witam;) mam takie pytanko.. Szyby w mojej AR ciezko sie domykają czasami nawet musze raką pomóc zeby sie domkły.. Miał juz ktos taki problem moze ktos pomóc jak to naprawic?
Printable View
witam;) mam takie pytanko.. Szyby w mojej AR ciezko sie domykają czasami nawet musze raką pomóc zeby sie domkły.. Miał juz ktos taki problem moze ktos pomóc jak to naprawic?
mi też stawiają opór... i powoli idą w górę, od kierowcy szyba się jak by blokuje tak na 1/3 wysokości...
podłączam się do pytania
O ile ramka szyby nie jest źle zamocowana (szyba nie idzie z kąta) to u mnie pomogło przesmarowanie prowadnic, a właść. uszczelek szyb między którymi porusza się tafla szkła siliconem do uszczelek - na skutek zmniejszenia tarcia szyba "ożyła"
to czyli trzeba rozbierac cały bok drzwi?b jak sie go rozbiera?
Poszperaj ten temat był na forum "demontaż boczka" m.i.n opisany przeze mnie. Na początku jednak przesmaruj uszczelki ramki.
a czy szyba przypadkiem nie opada przodem ???
W moim przypadku przesmarowanie prowadnic i linek niewiele pomoglo. Szyba od pasażera czasami jeździ dobrze a czasami musze ją domykać na kilka razy bo się blokuje. Wypróbuje patent z syliconem do uszczelek.
Witam
A jesli szyba od polowy idzie pod katem to co moze byc popsute?
Musialbyś rozebrać boczek drzwi i zobaczyć czy nie wyskakuje z prowadnicy.
Ja mam tak z prawą szyba pasażera z przodu, chodziła jeszcze ciężej ale przesmarowałem prowadnice i jest troszkę lepiej, ale nie perfekcyjnie.
Niestety ale może trzeba by było przesmarować wszystko, łącznie z koszulkami linek oraz całym silniczkiem napędzającym i wtedy sprawdzić jak się zachowuje.
Robiłem taką operacje z szybą od pasażera. Przesmarowałem prowadnice, linki, silniczek (bez uszczelek). I jeżeli jest sucho szyby jeżdżą bardzo fajnie, bez zacięć. Ale z rana tak jak jest teraz, duża wilgoć, szyba bardzo mokra, to musze ją zamykać na kilka razy bo co chwile sie zacina.
A sprawdzałeś może jak jest umocowana do prowadnicy?? Może ktoś kiedyś wyjmował szybkę lub wymieniał i źle dokręcił do prowadnicy przez co będzie krzywo szła do góry i zacinała się??
Nie wiem dokładnie w czym może leżeć problem bo u mnie szybki chodzą dobrze bez zacięć dlatego jeszcze wszystkiego nie rozbierałem :P
U mnie też szyba przednia prawa się blokuje - trzeba na kilka razy ją zamykać - najczęściej rano (rosa), ale na sucho w zasadzie też. Co ciekawe automatyczne opuszczanie w dół działa na obu bez problemu, a podnoszenie do góry (jak się chwile potrzyma przycisk) działa tylko po stronie kierowcy.
Może też będę musiał zrobić ten demontaż boczka ;)
Dziwi mnie tylko, że opuszczanie z automatu działa bez problemu...
W alfie masz podnoszenie szyb zrobione na jednej prowadnicy, jest to środek szyby. Tam jest taka szyna wyprofilowana, na niej jest ślizg który jest przymocowany do szyby a do ślizgu zamocowane są linki podnoszące/opuszczające. Jednak kiedy szybka schodzi całkiem na dół musi być w czymś odpowiednio prowadzona bokami i są to takie plastikowe prowadnice po boku.
Jeśli szybka będzie przykręcona bardziej w prawo lub bardziej w lewo do ślizgu, to podnoszenie będzie sprawiało większe trudności ponieważ krzywo będzie prowadzona do góry. Opuszczanie zawsze będzie łatwe bo prowadniczki boczne tylko utrzymują szybkę po bokach, nigdzie jej nie blokują, poza tym szyba jest opuszczana co jest na pewno łatwiejsze dla całego mechanizmu.
Problemy z otwieraniem i zamykaniem szyb w alfach idą w parze z niską temperaturą i chyba każdy posiadacz alfy powie Ci, że mu szyby ciężko chodzą w okresie jesień-zima-wiosna. Tak jak i bąble pod uszczelkami - ale to już przez cały rok :)
Panowie a ja mam inny trochę problem z prawej strony z szybą;/ w dół idzie ładnie ale w góre nie chce isc ale ruszy delikatnie i silnik warczy. Wcześniej żadnych obaj nie było nagle się tak stało czy to silniczek poszedł na trybach?
Zdejmij boczek bo tak to Ci nie powiemy. U mnie też podnosiła tak ciężko jak by wcale rady nie dawała. Przesmarowałem smarem teflonowym i jest rewelacja wiadomo nie jest tak jak z fabryki ale i nie jest beznadziejnie źle. Ja tam myślę że to nie wina trybów ale być może padnietego ślizgu, odkręć boczki i zobacz. Masz link http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...wi_lewych.html
Zacznij może od sprawdzenia wszelkich uszczelek, żeby się nie zaginały.
Sprawdziłem cały mechanizm winny jest jednak silniczek...