Co sądzicie o pomyśle założenia do Alfy sensora deszczu. próbował już ktoś to zrobić??
Printable View
Co sądzicie o pomyśle założenia do Alfy sensora deszczu. próbował już ktoś to zrobić??
Jechałem alfą z fabrycznym sensorem deszczu i nie podobało mi się jego działanie. Jak się przyspieszało w deszczu to układ zwiększał prędkość zgarniania wycieraczek, ale jak się zwalniało to bieg wycieraczek zostawał już na tym najwyższym i nie zwalniał.
Ja mam fabryczny czujnik i w 166 nie narzekam na jego działanie, ma różne tryby czułości i wg mnie świetna sprawa. :wink:
Zgadzam się też mam w 166 fabryczny czujnik deszczu, można sobie ustawić czujność tego cacka, jednym słowem super sprawa, a monochromatyczne lusterko jeszcze lepsza.Cytat:
Napisał Matt21
Ja tam wole słowo "samościemniające" 8))) :mrgreen: też fajny bajer.Cytat:
Napisał sqadak
mam prośbe mam ten sensor deszczu i nie wiem jak z niego kozystać mozesz mnie pomoc sqladak
A nie masz instrukcji obsługi auta??? jeśli nie to u góry w dziale 156/166 jest zamieszczona ściągnij przeczytaj i będziesz miał wszystko jasne.Cytat:
Napisał JanCzyzewski
Ale tak na marginesie przestawiasz przełącznik wycieraczek na 1 pozycję i wycieraczki same chodzą gdy trzeba i tak szybko jak trzeba.
Odpowiem jak u mnie:Cytat:
Napisał JanCzyzewski
Jak masz włączony silnik włącz wycieraczki na pozycje 1 i wtedy wycieraczki powinny zetrzeć szybę sygnalizując działanie sensora, pokrętłem na prawej manetce możesz sobie ustawić czułość. Po każdorazowym wyłączeniu zapłonu musisz przełączyć dźwignię na pozycje pierwszą inaczej sensor nie będzie pracował, wszystko jest ładnie opisane w instrukcji.
Panowie chyba mam zwalony ten sensor. Jak włącze na pierwsza pozycje to wycieraczki wytrą raz i są w gotowości. Czy deszcz pada czy nie to okresowo wycierają szybę np co 20 sekund pokrętłem jak ruszę to tylko czs się zmienia ale zawsze cyklicznie w tym samym czasie. Myśle jak deszczu nie ma to nie powinny wycierac szyby.
He he może wcale nie masz zamontowanego sensora i dlatego ci nie działa.Cytat:
Napisał JanCzyzewski
A jak właściwie sprawdzić czy jest u mnie czujnik deszczu. Gdy włączam wycieraczki w pozycję B to najpierw raz zetrą, za jakiś czas ze trzy razy na raz, później długo nic, a nieraz czekam aż zetrą bo mi pada na szybę. Generalnie jak zmieniam położenie częstotliwości (mam na myśli okręcenie gałki) nic się nie zmienia. Już sam nie wiem czy mam czujnik, czy coś działa nie tak jak powinno..
Fizycznie ten czujnik deszczu to jest takie ustrojstwo przylepione do szyby za lusterkiem wewnętrznym. Najczęściej szyba w tym miejscu jest przyciemniona.
Jeśli nie masz tego czujnika za lusterkiem to masz tylko zwykłe czasowe ścieranie.
Robert
100% że mam ten czujnik. Po włączeniu jego nawet grzeje się szyba w miejscu jego zainstalowania jest to po to zeby reagował tylko na deszcz a nie zaparowanie szyby.
Może ktos opisze jak on sie zachowuje po włączeniu i podczas deszczu i braku deszczu.
Szkoda żeby coś tak elektronicznie zaawansowane nie było używane.
Pozdrawiam wszystkich.
Ja w swojej 147 też mam czujnik, działa on tak. Jak nie ma deszczu to mogę sobie sfobodnie ruszać dzwindnią z pozycji 0 do pozycji 1 i wycieraczki i tak nie zadziałają, mogę ruszać również pokrętłem i też nie działąją.
Mam zawsze ustawione na pozycji 1 i w momencie jak zaczyna padać to muszę przekręcić pokrentłem i zaczynają śmigać raz wolniej raz szybciej zależy od jazdy i deszczu. nie maiałem jeszcze z tym żadnych problemów
Wytłumaczcie mi co jest tym sensorem deszczu w końcu (mam na pewno) czy ten element przyklejony do szyby za lusterkiem , który wyglądą jak "stopka" lusterka czy taki dosyć duży plastikowy element z boku mocowania lusterka - jest ruchomy tzn. można go przechylić w lewo i prawu - też wygląda jak jakiś czujnik.
