koledzy, po necie krążą opinie ze silnik jtdm 120km jest trwalszy i mniej awaryjny niż 150km, że nie ma dwumasa i często dpfa, ktoś ma z tym jakies praktyczne doświadczenie aby to zweryfikować. dzieki wielkie
Printable View
koledzy, po necie krążą opinie ze silnik jtdm 120km jest trwalszy i mniej awaryjny niż 150km, że nie ma dwumasa i często dpfa, ktoś ma z tym jakies praktyczne doświadczenie aby to zweryfikować. dzieki wielkie
Co za bzdury !!
120KM to ledwo jedzie... co to za sportowa limuzyna klasy średniej co ma 11sekund do setki ??
Jak planujesz kupić 159 to tylko od 150KM wzwyż. Albo 150KM i chip.
Tak to spod świateł będzie Cię Yaris wyprzedzał ;-)))
Jak szukałem alfy, to bardzo często handlarze mając wersję 120KM takie właśnie farmazony gadali - że trwalszy, że mniej awaryjny, że prawie w ogóle nie czuć różnicy w mocy - kompletne bzdety :)
Do 120jtdm też można założyć chipa i wtedy już fajnie się tym jeździ :)
Jednostka 120km jest trwalsza to pewne ( jeden wałek rozrządu) no i mniej paliwożerna od 16v,ale...jakie to ma osiągi??? Połączenie tak drapieżnej karoserii i 120km nie ma sensu według mnie.Na jeździe próbnej,miałem okazję sprawdzic 159 w werski kombi 150km i dla mnie to nie jechało w porównaniu do mojej serii 140km.Naprawdę czułem dóżą róznicę w osiągach ,zwłaszcza w przyspiechu do 100.Wiadomo masa,poprostu 1,9 150km i do tego chip to jest minimal dla kogoś kto ceni sobie dynamiczną jazdę.120km=no comment nawet po chipie.Takie moje zdanie( z całym szacunkiem dla posiadaczy tychże jednostek)
BTW 120km były bez dwumasu?? Chyba ktoś tu oszukuje:rolleyes:.
Wszystkie 120KM miały dwumasę i DPF z tego co kojarzę - chyba, że komuś filtr sę zepsuł to może usunął ;) Co do mocy to no cóż... Sam mam te 120KM i wiem, że ponownie bym się na nie nie zdecydował. Generalnie nie narzekam bo wcześniej jeździłem nieporównywalnymi autami, co to miały problem z wyprzedzeniem furmanki, ale czuję pewien niedosyt.
Każdy 120KM ma DPF i koło dwumasowe. Co do niezawodności to 8V ma tę przewagę, że nie posiada słynnego awaryjnego kolektora ssącego. Osiągi ? Ja mam wersję 115KM (choć wcale takiej nie chciałem) i do sprawnego przemieszczania się z miejsca na miejsce to wystarczy ale o dreszczyku emocji można zapomnieć.
Mimo wszystko jestem zdania, że lepiej kupić zadbane i zazwyczaj sporo tańsze 120KM oraz podnieść moc do ok. 140KM niż za wszelką cenę szukać 16V.
Wsiadając pierwszy raz do 159 spodziewałem się większej różnicy a że cena była wybitnie promocyjna i fajny stan to machnąłem ręką. Po programie myślę, że będzie to już fajnie jeździć więc z czasem pewnie to uczynię.
Niestety dźwięk ma beznadziejny w porównaniu z 2.4, klasyczny klekot.
ja mam 115 konna( 1,9 oczywiscie) jednostke w 159 i w porownani do 136 (2,4)w 166 jest zwawsza i nie pise tego bo gdzies przeczytalem ale dlatego ze takie mialem.i oczywiscie ze mozna to zchipowac tylko pytanie po co. nie lepiej znalezc jednostkie z wiekrza moca jesli sie chce poszalec? a te 115 koni w zupelnosci wystarcza, passata z 1,9 130(cos kolo tego) konnym motorem biore bez mrugniecia oka.ale brzmienie pieciocylindrowego motoru 2,4 super.pozdrawiam
Tylko jak weźmiesz pod uwagę to, że kupujesz samochód używany i doprowadzisz go do ideału to już Ci się nie opłaca go sprzedawać, żeby bawić się w następny remont. Za dużo strat -jak nie od razu mocniejszy to teraz trzeba kombinować ;) A jak chip bezpieczny i nie zniszczy samochodu to czemu nie - ja na wiosnę pomyślę o tym.
jak to mowia : 'jak nie zobaczysz to nie uwierzysz? '
czyli a tego zo piszesz to mam mocniejszy silnik niz myslalem :-)
---------- Post dodany o godzinie 19:29 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 19:21 ----------
ALE CO JA TAM BEDE PISAL, chetnie bym sie spotkal z tym golfem na toze.a co do vw to niech i by wygladaly najpiekniej , to bym ich nie kupil, bo to vw.
