witam wszystkich. mam 159 sportwagon z 2009 roku i zauwazylem ze szyby boczne przednie i czolowa sa firmy pilkington a reszta splintex. pytanie brzmi czy to jest normalne , czy cos przedemna ukryto. z gury dzieki.
witam wszystkich. mam 159 sportwagon z 2009 roku i zauwazylem ze szyby boczne przednie i czolowa sa firmy pilkington a reszta splintex. pytanie brzmi czy to jest normalne , czy cos przedemna ukryto. z gury dzieki.
U mnie wszystkie szyby to pilkington z logiem Alfa Romeo
Jak u Ciebie? Masz logo na każdej szybie?
tak alfy romeo
---------- Post dodany o godzinie 19:50 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 19:47 ----------
ale to dziwne ze trzy szyby sa takie a reszta inna
Tak może być, że możesz mieć szyby od dwóch różnych producentów. Ważne, aby na każdej było logo Alfa Romeo. Dodatkowo możesz zwrócić uwagę na datę produkcji (miesiąc i rok) zakodowaną za pomocą kropek i końcówki roku produkcji. Skoro masz auto z 2009 roku, to szyby powinny mieć oznaczenie 09 lub maksymalnie 08, bo tak też czasami się zdarza.
Kodowanie miesiąca produkcji wygląda następująco:
......09 - I
.....09 - II
....09 - III
...09 - IV
..09 - V
.09 - VI
09...... - VII
09..... -VIII
09.... - IX
09... - X
09.. - XI
09. - XII
kodowanie szyb znam. nie dziwi mnie rok bo jest z 2008 ale dziwi miesiac. nie pamietam juz jaki. przednie trzy szyby tego pilkingtona maja inny niz splintexa tylne a tylna szyba tez splintexa to ma zupelnie inny miesiac produkcji.(dziwna sprawa)
tak ale jak pisalem rocznik auta mam 20098 a szyb 2008. noi dzieki za odp.
---------- Post dodany o godzinie 20:16 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 20:16 ----------
auto 2009 szyby 2008
ja mam bellę z 2006 - wszystkie szyby mają logo alfa romeo. Boczne szyby mają rok produkcji 2005 a czołowa ma rok 2006 - i wszystko jest OK. sprawdzałem w serwisie - stwierdzili jednoznacznie rok produkcji auta 2006.
tak auto jest z marca. a wiec to by wszystko sie zgadzalo. tylko dalej chodza mi po glowie te dwie ruzne firmy;dzzieki za odpowiedz.
---------- Post dodany o godzinie 20:27 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 20:24 ----------
ja jeszcze slyszalem ze splintex to orginal a pilkington zamiennik pod orginal.ale czy to prawda czy tylko przemondrzanie sie handlarzy?kto to wie?
U mnie boczne sa pilkington lub splintex z 2006r, przednia niestety jakiejs nieznanej dla mnie firmy bez logo i nie wiem jaki rok produkcji.
dzieki i pozdrawiam
bede spokojniej spal
Nic się nie martw. U mnie też miesza się Splintex z Pilklingtonem. Wszystkie z logo AR. I jestem całkowicie pewien, że tak było odkąd wyjechała z fabryki.
A że daty produkcji szyb są wcześniejsze niż samochodu to przecież oczywiste. Szyby dostarcza firma zewnętrzna, a ze względu na skalę produkcji być może magazyn zostaje zaopatrywany w dłuższych odstępach czasowych, gdy np. Splintex ma akurat na linii produkcyjnej zamówienie na szyby z logo AR.
Zastanawiające mogłoby być gdyby szyby były później wyprodukowane niż samochód :)
:) tak domyslilem sie tylko pytanie dlaczego ?
przednia szyba jest najbardziej narazona na uszkodzenia(np.kamienie) ,wiem to z wlasnego doswiadczenie z moja wczesniejsza AR.a wiec w twoim przypadku tez tak moglo by byc.
---------- Post dodany o godzinie 17:37 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 17:34 ----------
moze to smiesznie zabrzmi ale dzieki ze twoja bella tez ma mieszane szyby. to by znaczylo ze tak ma byc. a wiec dzieki za odp. pozdro
Witam wszystkich mam pytanie czy w AR 166 sa jakies specjalne szyby przednie tzn. pdgrzewane itp poniewaz mam peknieta i musze wymienic 1999 rok i jaka jest orientacyjna cena o ile ktos sie orientuje z gory dziekuje za info.
no to ja napisze w temacie...ja mam tak-czolowa,dwie boczne przednie-Pilkington,Tylna i dwie boczne tylne Splintex.Wszystkie 2006 z logo AR
Też tak mam, jest ok. tak było w oryginale. Pewnie te ze SPINTEXa masz na ciemnym szkle.
Nie ma co sugerować się szybami. Producent zamawia pewien pakiet szyb które leża na magazynie i są montowane w zależności od wersji.
Różnice są szczególnie widoczne np. przy szybach przyciemnianych.
W mało popularnych markach np. Lancia Thesis , Lancia Kappa Coupe (3600 szt wyprodukowanych) różnica może wynosić nawet 2 lata. Co więcej szyby przednie i tylne (przyciemniane) mogą miec rózne daty.
marqo Splintexy mam na zwyklym szkle chyba ze ja czegos nie widze.Wydaje mi sie ze nie sa przyciemniane,a jak juz by byly to naprawde minimalnie
Z szybami w 159 tak było, dwóch producentów w oryginale.
Witam,
U mnie dokładnie tak jak w kilku wcześniejszych autach: przednia, dwie boczne przednie - Pilkington, tylna i dwie boczne tylne - Splintex. Auto z 2008 - wszystkie szyby oznaczone logo AR z datą 2008. Auto na 100% nie bite. Potwierdza to tylko co już było napisane tak ma być;))