Ja mam ciągle problemy z tym czujnikiem deszczu...
albo nie działa wcale, albo działał za wolno- niestety jeszcze mi się nei zdarzyło żeby działał za szybko
co ciekawe- jeśli się zdarzy że na jakimś wyboju wysunie się "zaślepka" od śruby która go trzyma to czujnik nie działa wcale hehe :P
Kamil_WR
Ta jak to określiłeś stopka lusterka, która jest przylepiona do szyby to jest właśnie czujnik deszczu. A oprócz tego u mnie jest czujnik zaparowania, który jest przymocowany do stopki lusterka (czyli do czujnika deszczu) od strony pasażera. Czujnik ten jest umieszczony jakieś 3-4 cm od szyby i "patrzy" czy się ona nie paruje. Ale u mnie on nie jest chyba ruchomy.
Oczko tego czujnika i kawałek szyby, na który ten czujnik "patrzy" trzeba mieć czyste bo inaczej jak tylko jest pogoda deszczowa to co chwila będzie się włączała klima.
Przynajmniej u mnie tak było dopóki się nie zorientowałem i przetarłem oczko czujnika i szybę przed nim.
A jeśli chodzi o działanie sensora deszczu to według mnie działa dobrze. Przełącznik mam ustawiony na "auto" i kiedy trzeba wycieraczki się uruchamiają. Czasem (tak jak pisał Maciek) jak mocniej pada to wycieraczki się rozpędzają i nawet jak przestaje padać to one jeszcze zaiwaniają. Ale jak się da im chwilę to po kilkunastu sekundach czujnik "zauważa" że już tak nie pada i je zwalnia. Jak ktoś nie chce czekać to można też pstryknąć na inną pozycję i spowrotem i praca wycieraczek wraca do normy.
U mnie to tak właśnie działa
Robert
Jak kupilem auto i mialo stare wycieraczki to nie bylem zadowolony z czujnika deszczu, wogole sie nie sprawdzal, wycieraczki chodzily zbyt wolno. Ale kiedy zmienilem wycieraczki na nowe wszystko jest w porzadku. Moze macie stare wycieraczki, ktore niedokladnie zbieraja wode i dlatego macie problem z tym czujnikiem.
Witam Wszystkich!
Posiadam w swojej Alfie 166 sensor deszczu. Wszystko jest OK! lecz czasami kiedy działa i szyba jest już sucha nie wyłącza się wycieraczka. Jest to bardzo uciążliwe gdyż wycieraczki chodzą nawet 3 do 4 minut na suchej szybie a kiedy się wyłączą nie wracają do pozycji wyjściowej lecz pozostają w pionie. Czy ktoś może mi powiedzieć co mam zrobić? Jak może być tego przyczyna.
Czekam na info Dario.
Wiecie może gdzie można kupić czujnik deszczu - chodzi o sam sensor do 147-tki. Z góry dzięki za wszelkie info!
Popytaj np. na szrocie w Ciechanowie: --> allegro, nick: "Szwagry100" - mają mnóstwo części do AR, może i taki bajer mieć będą.Cytat:
Napisał mahara
Pozdrawiam.
- Rafał
U mnie rowniez rewelka,w kraju gdzie prawie non stop leje,wjezdzajac w tunel machnie ze trzy razy i przerwa do ponownego kontaktu z deszczem :wink:Cytat:
Napisał Maciek-156
Czy mam sensor deszczu? Dla ułatwienia powiem, że mam samo ściemniające się lusterko które działa. Sensor deszczu podobno jest ale nie działa.
Nie masz kolego sirpawel czujnika
Pozdrawiam
troszeczku odświeżymy :)
słuchajcie nie działa mi ten czujnik (mam go). Wymieniałem ostatnio szybę. Panowie powiedzieli, że działa. Sprawdziłem. Działał jakiś miesiąc i to na tyle. Teraz po uruchomieniu na pierwszą pozycję w dół ustawia się czasówka i można regulować tylko pokrętłem po prawej.
Jak można najszybciej sprawdzić ten czujnik?
Dodam, że jak otworzyłem klapkę to są tam dwa zaczepy ale ten czujnik jest chyba przyklejony do szyby??!!
serio nikt nic nie wie ? kurcze nie wierze !!!
Pokrętło to ustawianie czułości czujnika w trybie automatycznym. Nie ma diagnostyki czujnika to ciężko go sprawdzić. Trzeba go zmierzyć multimetrem.
Naszczęście z S3 mini
Instrukcja nawet o tym pisze do czego to jest. I u mnie tak dziala.
