Wahacz tył górny jak dokręcić .
Wymieniłem kompletne tylnie zawieszenie po 52 tyś i mam pytanie jak dokręcić śrubę górnego wahacza tył do belki , ponieważ gumowe tuleje dokręca się przy stojącym samochodzie na kołach .
Mechanik odkręcił tylne zawieszenie wymienił wszystkie wahacze nie dokręcając śrub potem przykręcił belkę i opuścił samochód na koła i problem nie można dokręcić ( brak dostępu ) śruby tylnego wahacza górnego prawa strona więc belka w dół i dokręcenie śruby w pozycji na oko jednak nie wiem czy wahacz jest zakręcony prawidłowo, a nie chcę urwać gumy w nowym wahaczu .
Nie znalazłem żadnej informacji o położeniu wahacza względem belki ani sposobu dokręcania wahaczy górnych tylnych .
Proszę o fachową odpowiedz .
Prawidłowy montaż wahaczy
Hejka
Mam taki problem. Otóż zabralem sią za wymiane górnych wahaczy i napotkalem problem. Dokręciłem tą długą śrubą wahacz i nie wiem czy tuleje gumowo metalowe powinny sie obraca cale czy tylko to co jest w srodku metalowe??? Chyba ze ma to byc skrecone na tyle lekko aby jedno i drugie sie nie obracalo. Nie mam pojecia co z tym teraz zrobic. Nie wiem czy razem z wahaczem ma sie obraca tylko element metalowy czy cala tulejka.
http://img64.imageshack.us/img64/1371/1267226332.jpg
Prawidłowy montaż wahaczy
Pozwolę wtrącić się do korespondencji. Kolega Zeus stwierdził, że prościej byłoby wpuścić śrubę przelotową bezpośrednio przez gumę. Tak to prawda, ale ta śruba musiałaby być o średnicy takiej jak ten wewnętrzny trzpień metalowy(grzybek), bo chodzi tu o dużą powierzchnię styku. I napewno guma zwulkanizowana z tym grzybkiem nie jest. Koledzy, wymieniałem niedawno wszystkie wahacze. Górne przednie założyłem Vema od ITALTECHNIK i teraz żałuję, że nie kupiłem niewiele droższych TRW. Otóż przy skręcaniu tej długiej śruby (trzeba ją mocno skręcić, bo nie może być tam luzu i nie musi auto stać na kołach) okazało się, że jest dość duży luz na tych gumach. Miałem cały wahacz z kielichem w imadle i po skręceniu mocno naciskając ręką był dość duży luz między tuleją metalową (grzybkiem), a tuleją gumową. A co dopiero przy obciążeniu na kołach podczas jazdy. Wywaliłem te tuleje gumowe i metalowe, a przełożyłem z wahaczy starych, bo były w o niebo lepszym stanie i luzu prawie nie było. Wkurzyłem się na sprzedawcę, że sprzedał mi bubla i napisałem na niego negatywa, a on mi się tym samym odwdzięczył. Następnym razem będzie TRW. Warto się nad tym zastanowić, bo tanie mięso psy jedzą.
Wahacz tył górny jak dokręcić
Witam. Temat nie poruszony, więc ja pozwolę sobie coś napisać. Przerabiałem ten temat osobiście i zrobiłem to w ten sposób, że odkręciłem najpierw jedną stronę belki tylnej i naciągnąłem belkę do dołu na tyle aby można było swobodnie operować kluczem opierając ją na lewarku aby nie zmieniła pozycji(nie ma obawy nasza Alfa nie zwali się na nas, tylko lekko pochyli się koło po przeciwnej stronie), a następnie odmierzyłem miarką odlegóść od podłoża do podstawy końcówki wahacza. W tym starym wahaczu tuleja metalowo gumowa nie była zużyta i banan trzymał się sztywno. Następnie odkręciłem wahacz i przy nie zmienuionej pozycji belki przykręciłem nowy wahacz odmierzając odległość jaka była przy starym wahaczu. Sądzę, że ten sposób jest dobry i pozostają ustawienia wahacza tak jak przy pierwszym montażu.