Witam, jaki iż mam trochę czasu i gotówki chciałem skasować wciąż świecącą się "marchewkę". Pojechałem do fiata, podłączyli i okazało się że mam błąd czujnika faz. Czy ktoś może mi pokazać np. w eperze który to jest czujnik?
Printable View
Witam, jaki iż mam trochę czasu i gotówki chciałem skasować wciąż świecącą się "marchewkę". Pojechałem do fiata, podłączyli i okazało się że mam błąd czujnika faz. Czy ktoś może mi pokazać np. w eperze który to jest czujnik?
Nie wiadomo chłopaku o jaki silnik chodzi,wyjaw nam tajemnicę-co pod maską drzemie?
Przepraszam bardzo, myślałem że mam dodany opis. Silnik to 1.6 TS 120KM. Dziwne bo wydaje się jakby chodził bez zarzutu.
a nr bledu posiadasz?
Właśnie żadnego numeru nie ma:( Dostałem kartkę z wydrukiem jest tam dużo parametrów silnika podanych i na końcu wykaż błędów w centrali, tam napisane "Czujnik faz ".
Czujnik faz masz tak jak na zdjęciu-pod kołem jednego z wałków rozrządu,nie wiem którego ,bo nie mam takiego silnika.Będzie to widoczne po rozebraniu
to jest koło wałka wydechowego
Wielkie dzięki za info. Czy wiecie może ile kosztuje wymiana tego ustrojstwa? Aha, jak objawia się usterka tego czujnika? Bo wydaje mi się że bella chodzi bez zarzutu.
troche bedzie kosztowalo bo musisz rozrzad rozebrac zeby wymienic ten czujnik a sam czujnik do tanich tez nie nalezy ,nie chce kolegi straszyc ale cos ok 300zl lub wiecej sam czujnik w aso kosztuje ,generalnie swieci sie marchewka auto zapali ale ledwo jedzie tak zeby dojechac do serwisu pracuje w trybie awaryjnym ,pare lat temu nieswiadomy mechanik przy wymianie rozrzadu uszkodzil mi ten czujnik to takie mialem objawy
To bardzo dziwne. Bo u mnie samochód normalnie jeździ. Prócz świecącej się kontrolki nie powiedział bym że coś jest nie tak.
Jak ja miałem walniety ten czujnik to też tylko marchewa sie świeciła, i było odczuwalny lekki brak mocy.... ale auto jezdziło bez problemów..
A jak silnik odpala normalnie?
Odpala bez problemu. Jeździ też bez problemu. Czy ma mniej mocy? Nie wiem bo nie mam z czym porównać. W Fiacie jak rozmawiałem od czego może być ten błąd powiedzieli mnie że od niewłaściwego zamocowania czujnika, czy to możliwe?
Może to nie jest błąd uszkodzenia a raczej synchronizacji?
Podsunę tą sugestie swojemu mechanikowi. Może o to chodziło ludziom w Fiacie.
To jest inna nazwa wariatora?
Nie...wariator zmienia położenia wałka rozrządu względem wału korbowego,czujnik faz tylko zawiaduje komputer o jego położeniu.Cytat:
To jest inna nazwa wariatora?
błąd tego czujnika wywala tez jak jest rozrząd zle ustawiony.. ponadto spadek mocy masz napewno ale bedziesz go czuć dopiero powyzej 4500tys
Zostawiłem samochód u mechanika. Stwierdził uszkodzenie czujnika. Woła 700 zł za czujnik bo można go dostać tylko w serwisie. Ja znalazłem na allegro coś takiego http://moto.allegro.pl/czujnik-faz-r...282265367.html czy to będzie dobre? A może ma któryś z kolegów do sprzedania?
jezeli jest to to to tez to mam w ofercie ciutke taniej:) dalbys nr nadwozia to sie sprawdzi:) to jest fachowo czujnik polozenia walka rozrzadu:) org wystepuje z firmy bosch i kosztuje ciutek wiecej jakies 300 zł około
Już podaje numer nadwozia.
ZAR93000002144761
Podaj mi koszty z wysyłką do Zielonej Góry.
wg epera sie zgadza powinno byc to to wysylka 19 zł kurierem cena za eps 225 u mnei jutro u Ciebei w pon:)
A da radę za pobraniem?
w tej chwili nie dam rady z racji radosnej koniecznosci wybecalowania 20k zł.... wybacz ale narazie tylko przelewowo ale wystarczy mi potwierdzenie przelewu nei musi wchodzic na konto
tak wyglada ten czujnik ale czy wystapuja zamienniki to nie jestem pewien 700zl to dosc sporo wydaje mi sie ze okolo 300-450 placilem w aso kilka lat temu
No właśnie występuje zamiennik. Tylko widocznie mój mechanik nie ma dostępu do tego zamiennika. Dobra amigas to podaj mi na priv numer konta i jaki ma być tytuł przelewu. I podaj e-mial żebym mógł wysłać potwierdzenie z adresem wysyłki. Mam nadzieje że gdyby coś było nie tak to można wymienić lub zwrócić?
to wyglada tak czujnik mozna zwrocic jako nieotworzony a jak juz zalozysz to tylk oreklamacja wchodzi w gre:) ale zwrocic niezalozony mozesz masz na to (niestety nei moj pomysl) 4 dni robocze:/ daje na priv dane:)