Witam nie działa mi podgrzewanie lusterek i tylnej szyby bezpieczniki wszystkie OK.Jest może jakiś przekaźnik jeśli tak to który to i jak on wygląda?
Printable View
Witam nie działa mi podgrzewanie lusterek i tylnej szyby bezpieczniki wszystkie OK.Jest może jakiś przekaźnik jeśli tak to który to i jak on wygląda?
U mnie to samo, rozbierałem już obudowę klapy ale wszystko wyglada ok - miernika brak, może właśnie jakiś przekaźnik
No to jest nas dwóch... witaj w klubie:D
Schemat przekaźników i dodatkowych bezpieczników (znajdują się one nad główną płytą z bezpiecznikami za takimi krateczkami) znajdziecie w instrukcji do AR 156, która jest na forum tutaj http://www.forum.alfaholicy.org/156/...meo_156_a.html
Mam ten sam problem. Ktoś go rozwiązał ?
Sprawdzałem WSZYSTKIE bezpieczniki, łącznie z tymi schowanymi o których piszecie i nic. Może po prostu ten panel jest do wymiany ? Ktoś próbował ?
wierz mi że fotki Ci nie potrzeba. Od strony kierowcy jak zdejmusze pokrywe od bezpiecznikow, to nad tymi "głównymi" bezpiecznikami troszeczke po prawej stronie są umieszczone te dodatkowe. Jest "troszkę" utrudniony dostęp do nich, ale wszystko da się zrobić :)
Ludu, nie ma opcji, jak nie działają dwa urządzenia to musi być bezpiecznik, nie do końca pamiętam jakie macie Belle ale słyszałem o bezpiecznikach z tyłu, w bagażniku, może tam je macie, ja osobiście obstawiam na któryś z tych obok kierownicy. Zresztą, na pokrywie puszki bezpieczników jest schemat który do czego, może tam bdzie odpowiedź.
U mnie dalej nic, bezpiecznik nr 15 cały i zdrowy, on odpowiada za grzanie lusterek, tylnej szyby i sygnalizacje diody na przycisku - przycisk po włączeniu świeci, nawet słychać jakieś małe cyknięcie gdzieś w okolicach bezpieczników, na obrotomierzu nie widać ani drgnięcia po naciśnięciu. Jak ktos znajdzie przyczynę lub "tajny przekaźnik" to niech się podzieli ;)
też z chęcią się dowiem. Mi to przestało dzialać jak wymieniałem żarówki w tych galkach od nawiewu. Zrobiło się zwarcie i poszedł dymek. Poleciały 3 bezpieczniki, sterownik od airbagu. Do tej pory nie działa właśnie ogrzewanie tylnej szyby/lusterek (dioda się nie zapala i nie słychać żadnego cyknięcia) oraz przycisk od obiegu wewnętrznego.
Również czekam na jakieś sensowne rozwiązane.
PS. U mnie na tej klapie od bezpieczników nie ma żadnego schematu. Nie wiem czy to normalne
Hmm, ja tam nic nie odkrylem w bagazniku, a najgorsze jest to, że zima tuż tuż :(
pod koniec przyszłego tygodnia wymienię ten panel od nawiewu, może to on jest spierniczony..dam znać czy coś pomogło
A swoją drogą był ktoś na kompie? Może wyskoczyłby jakiś error.
ja byłem, nie ma żadnego erroru.
No może oprócz tego że wywala błąd z połączeniem z system airbag
reszta jak najbardziej ok
bezpieczniki sprawdziłem wszystkie dobre przycisk świeci a nic nie grzeje :(
Też szukałem w bagażniku i nic tam nie ma.
Ja pier...le, a może przyciski do podgrzewania są jakoś połączone i któryś padł. A co do podgrzewania tylnej szyby, to zapala Wam się żółta lampka?
mi się nie zapala
o ile się nie myle to bezpieczniki w bagażniku ma 166-tka
jeżeli Ci się nie zapala to albo masz takiego pecha i spaliła Ci się dioda, albo obwód nie jest zamknięty dlatego nie działa Ci podgrzewanie lusterek i nie pali się dioda.
Najlepiej zdjąć całą konsole środkową, dobrać się do włącznika i sprawdzić multimetrem czy dochodzi napiecie. Jeżeli nie, to sprawdzić czy obwód elektryczny jest zamknięty. Jeżeli znów okaże się że obwód jest otwarty to zostaje tylko bezpiecznik lub przerwany gdzieś obwód.
