na 99% wysprzęglik. Jego wymiana jest stosunkowo łatwa i tania, trzeba się tylko nieco nagimnastykować. Wysprzęglik zabezpiecza tylko pierścień segera. Trzeba też odkręcić wężyk na wysprzegliku.
Miałem coś takiego w 1,4 boxer też myślałem że to wysprzęglik ale okazało się że płyn uciekał mi gdzieś przy tylnim kole. Sprzęgło i chamulce mają ten sam zbiorniczek płynu więc jeśli masz gdzieś wyciek płynu to wystarczy naprawić a sprzęgło odpowietrzyć.
koszt wysprzęglika to okolo 90 zł, ja tak płaciłem.
mi wlasnie chodzilo jak dostac sie do tego wysprzeglika czy faktycznie musze sciagac skrzynie biegow czy da sie to jakos ominac?
Nie trzeba wyciągać skrzyni biegów, dostęp jest po otworzeniu maski silnika po prawej stronie bo wysprzęglik zamontowany jest na łączeniu silnika ze skrzynią. Najtrudniej może być zdjąć pierścień segera którym jest zabezpieczony wysprzęglik ale jak już go zdejmiesz i odkręcisz wężyk doprowadzający płyn hamulcowy to masz już wysprzęglik na wierzchu.
I tu i tu było dobrze napisane. Wysprzęglik znajduje się pod podstawą akumulatora, przy skrzyni biegów :) Jeśli sam nie otworzysz maski w swoim samochodzie i nie zobaczysz gdzie jest ten wysprzęglik to nikt przez forum za Ciebie tego nie zrobi.
A wysprzeglik wyglada tak:
http://www.motoneo.pl/img/206/mid/020616268.jpg
a silnik 1.4 i 1.6boxer jest praktycznie taki sam z wyglądu zewnętrznego, także nie ma gdzie indziej zamontowanego wysprzęglika.
m problem ze wyspreglikiem lata mi na wszystki strony ponoc mechanik mowil ze na lapie od sprzegła nie ma zabezpieczenie i wlasnie i tego brakuje pomocy
Cały wysprzęglik "lata", czy tylko tłoczek naciskający łapę sprzęgła? Dokładnie nei wiem, ale u mnie chyba nie ma żandej gumy na łapie a mimo to wysprzęglik nie "lata".
jak ruszam lapa to we wszystkie strony lata
---------- Post added at 16:03 ---------- Previous post was at 16:00 ----------
kosi wysprzeglik i ucieka mi plyn
Możliwe że nie chodzi o żadną gumę. Łapa sprzęgła mocowana jest na taki trzpień/bolec, być może jest złamany. Wygląda to tak:
http://img03.allegroimg.pl/photos/or...9/1567885902_1
jestes moze
Ja cały czas :D
zaraz ci pokaże ci tą łape i mechanik mowil ze na tej lapie powinno byc taka guma albo tworzywo sztuczne w kształcie kwadratu i to wchodzi na lapei do skrzyni idzie Załącznik 24414
popatrz na to zdjecie i na tej lapie ma byc i idzie to na duł od lapy do skrzyni
---------- Post added at 16:10 ---------- Previous post was at 16:09 ----------
tylko to silnik boxer
Nie przypominam sobie żebym u siebie coś takiego miał, musiałbym zejść, zobaczyć :D
to jak zobaczysz z gory dziekuje poczekam a to jest w kształcie kwadratu np w polonezie to tez jest bo sprawdzalem hee
---------- Post added at 16:15 ---------- Previous post was at 16:13 ----------
jak ruszam łapa w lewo i w prawo to caly wysprzeglik chodzi a powinien tylko w jedna strone tyl i przod a nie na boki
Dobra, poświęciłem się dla Ciebie i sprawdziłem jak to u mnie wygląda. A wiec jest dokładnie tak jak na Twoim zdjęciu, również nie mam żadych gum, ani tworzyw na łapie. Łapa rusza się nieco na boki razem z tłoczkiem wysprzęglika a mimo to nic nie cieknie. Wygląda na to że masz uszkodzony wysprzęglik poprostu.
tak założyłem nowy ponad miesiąc temu i wlaśnie trafil go i wziolem nowy ale mechanik mowil ze ta łapa ma nie latac na wszystkie strony a u mnie lata powinna byc sztywna
---------- Post added at 16:28 ---------- Previous post was at 16:26 ----------
to cos jednak musi tam byc
---------- Post added at 16:33 ---------- Previous post was at 16:28 ----------
i co o tym myslisz
---------- Post added at 16:41 ---------- Previous post was at 16:33 ----------
????
