Moje pytanie czy zajmował się ktoś zamianą normalnych na podgrzewane jestem ciekaw czy dołożenie jest wykonalne.
Printable View
Moje pytanie czy zajmował się ktoś zamianą normalnych na podgrzewane jestem ciekaw czy dołożenie jest wykonalne.
A czemu nie? Jedynie podpiąć by je trzeba pod obwód ogrzewania szyby. Niektóre maja czujnik sam w sobie i podpina się je pod zapłon-włączają się w zależności ofd temperatury. Nie miałem przyjemności korzystać ale z normalnymi nie mam żadnych problemów jesli płyn jest zimowy a maska jako tako odgarnięta ze śniegu. Jeśli są dostępne do mito jako część zamienna pewnie nie będzie problemu od innego auta kształt wycięć w masce może być inny
dostępne są bo juz takowe posiadam
Czyli masz jako osobną część i nie wiesz jak podłączyć czy jak zamocować? Z kabelkami na pewno da spokojnie radę-można się wpiąc conajmniej w kilku miejscach.
No własnie wpięcie w instalacje ele. mnie interesuje spryskiwacze są orginalane do mito
No to najprościej wpiąć we wspomniany obwód ogrzewania szyby tylnej i lusterek. Wprawdzie nie mam schematu do mito ale sporo rzeczy jest analogicznie jak w fiacie GP. Idąć tym tropem i tropem instrukcji do mito przekaźnik i bezpiecznik od ogrzewania szyby jest w skrzynce bezpieczników w komorze silnika miedzy aku a błotnikiem (nr 20 poziomy, mały, czwarty od dołu z lewej, patrząc z przodu auta). Oczywiście trzeba to zweryfikować woltomierzem wyciągając bezpiecznik i włączając ogrzewanie szyby. Wystarczy teraz wpiąć spryskiwacze po "dobrej" stronie bezpiecznika (tzn za bezpiecznikiem patrząc od zasilania, czyli od strony odbiorników) i gotowe. Aby to zrobić kulturalnie w skrzynce bezpiecznikówtrzeba odkręcić srubę na która przychodzi "oczko" z głownym plusem z aku, delikatnie je zdjąć, delikatnie wyciągnąć wkładkę skrzynki i wpiąć się od spodu tam gdzie ta cała druciarnia. Oczywiście przed zabawą aku odpiąć Przewody puścić w peszelku lub w owijce z izolacji (najlepiej tkanej a pod to cienka gąbka)i nikt nawet nie odróżni że to jest dołożone. Generalnie prosta sprawa oczywiście zakładając że wiesz z grubsza co w prądzie piszczy :).
Mozna by też w złacze w drzwiach w zasilanie grzałek od lusterek ale to już troche rzeźbą trąci.
A ja z chęcią zainstalowałbym grzałkę w komorze silnika do ogrzania cieczy chłodzącej (aby była grzejącą :) ), tak jak w Skandynawii.
JTDM - posiadaja takową grzałkę - przynajmniej te z AR156 czy AR147
Andrzej piszesz o nagrzewnicy spalinowej czy grzałce wpinanej do gniazdka? Ta pierwsza to chyba w dieslach powszechna sprawa? Mam to w corolli -wprawdzie jak działa to śmierdzi jak stary liaz po odpaleniu ale w duży mróz na jałowych auto bez tego stygnie.
chciałbym grzałkę elektryczną
Jeśli chodzi o numer części to same spryskiwacze 156084511 do komplety jest jeszcze cały przewód gumowy doprowadzający wode nie wiem czym różni się od standartowego .
Jamrozw podłączyłeś?
Narazie nie ponieważ moja maleńka marznie na lotnisku w Katowicach a ja w Norwegi natomiast jak tylko przyjadę zamówień sobie resztę okablowania i skonsultuje z diagnostyka ponieważ mam w planach również próbę podłączenia crusecontrol
Do cruise control potrzeba danych (numerów dwóch pinów). Mi nie chcieli w ganinexie powiedzieć ale jak masz dojście do kogoś to może się tą wiedzą podzielisz;). Jeden pin jest właściwie wspólny i jego jestem w stanie zlokalizować. Potrzeba tez pająka pod kierownicę -używkę kupisz za jakieś 2 stówy(moga byc z punciaka) lub też można sobie samemu przełacznik zrobić (mam wartości oporów).
tak gwoli uzupełnienia spryskiwacze podłączone wszystko działa pięknie spryskiwacze podłaczone do ogrzewania tylnej szyby koszt montażu 220 zł teraz w okresie zimowym sprawdzają się całkiem dobrze. Narazie wstrzymuje się z modyfikacjami ponieważ będę sprzedawał maleństwo.
w temacie podłączenia podgrzewanych spryskiwaczy to ja u siebie ich nie mam, a chciałbym takie zamontować(w skodzie mam i jestem zadowolony). Teraz pytanie jak kupie takie oryginalne to czy będą z nich wyprowadzone przewody czy trzeba jeszcze dodatkowo jakąś kostkę z pinami dokupić, aby połączyć spryskiwacz z kabelkami?