A może po prostu przycisk szlak trafił?
No fakt, a wracając do obwodu, to dziwne żeby coś się z nim stało bez ingerencji... Jet jeszcze inna ewentualność ale raczej bajkowa-może grzałki się popaliły... Chłopaki możę sprawdźcie podłączenie najpierw tylen szyby do kabli, tak dla pewności, żę wsio ok. Dziwne to wszystko...
tak jak mówiłem. U mnie poleciałem dymek tuż za panelem od nawiewów, jak chciałem jeszcze przed skręceniem wszystkiego sprawdzić czy wszystko działa po wymianie żarówek w gałkach. I co ? Właśnie wtedy wcisnąłem przycisk od obiegu wewnętrznego, usłyszałem trzask, poczułem smród i zobaczyłem ulatujący się dymek za sterowaniem nawiewu. Za jednym razem spaliły mi się ze 3 bezpieczniki i sterownik od airbagu. Do tej pory nie moge sobie poradzić właśnie z tym ogrzewaniem tylnej szyby,lusterek i przyciskiem od obiegu wewnętrznego :(
Dymek? To na pewno poleciał bezpiecznik. Przy tak niskim napieciu wątpie żeby poleciał włącznik. Zrób tak jak napisałem wcześniej, jeżeli obwód będzie okay to omiń włącznik i podłącz na krótko. Jeżeli będzie działać to masz włacznik do wymiany bądź do naprawy bo nie sądze żeby stało się z nim coś poważnego.
Obwód możesz sprawdzić też mniej inwazyjnie.
Możesz wpiąć multimetr w miejsce bezpiecznika, tylko pamiętaj o włączeniu podgrzewania;) Jeżeli obwód okaże się otwarty to przyczyną może faktycznie okazać się zepsuty włącznik (styki, etc) lub uszkodzeniu (np. przerwaniu) mogła ulec pozostała część obwodu:P.
ale przy tak niskim napięciu to już sterownik od airbagu może polecieć ?
wydaje mi się że tak, ale dlaczego wkraczamy w airbaga?
Echhh...oddam ją po prostu do elektryka i niech się nią bawi, ja się na tym po prostu najprościej na świecie nie znam...
Ehh, ludzie, jak czytam co po niektórzy tu piszą nie mając pojęcia o tym jak w tym aucie zrealizowane jest podgrzewanie szyby i lusterek to aż mi się nóż w kieszeni otwiera ;)
Mimo tego, że już co nieco dzisiaj wypiłem spróbuje troszkę rozjaśnić temat.
Elementem wykonawczym załączającym napięcie na ogrzewanie lusterek oraz tylnej szyby jest przekaźnik R3, przed którym znajduje się 30Amperowy bezpiecznik F11.
Przekaźnik ten załączany jest za pośrednictwem modułu M40, znajduje się on gdzieś po stronie pasażera pod deską rozdzielczą lub pod fotelem pasażera (z rysunku jednoznacznie to nie wynika). Dopiero z modułem M40 jest połączony sterownik climatronica M70, który daje informacje o załączeniu podgrzewania.
Krotko mówiąc cała sprawa wygląda tak. Moduł climatronica daje informacje modułowi M40 o tym, że ma załączyć podrzewanie szyb. Moduł M40 powinien pin nr. 9 zewrzeć do masy co powinno zaowocować załaczeniem się przekaźnika F11, a przekaźnik po załączeniu podaje napięcie na podgrzewanie szyby i lusterek. Gdzieś tam powyżej wyczytałem, że komuś cyka przekaźnik, dlatego zapewne uszkodzony jest bezpiecznik F11. To tyle odemnie. Jak coś - pytać, odpiszę jutro - na trzeźwo ;)
u mnie od wczoraj też nie działa niestety, jutro sprawdzę
jestem kolejnym bez ogrzewania lusterek i szyby. Ktoś juz sobie poradził z tym problemem?
Auto klima to klima manualna, a w alfie 156 nigdy nie bylo klimy manualnej, mimo ze sterowana pokrętłem to jakbyś nie zauważył ma automatyczną elektroniczną regulację utrzymywania temperatury, a nie tylko zimo - ciepło - więc to już klimatronik.
---------- Post dodany o godzinie 00:34 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 00:32 ----------
Odpal sobie człowieku eLearn i zobacz jak wygląda sterowanie ogrzewaniem szyby. Sterownik od tego jest gdzieś z prawej strony pod fotelem pasażera lub pod deską rozdzielczą - rysunki nie są zbyt dokładne więc nie jestem w stanie tego precyzyjnie określić. Takie trudne ??
