Witam
Mam taki problem z tylną szybą - jak jest wilgotno to mam tylną szybe wilgotna od wewnątrz a jak jest mroz to potrafi nawet zamarznąć
Czy to jest wina popękanej uszczelki tylnej klapy i czy morze to być przyczyna parowania szyb
Pozdrawiam
Printable View
Witam
Mam taki problem z tylną szybą - jak jest wilgotno to mam tylną szybe wilgotna od wewnątrz a jak jest mroz to potrafi nawet zamarznąć
Czy to jest wina popękanej uszczelki tylnej klapy i czy morze to być przyczyna parowania szyb
Pozdrawiam
Rozumiem, że chodzi Ci o boczną tylną szybę :?:
Niestety w 145 jest słaba cyrkulacja powietrza. Mi też raz się zdarzyło, że jechałem w mrozie prawie 400km i lód na tej szybie był cały czas (od wewnątrz) pomimo ogrzewania na full.
Ale żeby mieć mokre tylne szyby to nie zauważyłem. Zaparowane za to są przy każdym deszczu.. :roll:
Nie, to jest normalne. Parownie szyb w 146 to tragedia. Tak samo z przodu jak i z tylu. Ja czasami jezdze pare godzin i tylne szyby mam zaparowane. Taki urok tego modelu. chociaz lodu nigdy nie mialem.
U mnie też parują ale nie ma wielkiej tragedii kilka minut i odpuszcza. Może dlatego że jeszcze mi się filtr kabinowy nie zapchał
mi parowaly nawet po wymianie filtra kabinowego. jak jest w miare cieplo to zalaczam klime i w momencie szyby odparowuja ale w zime to raczej nie bardzo z zalaczona klima jezdzic :?
Właśnie powinieneś włączyć sprężarkę i ciepłe powietrze. Sprężarka klimatyzacji ma za zadanie nie tylko chłodzić, ale też osuszać powietrze z wilgoci. Ja zawsze jeżdżę na włączonym ogrzewaniu i sprężarce klimatyzacji i moment mam szyby suche.
Tak jest - popieram. :)Cytat:
Napisał valdmidi
Powiedzcie mi koledzy gdzie znajduje sie ten filtr kabinowy.Czy jest on tylko w autach z klima?
To filtr od nawiewu. Nie ma nic wspólnego z klmią. Zazwyczaj montowany jest w podszybiu (z przodu pod wycieraczkami)
Niema reguły, ja mam klimę a filtra kabinowego niemiałem, nawet ramki nie było :( Teraz sobie załatwiłem ramkę i filterek zamontowałem ale szybki dalej parują :(Cytat:
Napisał Lukasz A.
Ja mam klimę i filtr w pewnym momencie był ważnym elementem- stary i zapchany "tamował" ruch powietrza z nawiewów. Latem czuć było zimne powietrze ale bardzo mało intensywnie a po wymianie filtra....bajka. Mam podejrzenia , że z ciepłym powietrzem (intensywnością nawiwewu)też ma coś wspólnego.
Ktoś może wie jak zdjąć plastikowe osłony 5-tych drzwi. Muszę dostać się do konektorów ogrzewania tylnej szyby, a nie chcę zniszczyć tych plastików.
To wychodzi z tego ze nie mam tego filtra.Moze to i dobrze.Mniej elementow do psucia sie :D
Najpierw zacznij od demontazu gornej listwy ze stopem. Odkrec Stop, potem lekko pociagnij ta listwe, tylko nie szarp mocno bo polamiesz zaczepy na niej. Lepiej pociagnac raz i pozadnie. Jakby ci zostaly te biale spinki to je wyciagaj obcegami. Potem boczne listwy trzymaja sie tylko na spinakch. Mozna je wysunac pociagajac do gory, jak nie wyjda to zostaje wyciaganie i tu jest najgorzej bo tu plastiki sa kruche i moga sie ulamac. I teraz masz pelen dostep do szyby.Cytat:
Napisał Ferrari-1
Wielkie dzięki za pomoc i zaoszczędzenie nerwów i kasy.Cytat:
Napisał Lesio
Lesio masz piwko za pomoc.
witam co sie tyczy ogrzewania tylnej szyby....tez mam alfe 146 i tez miałem problem z ogrzewaniem tylnej szyby....jak juz zdemontowałem te boczne listwy na klapie 5 drzwi to sprawdziłem czy jest prad w szybie...i nie było tam prądu....a na desce sie normalnie świeciło ze włącza sie ogrzewanie tylnej szyby....musiałem szukac przyczyny....po dłuższej chwili doszedłem do tego że musi byc przyczyna w przekaznikach albo w bezpiecznikach....sprawdzam...bezpieczniki ok...zatem wina musi byc w przekazniku...znajduje ten od tylnej szyby....i widze ze jest zupełnie inny niz powinien byc....wiec przekładam przekaznik od świateł i mam prąd w tylnej szybie...w sklepie ten przekaznik(do tylnej szyby=74zł)a ten od szyby 45zł....a to sa takie same przekazniki....troche za drogo dla mnie...i dostepne tylko na zamówienie...wiec jade do elektryka...elektryk powiedział mi co i jak i kupiłem taki przekaznik w sklepie motoryzacyjnym za 5,5zł...i odziwo działa...mam tylko z tym jeden problem....jak odpalam auto to świeci sie kontrolka od podgrzewania szyby....ale tylko w czasie pracy rozrusznika...pózniej gasnie....szyba elegancko odparowóje....a w komencie wyłączania ogrzewania tylnej szyby zapala sie kontrolka od recznego i od immobilajzera dzieje sie to przez sekunde...ale wkurza...jak wyjme ten przekaznik to nie ma tego problemu ale nie ma tez pradu w tylnej szybie....chyba bede musiał sprawdzic ten przekaznik oryginalny od alfy...a pisze to tak żeby podzielic sie swoimi doświadczeniami związanymi z alfa...zeby nikt kto bedzie miał taki problem nie musiał sie wkurzac....przeciez te alfy sa super....wiec po co sie na nie wkurzac...pozdrawiam