witam, Poszukuję orka wlewu oleju do swojej Alfeczki. Podpowie mi ktoś gdzie miogę dostać taki korek? W sklepei z częściami Alfy powiedzieli mi, że juz nie ma go w produkcji, więc go nie mogę zamówić. Pomocy !!!
Printable View
witam, Poszukuję orka wlewu oleju do swojej Alfeczki. Podpowie mi ktoś gdzie miogę dostać taki korek? W sklepei z częściami Alfy powiedzieli mi, że juz nie ma go w produkcji, więc go nie mogę zamówić. Pomocy !!!
Sprawdź opcję "Szukaj".Tam napewno coś znajdziesz.
Grzelutek, szukałam. Niestety, jak się dowiedziałam mojego korka juz nie mozna kupić, szukam jakiejkolwiek opcji nabycia tego korka :-(
poszukaj na allegro.pl
tam wszystko znajdziesz, a jak nie to zadzwoń: 501172640
to nr do gościa pod warszawą ma troche alf i nie powinien robić problemów.
:)
napisz czy jest :D
Poszukaj na Allegro jakiegoś szrotu co sprzedaje części do 145 i dzwoń,powinnaś znaleźć używkę.
Witam,Cytat:
Napisał Angelika
być może pomyślisz sobie, że jestem ciekawski, ale czy będę niedyskretny jeśli zapytam w jaki sposób stracilaś ten korek? Czyżby była to "pamiątka" po ostatniej wymianie oleju u jakiegoś znającego sie na wszystkim mechanika?
Jeśli chodzi o nowy korek to obsługa sklepu najprawdopodobniej nie była z Tobą do końca szczera, gdyż z tego co wiem - produkować może się go już nie produkuje, ale producent ma obowiązek dostarczania części do 10 lat od zakończenia produkcji. Producent zawsze może wybrnąć z tego rzucając tzw. cenę zaporową i na tym sprawa się kończy.
Co do korka "z odzysku" z tego co patrzyłem na allegro to raczej bedzie trudno, ale zawsze możesz popróbować kontaktując się z ludźmi, którzy handlują częściami do AR. Mozesz rozejrzeć się po miejscowych szrotach - może sie coś trafi.
Życze powodzenia w poszukiwaniach. Pochwal się jak załatwisz sprawę - POZDRAWIAM :)
Nie wiem jaki tam korek idzie,ale może by się czymś narazie poratować :?: Nie wiecie co tam może podpasować,zanim sobie dziewcze nie załatwi takiego jak ma być :?:
Dopiero teraz przeczytałem ten post. Jest już późno więc dopiero jutro sprawdzę dostępność korka i napiszę co i jak.Cytat:
Napisał Angelika
Oooo.I ten Gościu napewno Ci pomoże. :mrgreen:
narazie zaloz korek z duzego fiata koszt smieszny a jak kupisz orginal to zamienisz.
Cytat:
Napisał piotriix
Piotrek w opisie ma wyraźnie:
Model: Alfa Romeo 145
Silnik: 1,4 Boxer
Głupot nagadali. Korek ogólnodostępny.Cytat:
Napisał Angelika
więc:
Korek do załatwienia: 16 zł pod warunkiem że to Boxer bo wg rocznika 1997 to powinien być już 1.4 TS
a i jeszcze przypomniał mi się taki dowcip co to pani pojechała do serwisu i powiedziała że zgubiła taką czarną płytke z silnika o numerze 710 :P
Zmień sklep. Korka może i nie produkują ale powinien on być na magazynie. Też zgubiłem korek i nie było problemów z zamówieniem go w ASO. Koszt jakieś 25 zł niecały rok temu.Cytat:
Napisał Angelika
Gadają pierdoły ja zgubiłem i u dilera zamówiłem i po 3 dniach dostałem i w salonie fiata też ci zciągną.
ja juz mam na sklepie z oryginału za 16 zł :)Cytat:
Napisał KAKA
Masz kompletny tj. z 2 oringami gumowymi? bo mnie właśnie te oringi się rozsypali: (Cytat:
Napisał phantom71
jak potrzeba to moge załatwić. Ostatnio były chyba po 3,50 / 1 szt.Cytat:
Napisał kaes
Potrzeba, a jakże...:( bo uszczelniam woreczkiem foliowym :)
Bo nie wiem kurde jak jest w TS ale w Bx jest korek plastykowy wciskany z 2 uszczelniaczami (które szybko parchacieją). I nie da się go zastąpić polonezowskim, gdzie się zakładało i robiło pół obrotu i tak zamykało.
ja dzisiaj troche dłubałam przy swojej alfie (rozrząd) i przypadkiem zauważyłem że idealnie pasuje od fiata sieny 1.4 :)
wiadomo że nie ma znaczków ale gwint ideał i uszczelka też pasuje :)
a do fiafa części pełno !!