Muszę się wtrącić do tej dyskusji:), gdyż mam zarówno AR 159 -150KM jak i VW Passata 170 KM w dieslu a poprzednio miałem Passata 130 KM w dieslu. I moim subiektywnym zdaniem Alfa ta jest w dynamice porównywalna z moim starym Paskiem ale kompletnie bez szans z tym 170KM. Szczerze mówiąc trochę więcej się spodziewałem po aucie 150KM z takim momentem obrotowym. Chyba ją z-chipuję. Jednak przyjemność z jazdy oraz trakcja, zachowanie w zakrętach - tu Alfa jest zdecysowanie lepsza, no i twardsza. Aha - i piękniejsza:o
Warto dodać, że 1.9 JTDM 120koni ma seryjnie około 130KM -> patrz temat o Chiptjunie CINKA. Silnik ten można podkręcić do 150-160 koni i będzie ok. I jest to dużo lepsze rozwiązanie niż kupno wersji 16V.
1) Lepsza cena i szansa kupna nowszego auta
2) Wyeliminowany problem kolektora
3) Co do spalania nie jestem pewny, ale chyba mniejsze...
Spalanie AR 159 115-120 KM manual:
http://www.spritmonitor.de/de/uebers...=3&powerunit=2
Spalanie AR 159 136-150 KM manual:
http://www.spritmonitor.de/de/uebers...=3&powerunit=2
Roznica rzedu 0,6 l / 100 km na korzysc slabszych odmian 1.9.
Piszecie że 8V można chipować i będzie jechać , ale 16V też mozna chipować i dalej będzie przepaść między 8V i 16V.
Chyba że komuś nie zależy na osiągach , to może na to nie patrzeć i brać taki który jest w lepszy stanie , w innym przypadku o 8V powienien zapomnieć ( chociaż jak ktoś chce naprawde poszaleć to wogole o 1.9jtd nie powinien myśleć ... :) )
1. Na rynku jest większy wybór 120-konnych i są w zdecydowanie niższych cenach
2. 120-konna ma to samo sprzęgło i dwumasówkę co 150-konna - co oznacza, że po chipsie na np. 160 KM masz nadal auto z układem napędowym, który spokojnie wszystko przeżyje. Przy 150-ce już tak kolorowo nie jest, bo w okolicach 190KM i 420Nm dwumasówka zaczyna pracować już na granicy swoich możliwości. Nie oznacza to, że się to musi od razu rozlecieć - ale mimo wszystko wykraczamy już poza normy, które przewidział dla tego sprzętu producent
3. 150-ka ma nieszczęsny kolektor z klapami wirowymi, który niestety musi się wcześniej czy później zepsuć
Optymalne cenowo rozwiązanie na dzień dzisiejszy - to 120KM + chip + wywalenie DPF. Pozwala to na osiągnięcie mocy ok. 160 KM, realnie jeździ to wtedy lepiej niż stockowa 1.9 JTD 16V 150KM, przy dostosowanym do tej mocy układzie przeniesienia napędu i całkiem przyjemnym spalaniu (w trasie ok. 5.5/100 po tych operacjach).
Ja wcześniej miałem VW Passata 140KM, a obecnie AR 159 1,9 8V. Powiem szczerze, że jest odczuwalna różnica, ale to nie jakaś przepaść. Sam robię dziennie 40km w jedną strone do pracy i naprawdę nie brakuje mi KM, chciaż lubię szybciej pojeździć. Oczywiście zgodzę sie, że do wyścigów spod świateł te 115-120KM to za mało, ale jak dla mnie do przyzwoicie dynamicznej jadzy na trasie już tak. Sam myślałem o chipie, ale nie wiem jak to ktoś będzie oceniał przy ewentualnej przyszłej sprzedaży, a jak juz pisałem obecne osiągi jak dla mnie są ok.
Inna sprawa że wersja 8V jak i 16V w serii na hamowni wykazuje większa moc niż deklaruje producent. Czyli na starcie dostajemy bonus KM:)
Czyli rozumiem , ze wszystkie Alfy 147 1,9 JTD 120KM posiadaja DPF ?, lipa :/
Kolego, samochodu z diesel'em po 2005r. chyba nie znajdziesz bez dpf.
