Witam czy ktoś z was wie czy któraś firma tuningowa ogarnia centralki zamontowane Mito QV jak narazie skontaktowałem się z Compsportem i project XS i wygląda to nie za fajnie. Proszę o pomoc
Printable View
Witam czy ktoś z was wie czy któraś firma tuningowa ogarnia centralki zamontowane Mito QV jak narazie skontaktowałem się z Compsportem i project XS i wygląda to nie za fajnie. Proszę o pomoc
A pytałeś Cinka?? On ogarnia bardzo dobrze temat chipowania belli i nie tylko, być może będzie mógł coś doradzić.
Kontakt: www.cinsoft.pl
Pozdro
Ja zadałem pytanie i od miesiąca nie otrzymałem odpowiedzi :)
NOVITEC robi fajnego BOXa
RACECHIP robi lepszego 1,7 TBI http://www.racechip.de/racechip-chip...6V-4087-r.html i 1,4 120KM http://www.racechip.de/racechip-chip...6V-3699-r.html
wiec sprawa się ma tak nie chce boxa dla mnie jest to pół środek , w tej chwili nikt nie ogarnia multiair ponieważ nie są wstanie sczytać softu z centralki:)
Mały OT.Wykres firmy UNITRONIC: mito 1,4 155km zrobionego lightowo jak to tuner powiedział.180km ponoć można zrobić zupełnie bezpiecznie:
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...010/12/166.jpg
Jak takie 155km wychodzi tak ładnie to co to musi się dziać z wersją 170km?? Piekna sprawa takie 170km po sofcie (pewnie okolice 200km).
Może warto zadzwonić do Andrzeja Poniedziałka czyli Unitronic i podpytać o soft Mito QV ??
Możesz jeszcze zadzwonić do Masters tuning ,czyli do Marka " Mastersa" Staszewskiego,niby pioniera tuningu aut z turbo w PL i największego fachowca ( akurat moje zdanie jest inne).Jest drogi,ale to wielka fachura specjalizująca się w nowościach ( jako pierwszy rozgryzł zabezpieczenia w TFSI).
Dziwne ,że compoty nie podołali,PatTDI to też wielka osobowość tuningu.
Z tego co wiem to na dzień dzisiejszy nie ma nowszych sterowników niż tricore ( bmw i jego silnik 40d),tak więc powinno sie tą alfę spokojnie zrobić.
Do silnika fiata 1.4 TB sa w sprzedazy gotowe kity na 250 PS. Widzialem jakis czas temu w sieci. Pogrzeb, na pewno cos znajdziesz.
Zgadza się,hamann m.in.tym się zajmuje:
http://www.autogaleria.pl/news/index.php?id=2874
Ja jednak bym zadzwonił do Mastersa i tam podpytał,albo do Rogala z MR MOTORS.
Zawsze pozostaje VTG ,ale to drogie pany.
No to BOX Racechip robi okolo 30% Mito 155KM na 199KM
Chciałbym zobaczyć wykres tych 199km po jakimkolwiek boxie-bez urazy przyjacielu,wiem ,że marketing robi cuda,ale w tym przypadku "troszke " przesadzili.
200km w 1,4 155km jest osiągalne,ale dopiero poprzez wymianę turbo.180km wychodzi po mocniejszym programie-informacja potwierdzona u dwóch tunerów Unitronic i MR motors.
No nie jestem pewien czy można coś zarobi wprowadzająca klienta w błąd. Ale tak jak piszesz to marketing i pomiar na hamowni pokazał by mniej mocy na kołach.
1,4 TB są na Boschu Me 7.9.10 a MA zdaje się na jakimś Magneti Marelli
Mam odpowiedź z NOVITECa odnośnie Giulietty 1,7 tbi
Gwarantują przyrost mocy i momentu, dodatkowo jak twierdzą ze box ma zaletę nad stała modyfikacją ponieważ przy pełnym, stałym otwarciu przepustnicy po o 90 sekundach box zmniejsza przyrost o 50 % i po kolejnych 90 sekundach moc wraca do fabrycznej. Zadaniem tego ograniczenia jest zmniejszenie ryzyka uszkodzenia silnika. Przy stalej modyfikacji moze dojść do uszkodzenia. Dodatkowo podczas kontroli gwarancyjnej w ASO mogą zmienić soft i stala modyfikacja poleci w kosmos. A na koniec, jak nie bede zadowolony moge zwrócić box. :rolleyes:
ta ochronna blokada to raczej obstawiam, że jest związana z tym o czym mówił rybakmj.