Jak można trochę dłubać przy rozrządzie??? Przetrzeć pokrywę szmatką?Cytat:
Napisał PTASZNK
Cytat:
Napisał as
ptasznik, na allegro szukałam, w sklepach interentowych też - nici z tego. Czekam tylko na jeszcze jedną odpowiedź od jakiegoś kolesia z allegro. Zobaczymy jutro.
Wiesz, strata korka jest dziwna, bo właściwie nie wiaodmo w jakich okoliczności zginął. Ostatnio przed zmiana oleju postanowiłam sprawdzić poziom oleju i płynu w chłodnicy, płyn dolałam i dostrzegłam, że nie mam korka oleju. Moja Alfeczka lubi sobie łyknąć trochę oleju, więc co jakis czas ją "napajam". Ostatnio dolewałam z dwa miesiące temu, ale korek musiał byc zalożony, bo ostatnio skojarzyłam, że od jakiś 5-6 dni śmierdzi mi benzyna w aucie, myślalam, że to ktoś przede mna nie dopala paliwka. A tu się okazuje, ze własna zupkę czulam. Więc do dzis tajemnica zgubionego korka mnie zastanawia.
dokładnie, to cięzo powiedziec jak jest z moja Alfeczką. Bo w pierwszych papierach miala napisane 1351, a potem okazalo się, że w jednych papierach mam 1.4 a w innych 1.3. Ale mimo tego nie zdecydowania i tak kocham moje auteczko. Alfa, jak kobieta - niezdecydowana. A, póki co zalożylam na to puszkę, taka do wmurowywania pod tynk do gniazd elektrycznych, trzeba było ja trochę ponacinac z boków, by się rozszerzyła i wlazła, ale póki co jest oki. Ale i tak chcę mieć wlasciwy koreczek !!!!
Witam co tu dużo szukać mamy na forum kolegę Phantom71 znającym się na cześciach, różnego rodzaju, który w miarę mozliwości załatwi i prześle bezproblemowo polecam :D
Ja mam identyczny korek, tzn. też wciskany i jest problem z zastąpieniem go, tez do Boxerka :-DCytat:
Napisał kaes
Ale phantom71 napisał,że MA więc skontaktuj się z nim na PW i PO KŁOPOCIE :|
Podaję numer części 61611400 korek wlewu.
Cena 15zł. Jest dostępny również u dilerów Fiata.
Trzeba pamiętać też o uszczelkach do niego.
Pozdrawiam
kaes moje dłubanie polegało na wymianie paska i rolek :D
a że uszczelka pod poktywą zaworów była już osadzana kiedyś na silikonie to też nowa:D
no i przy okazji olej z filtrem :)
a tak przy okazji na jakim oleju jeździcie?? ja mam lotos semisyntetyk.
Dziewczyno z takimi zdonościami to Ty nie potrzebujesz mechaniora! :)Cytat:
Napisał Angelika
p.s. Masz nr. silnika w KP zaczynający się AR 33501? To się powoluj na ten nr przy zakupie części.
PTASZNIK: http://www.forum.alfaholicy.org/topi...ht=tamat+rzeka
Postanowiłem odświeżyć nieco temat, co by nie zakladać nowego. Na korku wlewu oleju znajdują się dwa rowki pod pierścienie uszczelniające. Pytanie dość banalne, czy w obydwóch rowkach mieliście gumowe pierścienie uszczelniające? Pytam, bo w EPER nie bardzo moge się dopatrzyć a odkąd pamiętam miałem tylko jeden pierścień uszczelniajacy i jakoś specjalnie się tym nie przejmowałem :/
Jeżeli dobrze pamiętam, to u znajomego w BX były pod korkiem 2 uszczelki... I chyba wcześniej w tym temacie ktoś pisał o dwóch uszczelkach :)
Ja też miałem jeden pierścień gumowy i też zgubiłem korek który zastąpiłem korkiem uniwersalnym do wlewu paliwa ( kupiłem na stacji benzynowej ) po kilku dniach znalazłem go na parkingu na którym parkowałem auto.
mam korek do opchniecia z box 1,6 co do oringow zawsze sa 2 prawdopodobnie deden oring zesliznol sie i wpadl do miski umnie przynajmniej tak bylo
Sprawa z ilością oringów na korku przynajmniej teoretycznie - dość banalna. Są 2 rowki więc na chłopski rozum powinny być 2 pierścienie uszczelniające. Chcialem się tylko upewnić, jak jest u Was Koledzy, gdyż miałem tylko jeden oring i wczoraj zamontowałem drugi a nie chciałbym zgubić, gdzieś tego swojego koreczka :)
Co do wypchniecia korka - jeśli odma jest drożna to raczej nie ma się chyba czym martwić :)
Zastanawiam się, jak przy luzie 0,8 mm, bo tak spasowany jest korek z oprawą - oring średnicy przekroju ok. 3,75 mm może się komuś ześlizgnąć i wpaść do miski olejowj?
Ze 2 miesiące temu kupiłem nowy taki korek za 16 zł. Był co prawda bez uszczelek,ale to juz nie problem. Dostałem go w pierwszym serwisie Alfa,Lancia i Fiat. Bez żadnych problemów.