Koledzy wydaje mi się, że większość z Was troszkę przesadza opisując jazdę modelem z silnikiem 120 KM. Nie miałem co prawda jeszcze przyjemności tego sam sprawdzić, ale ostatnio jeździłem Fabią II kombi z silnikiem 1.9 105 KM i zarówno w mieście, jak i w trasie, nie narzekałem, bo trudno by było np. w warunkach miejskich wykorzystać większą moc, a jeździło się naprawdę sprawnie. Masa obu pojazdów jest zbliżona, więc nie chce mi się wierzyć, że Bella w tej wersji jest aż tak mułowata, że gdybym się dobrze rozpędził na rowerze, to spokojnie bym ją wyprzedził ;)
osobiście byłem zaskoczony 8V ver. w 159 myślałem że gorzej będzie to się zbierało, ale wraz z kolejnymi km faktem jest że fajnie by było jakby było więcej tych KM, trzeba się nauczyc jeżdzic, odpowiednio zmieniac biegi, za wcześnie jakiś bieg względem obrotów i jest problem:) 0 reakcji na gaz praktycznie. Umówmy się jak kogoś stac na auto to i po czasie doskłada na zwiększenie mocy jak mu brakowac będzie i po problemie
Skoda Fabia II kombi z silnikiem diesla waży niespełna 1165kg, Alfa 159 z silnikiem 1.9 JTDm 8V waży 1525kg. Różnica więc jest kolosalna, a koni zaledwie tylko 15 więcej.
Problem jest taki, że dynamikę 159 zabija masa tego pojazdu, sam w to nie wierzyłem, ale padłem ofiarą tego faktu, jeśli można tak to nazwać.
Mam 159 1.9 JTDm 16V sedan o mocy 178KM i 420Nm i szczerze mówiąc jestem zawiedziony, tzn jeździ nieźle, ale spodziewałem się więcej. Nie wyobrażam sobie więc jak odpycha się wersja 120KM w tak ciężkim samochodzie.
Kupującemu polecam by zanim zdecyduje się na którąś wersję pojeździł tą słabszą i tą mocniejszą. Nic nie da mu lepszej odpowiedzi niż autopsja w tym zakresie.
Pozdrawiam.
- Rafał
Panowie... 150-160 KM i moment rzędu 380 Nm w samochodzie typu 159 w zupełności wystarcza, żeby sprawnie i dynamicznie poruszać się po naszych drogach. To standardowe parametry ZDROWEJ 159 1.9 JTDm 16V, albo zchipowanej 8V. Za zakupem wersji 8V przemawia brak jakichkolwiek problemów z kolektorem ssącym oraz większa dostępność egzemplarzy do wyboru (oraz niższe ich ceny). Oczywiście im większa moc w aucie - tym lepiej, ale nie demonizowałbym tego parametru. 150 koni wystarcza na rozwinięcie prędkości przelotowej na autostradzie rzędu 180 km/h, bez męczenia auta, a to już i tak jest grubo powyżej prędkości dopuszczalnej. Wyprzedzanie - ja nie mam problemów nawet w nietuningowanej 8-zaworówce. Kwestia odpowiedniego podejścia do wykonywania tego manewru. Poza tym zapomnijcie o mocy 120 koni w 1.9 JTDm 8V. Te silniki najczęściej mają moc przekraczającą 125KM, a nierzadko trafiają się modele, które na hamowni wypluwają ponad 130KM. Tak więc bez strachu - po zmianie oprogramowania jest czym pojechać, bez obaw o kondycję jednostki napędowej.
120 (czy nawet 130) koni w alfie 159 to żart koncernu fiata,pewnie da się tym wyprzedzić,da się dojechać wszędzie gdzie chcemy tylko co to za jazda? Taki silnik pasuje do passata co najwyżej a nie do auta o sportowym charakterze.
Choć jeśli ktoś nie wymaga od auta wiele w zakresie dynamiki to będzie zadowolony napewno,dopóki nie zazna na przykład 2.4:)
ja tam bym nie grymasił, do normalnej jazdy 120koni wystarczy .
dokładnie tak,wystarczy w zupełności.Miałem kiedyś omegę z dieslem o takiej mocy i momencie,a omega w wersji kombi była cięższa o kolejne 200 kg od 159-tki i faktycznie dało się jeździć,auto było wręcz bardzo dynamiczne ale ratowano się tam krótką skrzynią,na 5 biegu przy 100km/h było aż 2400 obr..W alfie jest gorzej pod względem dynamiki ,ale jechać się da też.Tylko czy to pasuje do alfy?
właśnie zapomnieliśmy dodać o skrzyni, czy 120 były tylko z 5 biegową skrzynią? ja w 147 mam 5 i lepiej się tym jeździ jak w fordzie 2.0 tdci z 6, tam 1 i 2 to praktycznie to samo a 6 to tylko w terasie.
w 159 1,9jtdm każdy diesel ma 6 biegów