Mocy realnie jest mniej. Coś puchnie albo się przegrzewa.
To auto w 90 sek osiagnie v-max?
Każdorazowe odjecie gazu powoduje nowe naliczanie.
Ciekawa sprawa.Bull schit i tyle.Na jednym z niemieckich for widziałem wykres 1,75 tbi na 26x koni tylko po wymianie intercoolera ( mowa o 159),a przecież giuletta ma ten sam silnik u siebie.Jak znajde to wrzuce.
Box,który ogranicza moment i moc wraz z pojawieniem się niebezpiecznego EGT (podejżewam ,że o to chodzi i tego się boją),to lipa jakich mało.Sam przyrost też pewnie bardzo niesatysfakcjonujący i do tego chwilowy.Ja bym sie nie pchał w to.Zaczekaj troszke,albo dzwoń tam gdzie wcześniej pisałem.Box nigdy nie dokaże modyfikacji softowej,ani pod względem bezpieczeństwa ,ani osiągowo.
Odnosnie kontroli ASO i polecenia w kosmos nowego softu.Po pierwsze trzeba mieć wiedzę,by to wykryć ( a z tym słabo w naszych ASO i z tego co wiem jedynie BMW ma bardzo dobry pakiet wykrywający virusy,są poprostu na to uczuleni).Po drugie nawet jesli jakimś cudem ASO wykryli by soft (0,009% szansy),to tuner ma twój soft u siebie w bazie i nie ma problemu z ponownym wgraniem za free (oczywiście profi tuner).
Narzazie czekam aż odpowiedni sprzet do czytanie będzie, cinsoft ma mieć na dniach.
Pojedziesz do Cinka i będziesz zadowolony.Z gwarancją też nie będziesz miał problemu.
Nie chce rozpoczynac nowego watku, wiec dopisze sie w tym, mimo, ze nie o Mito a o Giulieccie:
Czy ma ktos juz jakies doswiadczenia z 1.4 MultiAir. Pytam o mozliwosci, potencjal i konsekwencje "poprawienia" osiagow tego silnika.
Novitec ma juz od jakiegos czasu boxa na 195KM, malo wiem w temacie, ale box to box - ma swoje wady.
Slyszalem takze, ze MultiAir nie bardzo daje sie "zczytac", wiec o programie "na miare" mozna chwilowo zapomniec.
Z drugiej strony, po zadaniu prostego pytania w ASO, zaproponowano mi usluge za 2500PLN, lecz nie podano zadnych szczegolow (po za tym, ze bedzie problem z "dobraniem" oleju silnikowego - powtarzam to co uslyszalem).
Jest podobno "szpec", ktory przyjezdza z Ceskiej Republiki i ma obcykanego MA.
Sprawa o tyle dziwna, ze w ASO nie ma hamowni + kaza podpisac oswiadczenie o wylaczeniach w gwarancji.
Czy jest ktos zorientowany w temacie?
@dwilk: założyłem oddzielny temat o chiptuningu 1.4MA w Julce, poszukaj :)
Witajcie, no ja zrobiłem soft w 155 KM TB u V-Techa ( i to w centrali .... ) , no i to była lipa !
Bo słaby wynik i kompletnie zaburzona praca DNA ! Kontrola trakcji robila co chciala, a nastawy DNA nie grały.Więc wgranie softu fabrycznego z backupu - no i w małym, prywatnym projekcie założony odpowiedni BOX Noviteca z gwarancją ! , cały wydech sportowy Ragazzon dedykowany do Mito - i auto ma 186 KM i poniżej 7 sek / 100 ( jak pusty jest ... ) To działa kompletnie bez zarzutu. Box to nie lipa, podłączony do wszystkich czujników.
Można zobaczyć ( no fotki auta tylko .... ) na www.motosportivo.pl
polecam cinka www.cinsoft.pl