---------- Post added at 16:48 ---------- Previous post was at 16:41 ----------
pomocy co mam robic z tym?
załozyłes cały nowy wysprzeglnik czy tylko zestaw naprawczy? Twój opis sugeruje jakby łapa łapała wysprzeglnnik i go "przekaszała" co jest średnio możliwe. Doprze przyrecony wysprzeglnik chodzi w jednej osi krzywo moze chodzić sama łapa ale nie ma to wpływu na pozycję w wsyprzęglniku i pytanie jakiej firmy był ten wysprzeglnik bądź zestaw naprawczy:)
caly nowy kupilem przedtem i teraz chyba jakiei wloski bo lapa chodzi na boki i krzywi wysprzeglik ale nie ma byc nic na lapie zadnego zabezpieczenia zeby chodzilo to na wprost i tyl
---------- Post added at 16:59 ---------- Previous post was at 16:55 ----------
jak wziolem lape do rak i machalem nia na obie strony i kosi wysprzeglik
---------- Post added at 16:59 ---------- Previous post was at 16:59 ----------
i co tu robic
łapa wysprzęglając opiera się na trzpieniu bolcu w meiscu zagłebioenia i to on gwarantuje jednoosiowosć ruchu łapy. sa na niej 2 puntky naicskowe
1. poruszające sie naturalnie osiowo łozysko sprzęgłowe osadzone na wałku sprzęgłowym skrzyni
2. Wysprzęglnik przykrecony na sztywno do skrzy,/ nadwozia :)
na srodku jest zabzpieczenie, tulejka badz kula na ktorej osadzona jest łapa w specjalnie przygotowanym wyzlobieniue, rozumiem ze brakuje tego puntku przegicia tak?
zobacz sobie stronke wczesniej wrzucilem tam fotke a jesli chodzi o ten wysprzeglik to on wchodzi w lape sprzegła i ona sie rusza na lewo i prawo a powinna byc sztywna i ponoc w ksztalcie kwadratu jest tam zabezpieczenie ale ja wlasnie tego nie mam i ona sie rusze we wszystkie strony
Załącznik 24422nowy wysprzeglik i ta lapa w tyle cala metalowa i tam powinno cos byc bo sie rusza
no to skoro wiesz ze nei ma zabezpieczenia a powinno byc to czemu nei zaczniesz od uzupelnienia go? moze ja dzisiaj coś ciężko kojarzę, ale chyba tak się powinno zrobić...
tak tylko ze ja potrzebuje to zabezpieczenie bo go nie posiadam wogule i gdzie to dostane
---------- Post added at 17:12 ---------- Previous post was at 17:07 ----------
i jak
ASO? z tego co rozumiem jest to trzpein wkrecany w dzwon skrzyni i zabezpieczony nakretka tak?
na lape nachodzi od sprzegła do skrzyni
---------- Post added at 17:16 ---------- Previous post was at 17:14 ----------
jesli mozna to wytlumacze ci przez telefon jak chcesz
ok wiem o co chodzi ale ten element jest rodzajem uszczelnienia a nie zabezpieczenia:) to o czym mwoisz to slona lapy wysprzeglnika a twoja łapa lata bo nie masz trzpienia na srodku tej łapy spójrz na to co saroo pokazał w srodku łapa jest mocowana taką śrubką i to masz popsute:) ta huma czy jak to nazwałes zabepieczenie nei usztywni łapy ona chroni przed dostawaniem sie syfu do srodka:)
temat rozwiazany problem ze skrzynia urwało sie kawalek aluminium i to jest przyczyna i lapa sobie lata albo spawanie albo nowa skrzynia pozdrawiam