Mam pytanie o AR 166 2.0 TS.Chodzi mi o wrażenia z jazdy,no i wadliwość tego silnika?
Printable View
Mam pytanie o AR 166 2.0 TS.Chodzi mi o wrażenia z jazdy,no i wadliwość tego silnika?
jezdze juz rok alfa z tym silnikiem i odpukac nic sie nie dzialo.
Komfort jak to w 166 super.
Do spokojnej i oszczednej jazdy silnik ten spokojnie wystarcza, jak trzba przyspieszyc to tez nie trzeba go bardzo prosic. Jest dosc elastyczny no i co przede wszystkim dla mnie wazne OSZCZEDNY!!
DLA PRZYKLADU :
dzis zrobilem trase Lublin -> Warszawa -> spalanie ............. 6,1 l/100
duzo?? :)
Podłącze sie do tematu, mam co prawda Alfę 156 ale z tym samym silnikiem i na trasie spala mi ok.7 l. w miescie udało sie zejsc do 9,5 ale to wyjeździłem benzyne do sucha...
jak osiagnales takie spalanie 6,1 na trasie ?
Właśnie mam do kupienia alfe 166 2.0 ts z napędem 4x4 i nie wiem czy porywać sie na nią ;//
Z tego co wiem AR 166 nie miała napędu 4x4
Byly sprzyjajace warunki drogowe : sznur samochodow z obu stron, wyprzedzanie tylko czasem i predkosc okolo 80 km/h. W sumie nie bylo to trudne tylko trzeba jechac jak emeryt ;)Cytat:
Napisał Silver156
Mialem w ogole jeszcze taka przygode po drodze, ze pani centralnie przede mna wydachowala i skladalem zeznania policji jako swiadek.
Nigdy nie słyszałem aby 166 była w układzie 4x4 ePER też nic nie wie na ten temat ??? to na pewno 166 ????Cytat:
Napisał apacz84
Nie wiem co za bajkę Ci wciska sprzedawca, ale nie istnieje coś takiego jak seryjne 166 4x4.Cytat:
Napisał apacz84
dzis zrobilem trase Lublin -> Warszawa -> spalanie ............. 6,1 l/100
no niezły kit :wink:
nie ma takiej opcji żeby 166 paliła 6-7 litrów
najmniejsze spalanie jakie udało mi się osiągnac na trasie przy 100-110 to 8.6 litra
jak wy to robicie że wam te auta palą jak maluchy :?:
Hmmm co do spalania. Trasa Nowy Sącz-Dębica 4.6l/100km. udokumentowane zdjęciem, tylko ze silnik 2.4 JTD :mrgreen:
Nie kit kolego nie kit.Cytat:
Napisał rafalbedzin
Musisz wyczuc sobie ten silnik, takie spalanie jak chcesz zrobic to musisz jechac jak prawdziwy emeryt. Najlepiej wlasnie cos takiego osiagnac jak sie nie oplaca wyprzedzac bo sznur samochodow w obie strony. Jedziesz sobie caly czas 80 - max 90.
Powiem Ci wiecej, na 6,1 podskoczylo mi pod koniec trasy jak juz sie luzniej zroilo i zaczalem troche wyprzedzac. (wczesniej mialem 5,9)
Też mi trudno uwierzyć w takie spalanie.
W JTD (po wymianie filtra powietrza, wcześniej było jeszcze gorzej) wychodzi mi średnio 9,2l/100 km (miasta:trasa jak 4:6), najniższe spalanie jakie zanotowałem to 6,6 (na 200 km trasie po autostradzie, jazda zgodnie z przepisami), najwyższe 21,1 (miasto, 5km w 56 min.), na zwykłej drodze krajowej, średnia prędkość ok 70 km/h na 200 km, spalanie ok 7,5l/100km - to odczytane ICS'a.
Podawane przez kolegów wyniki być może pochodzą z jakichś secyficznych warunków, pojedynczych tras, ale jak uśrednisz z 1 000 km przejechanych po różnego rodzaju trasach albo 1 000 km przejechanych w miescie w różnych warunkach wtedy dostaniesz dopiero wiarygodne dane o spalaniu, moim zdnaiem znacząco odbiegające od rekordów tu podawanych.
EDIT: sprawdziłem instrukcję; strona 230, dla wersji 2.0 TS podaje się spalanie odpowiednio miasto/trasa/mieszane 13,8/7,3/9,7. Dla porówania w moim przypdku wyniki podane w instrukcji dla JTD są o średnio 2l/100km niższe niż rzeczywiste, a nie uważam się za sportowca (zresztą nie bardzo jest czym...).