A jesli pod fotelem masz syf to radzę zaopatrzyć się w odkurzacz.
Poniżej schemat oraz rozmieszczenie elementów z eLearn, może naprowadzi to niektórych na usterkę, a innym doda trochę pokory.
http://img219.imageshack.us/img219/6506/24157173.jpg
Absolutnie klimatronik to to nie jest i gadaj sobie co chcesz, a wracajac do bezpiecznika, to drogi użytkowniku Alfki bezpiecznikó szukamy w konsoli, a nie pod siedzeniem, no chyba, że to 166-więc jest jeszcze bagażnik, więc nie zasypuj nas zdjęciami których sam jeszcze nie rozumiesz... My tu gadu gadu, a problem dalej nie rozwiązany. Wpadł już ktoś na jakiś konkretny trop?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Klimatyzacja_automatyczna - przeczytaj sobie dobrze Ci to zrobi.
Jest to climatronic jednostrefowy z utrzymywaniem temperatury wewnętrznej (funkcja auto), kontrolą temperatury zewnętrznej (na lewym lusterku masz wypustkę - to termometr od climatronica oraz pokazywania temp. na liczniku) oraz nagrzewnica wyposażona jest w szereg czujników odpowiedzialnych za utrzymywanie stałej temperatury w samochodzie zadanej przez użytkownika.
Zwykła klimatyzacja to po prostu zwykły mieszacz powietrza zimnego i ciepłego, moduł kompresora klimatyzacju schładza zimne powietrze, a następnie ustawiasz sobie bardziej zimno i bardziej ciepło - nie masz w tym wypadku możliwości ustawienia temperatury.
A pokaż mi jasno i wyraźnie gdzie napisałem, że bezpiecznik znajduje się pod fotelem ?? Napisałem, że pod fotelem bądź pod deską rozdzielczą (a nie że na 100% pod fotelem !!!) znajduje się moduł M40 !! a nie bezpiecznik !! Moduł ten odpowiedzialny jest za załączenie przekaźnika do podgrzewania lusterek i tylnej szyby.
Problem nie rozwiązany ??
Jeśli słyszysz cykanie przekaźnika to na pewno przycisk od podgrzewania szyb w climatroniku masz sprawny, co więcej, sprawny masz moduł M40 oraz nie ma problemów z połączeniem climatronica modułem M40 (jesli by były nie zaświeciła by Ci się w ogóle dioda od podgrzewanej tylnej szyby).
Jedziemy dalej, sprawdź bezpiecznik F11, który znajduje się w prawym dolnym rogu skrzynki z bezpiecznikami (widać do na zdjęciu z rysunkiem auta), tylko nie sprawdzaj tylko tego czy jest sprawny, ale czy pojawia się na nim napięcie !!
Jeśli jest sprawny i jest napięcie jedziemy dalej - namierzasz przekaźnik R3, który to cyka Ci jak włączasz podgrzewanie (na zdjęciu z samochodem masz opisane miejsce gdzie on się znajduje) i sprawdzasz czy dochodzi do niego napięcie wychodzące z bezpiecznika F11, oraz czy po włączeniu podgrzewania na wyjściu tego przekaźnika pojawia się napięcie. Jeśli się pojawia to znaczy, że problem jest gdzieś dalej w instalacji elektrycznej (kablach złączkach), należy przy tym sprawdzić też masę, ale jeśli byłby to problem masy to przynajmniej jedna rzecz (lusterko bądź szyba) by się podgrzewały.
No to u mnie racej chyba gdzieś problem na kablach, złączkach bo już nie mam do tego siły, wszystko do tego momentu działa, ma napięcie - sprawdzone też miernikami :(
właśnie wróciłem z 3h posiedzenia nad wymianą panelu z nawiewami. Dziękuję Bartkowi I Marcinowi za pomoc. Winą oczywiście był uszkodzony panel (w zasadzie oba przyciski, które na nic nie reagowały), w tej chwili wszystko już działa. Pozdrawiam :)
Koledzy po powrocie z garażu i przejrzeniu wszystkich przekaźników okazalo się że przekaźniki są OK a podgrzewanie szyby i lusterek dalej nie działa czego jeszcze mogę sie czepić pomocy bo coraz zimniej a podgrzewania jak nie bylo tak nie ma Pozdro
patrz post wyżej, u mnie pomogła wymiana panelu ogrzewania