Naszczęście z S3 mini
No ok rozumiem ale czemu piszą tak:
Czujnik deszczu aktywuje się automatycznie
po ustawieniu dźwigni prawej w położeniu
(B-rys. 74) i jego zakres regulacji zmienia
się stopniowo: od wyłączonej wycieraczki kiedy
szyba jest sucha, do wycieraczki pracującej
z drugą prędkością ciągłą (praca ciągła
średnia) kiedy opady są intensywne."
u mnie jest tak, że kiedy szyba jest sucha to i tak śmigają czasowo...
Kojarzy ktoś, czy szyba jest też specjalna pod sensor deszczu? U mnie ma mieć sensor ale jakoś nie mogę tego uruchomić. Wiem, że kiedyś ktoś wymieniał przednią szybę. Może nie podłączył sensora?
Szyby z sensorem deszczu są inne od zwykłych właśnie ze strefą pod czujnik.
Najczęściej z S3 mini
Dotyczy AR 147
1) Witam kolegów, zwracam się z pytaniem odnośnie czujnika deszczu, mianowicie kupiłem sensor i podłączyłem, kupiłem manetki długo szukane o nr 735293309 które obsługują czujnik deszczu zrobione proxy i nic nie ruszy, już mi się pomysły wyczerpały i nie wiem aha bo w czujnik widać jakieś jakby diody w około czy coś takiego to ma świecić czy co ?, koledzy jak to uruchomić.
2) następna sprawa to czujnik zaparowania szyby tez nie pracuje podłączony zrobione proxy załączony przez mes i cały cas jest błąd # czujnik mgłowy# wykasuje go i po paru po 5 sekundach powraca, proszę kolegów o pomoc i jakieś sensowne rady.
Witam
Ja podepnę się pod temat, mam czujnik wszystko jest O.K. Ale jest jedno ale, Podczas pracy w ustawieniu automatycznym wycieraczki nie zawsze lecz coraz częściej zatrzymują się w nie odpowiednim położeniu tzn. w różnych pozycjach na szybie , bez ingerencji w inne położenie dźwigni ani drgną. I tu moja prośba może ktoś przerabiał temat co jest przyczyną; przekaźnik jeśli tak to jaki i gdzie go szukać, być może silnik wycieraczek. Dzięki za wskazówki.
Hej
u mnie czujnik niby działa, ale kiedy odbierałem auto nie zauważyłem, że klapka pod czujnikiem była otwarta. W sumie moze być otwarta lub zamknięta. Jak zamknę to czujnik jest jakby czulszy. Może dlatego, że domykając klapkę dociskam czujnik do szyby. Niestety ta klapka nie posiada żadnego zatrzasku/zamknięcie i trzyma się na słowo. Jak to powinno wyglądać?
Witam. Też mam problem z sensorem deszczu w 156. Po przełączeniu w pozycje 1 wycieraczki włączają sie i juz pracująjak czasówki (na suchej szybie też). Po odpięciu tego czujnika nic się nie zmienia. Ciekawe czy to wina sensora czy jakaś przerwa w instalacji? Może ktoś sie orientuje jakie napięcie powinno być na wtyczce do czujnia? Jak sprawdzić sam czujnik?
Jak kupiłem swoją to też chodziły bez przerwy. Okazało się że jakis geniusz założył na odwrót ramiona wycieraczek i prawa (po stronie pasażera) po prostu nie łapala czujnika. Wiec włącz je i spójrz czy go łapie
Nie, wycieraczki nowe, co prawda przed zmianą wycieraczek był taki problem, że chodziły jak chciały ale teraz to coś innego. Stawiam na sensor, ale wolałbym go jeszcze sprawdzić zanim kupię nowy, dlatego zastanawiam się jak go sprawdzić?
Kupiłem drugi sensor (niby Fiat, Peugeot ale wyglada identycznie), podłączyłem i jest to samo, czyli musze przyczyny szukać dalej.
Problem czujnika deszczu rozwiązany. Po ostatnich ulewach zaczęły mi szwankować wycieraczki. Rano po odpaleniu chciałem przetrzeć szybę a tu zonk, nie działają. włączyły się dopiero po kilkudziesięciu sekundach, a z dnia na dzień było gorzej. Poszperałem w necie i znalazłem temat na forum lancii gdzie ktoś miał to samo i też nie działał mu sensor deszczu. Wymiana modułu wycieraczek pomogła, wszystko wróciło do normy, sensor działa, aż miło. Wrzucam link jakby ktoś chciał poczytać. Z góry przepraszam za dwa posty z rzędu ale nie mogłem edytować poprzedniego. forum.lanciapolska.org/viewtopic.php?f=99&t=59320 Pozdrawiam.