Cytat:
Napisał Dawid166
To coś dużo ci pali to twoje JTD moje średnio pali 7,5 przy normalnej jeździe trochę trasy miasta i prędkości normalne do 120 a najniżej jak mi się udało zejść to 5,8 jadąc spokojnie 70 km/h przez dłuższy odcinek.
I to nie są jakieś specyficzne warunki zawsze tak pali i jest to sprawdzone.
zgadzam sie z przedmowca, calkiem sporo Ci pali.
A odnosnie spalania mojego to po co mialbym tu klamac, tak jest i sie z tego ciesze, nie musisz mi wierzyc :)
Coś to Twoje JTD sobie lubi wypić 8))) teraz gdy jest juz zimno i jazda praktycznie po mieście wyjeździłem bak do sucha, spalanie srednie=7.2l tylko miasto zero trasy, w lecie było ok litre mniej wg kompa.Jazda normalna, żadne kaleczenie na drodze czy coś w tym rodzaju.Wynik 4.6l uzyskałem wracając z Sącza w 3 osoby srednia prędkośc 71km/h.Cytat:
Napisał Dawid166
Sorki ale ślepy nie jestem i widze co mi komp pokazuje. ;// Nie bardzo jest czym?? To po co kupowałeś diesla :?: 3.0 V6 sobie kup, diesel to nie sportowiec.
No nie bardzo jest czym, nie da się tego ukryć. Kupiłem diesla bo nie potrzebowałem auta do szaleństw tylko do jazdy, a akurat trafił się taki w dobrym stanie więc nei wybrzydzałem i jestem zadowolony.Cytat:
Napisał Matt21
Co do spalania to być może jest to styl jazdy, choć podkreślam nie wyobrażam sobie co musiałbym robić żeby spalać mniej, z drugiej strony może to jakość paliwa (różna w różnych regionach kraju), mnie komp pokazuje średnie spalanie z ostatnich 3kkm (wyzerowałem po zakupie) na poziomie 8,4l/100km (poprzedni właściciel miał ok. 7,8 z 10kkm, ale jeździł głównie trasy), z rachunków ze stacji benzynowej nie chce wyjść mniej niż 9,2.
Cóż zrobić pali ile pali i tyle, nie podejrzewam że coś jest nie tak, 40% moich przebiegów to jazda po Krakowie, krótkie trasy po ok 5km (najczęściej na zimnym silniku - nigdy nie przekraczam wtedy 2500 rpm), średnia prędkość jaką uzyskuję na drodze z biura do domu waha się między 8 a 11 km/h, gdybym nie potrzebował samochodu w pracy chodziłbym pieszo. W poprzednim aucie (też diesel) również spalałem ponad 1l/100km więcej niż zapewniałpprzedni właściciel.
6 literkow na 100 km.w listopadzie, samochodem ktory wazy 1.5 tony!! i ma 2 litry pod maską........to ja przepraszam ale to trzeba zglosić do archiwum X. no chyba że 6 l na 50 km?.
i jeszcze jedno,chyba niepowinienes bazować na odczytach swojego ics-a bo latem moze ci pokazać spalanie 4l na100km.
To ja nie wiem czemu na całym baku robiłem w lecie ok 1100 do 1200km jezdząc w większosci po trasie i ok 900 do 1000km po mieście, a bak to 72litry jak dobrze pamiętam.Przelicz sobie sam :wink: ;//
jeszcze wczoraj na allegro była alfa 166 2.0 ts i w opisie miała 4x4 może ktoś ją widział,gościu co ją chciał sprzedać był z radomska sprowadził ją z włoch to może on się pomylił lub chciał mieć większe zainteresowanie
witam i dolaczam sie do tematu....
moja Bella nie jest tak skromna jak przedmówców....
na trasie 100-120 pali 9,5 i nie chce mniej....no nieraz spadnie do 8,9 ale tylko wtedy jak siedzi komar na pedale gazu....a tak to wraz ze wzrostem predkosci o 10 km/h litr w gore :mrgreen:
w miescie to robi sie "smoczyca"...13-15 l na 100 km
Mam taką Alfę ale bez 4x4.
Co do spalania to jak się nią nie szaleje to mi wychodzi 7,2 - 7,6 l.
Raz miałem 6,2 ale to na luzie gdzie sie dało.
A jak normalnie to na trasi 8,2 nie przekracza.
Na miescie jak oszczednie to w 10 się mieszcze a jak noga ciężka to i 15 wyskoczy.
zwracam honor :wink:Cytat:
Napisał marcin1135
dzisiaj jadąc ze szczyrku zrobiłem 6,2 l ale później troche korków szybszej jazdy i w sumie do katowic 7,5 l
sądzę że 6,1 jest możliwe :oops: