Witam,moja pierwsza zima z alfą i pytanko: czy można tym autkiem polatać sobie bokiem??? Mi sie dzisiaj nie udało a na parkingu tak ślisko.ASR wyłączony a to dalej swoje...
Printable View
Witam,moja pierwsza zima z alfą i pytanko: czy można tym autkiem polatać sobie bokiem??? Mi sie dzisiaj nie udało a na parkingu tak ślisko.ASR wyłączony a to dalej swoje...
Musisz się nauczyć jeździć bez kontry ;) Ty wrzucasz, VDC kontruje - przyzwyczaisz się.
Resztę info znajdziesz tu:
http://www.forum.alfaholicy.org/147/...cznik_esp.html
bez kontry?
Właśnie dzisiaj chciałem poszaleć na śniegu ale jak tylko go troche postawiłem bokiem to zaraz mi kółka zaczeły prostować, ach ten VDC...i jeszcze jedno pytanko -dlaczego przy poślizgu przednich kół świeci mi się VDC a nie ASR???
W 156 dla obu systemów jest jedna kontrolka...
mam dwie kontrolki...
Koledzy mam pytanko jak sprawdzić czy moja 147 ma ESP? Mam Asr i jest do niego przycisk ale nie moge nigdzie znaleźć jakieś informacji czy mam esp.
Pozdrawiam.
prosta sprawa, na jakimś zakręcie lub nawet prostej łapiesz ręczny i od razu zobaczysz co jest grane. Jak samochód sam zacznie wracać do jazdy prosto to mas VDC, jak nie to jesteś tym szczęśliwcem co go nie ma :)
Z tego co pamiętam koledzy pisali na forum, że esp nie ma wyłącznika bo jest połączone z innymi systemami(np.abs). Komputerowe wyłączenie go wyłącza całą reszte
Pod maską w okolicach ABS powinna być puszka z napisem ESP lub VDC ale na 100% nie jestem pewny bo u mnie akurat ESP nie ma.
Jesli dobrze rozumiem. Jeżeli mam ASR to mam i VDC?
Zauwazyłem, że jak tylna oś traci kontrole to auto wraca na swój tor jazdy, ale nie wiem czy czasami przednie kola go nie wyciągają z poślizgu.
Jeśli jade bokiem to żadne chrobotanie nie ma miejsca, tak samo jak z choinką na desce rozdzielczej. Jedynie co to jak przednie koła tracą przyczepność to mi się świeci ikona ASR'a
A odwracając trochę pytanie - czy zarzucając auto z włączonym system i jego interwencją może się stać coś złego z autem? Oczywiście domyślam się, że jak się to robi sporadycznie to nie, ale jak częściej to co wtedy?
Przy obecnych śnieżycach system działa praktycznie cały czas. VDC raczej do częstych awarii nie należy
Koledzy, mam 147-ke 1.9 jtd distinctive. Czy ktoś się orientuję czy posiadam VDC? na desce mam tylko kontrolę od ASR - u
przejedź sie to zobaczysz :)
Że się tak po chamsku podłączę pod temat ;P Czy podczas hamowania i działania ABS-u powinna się świecić kontrolka ABS-u?
u mnie nie świeci...
nie, nie powinna świecić. Mruga tylko ASR jak koła tracą przyczepność
Nie.
abs ma nie swiecic jesli sie zapali jest cos nie tak, a w jakich rocznikach ten vdc sie pojawial, bo ja jakos nie moge wyczaic tego systemu :/
Ja mam 2001 i mam te kontrole trakcji ;)
Ja mam 2001 i również VDC na pokładzie.
A ja mam ubogą wersję progression bez tego "dobrodziejstwa" 8)
ja mam ASR i VDC, gdy jeden albo oba systemy pracują pulsuje trójkącik z wykrzyknikiem.
w 2.0 TS VDC był to standard.. 105KM TS chyba nawet nie miał ASR (ktoś to może potwierdzi? ), a w 120KM TS i 115 JTD VDC była to opcja, w wersji total bida czyli impression ASR'u ponoć nie było niezależnie od silnika ( w impression były tylko TS 105/120 oraz JTD 100/115 )
------------
wszystko dla wersji przed liftem
a jak moge zobaczyc jaka mam wersje ??? Szczepan 2006 jestes pewien ze 1 kontrolka jest od ASR i VDC ??
w ePer po VIN'ie
http://www.spangerum.com:7080/navi?K...DRIVE=S&RMODE=
kliknij czesci zamienne -> Alfa Romeo -> i w dolnym lewym rogu masz miejsce do wpisania swojego numeru VIN -> dalej juz masz wszystko napisane..
Kolego widze ze jestes z tego samego miasta co ja :P mozna wiedziec w jakim kolorze masz Belle ?
Mnie też się tak wydaje,kontrolki osobno zapalają się jak odpalasz fure i komputer sprawdza poprawność systemów,chociaż w ksiązce obsługi napisali że włączenie systemu jest informowane mrugającą ikonką -jak działa ASR -kólko z"poślizgiem",jak VDC -trójkącik.U mnie świeci zawsze trójkącik,to kólko jeszcze mi się nigdy nie pojawiło ,chociaż się mocno starałem.:cool:
noi mam wersje 1.9 jtd distinctive 115KM ale dalej nie wiem czy mam VDC :/ Niby swieci trujkacik i kolko ale wystepuje jako jedna kontrolka
Jak działa ASR?? bo ikonka poślizgu mi świeci, VDC nie posiadam, a słyszałem że koła kręcą się przeskakując. U mnie teoretycznie działa, ale...na włączonym ASR mogę się ślizgać tylko do 2k RPM i nie zawsze się da, czyli łapie przyczepność, a na wyłączonym do odcięcia i latam po drodze jak na łyżwach.
Wydaje mi się, że ASR nie dopuszcza do boskowania kół przednich podczas jazdy bądź ruszania. Kiedy działa świeci zaczyna mrugać ta ikonka z oponą. W mojej niuni też raczej VDC nie mam, bo dzisiaj postawiłem ją bokiem na ulicy bez użycia ręcznego, a pozatym nie słysze żadnego chrobotania podczas poślizgu.
To tak jak u mnie ASR bez VDC można jeździć bokiem bez większego wysiłku :)
ASR i VDC mają osobne kontrolki na zegarach
Obie zapalają się w momencie przekręcenia kluczyka z pozycji STOP na pozycję MAR
Interwencja każdego z tych systemów jest potwierdzana miganiem kontrolki na zegarach.
w mojej raczej vdc nie mam przynajmniej tego nie słychać ani nie czuć podczas poślizgu.Mam jedną kontrolkę z trójkątem która uruchamia się jak przednie koła nie mają przyczepności.Z tego co wiem to vdc posiada m.in. czujnik pozycji koła kierownicy.Po przeglądnięciu epera wygląda że to jest to co na zdjęciu pod numerem 2 co by się zgadzało bo po wpisaniu mojego nr vin wychodzi że w mojej alfie tego "dobrodziejstwa" nie ma.Zastanawia mnie dlaczego po wyciągnieciu bezpiecznika od ABS na liczniku wyskakuje ASR i VDC coś tam....
http://img703.imageshack.us/img703/6703/kier.th.png