Witam :)
MAm taki oto problem, wskazówka od temperatury cały czas spoczywa na 50 st. i ogrzewanie słabo grzeje.:( Co może być przyczyną?
AR 156 1.6TS 2000r sedan
pozrawiam
Printable View
Witam :)
MAm taki oto problem, wskazówka od temperatury cały czas spoczywa na 50 st. i ogrzewanie słabo grzeje.:( Co może być przyczyną?
AR 156 1.6TS 2000r sedan
pozrawiam
jaki dystans pokonujesz autem ?
Już trochę było o tym na forum sprawdź tę rurkę i jeżeli masz możliwości to podłącz pod kompa i sprawdź temperaturę. A zanim kupisz termostat to dobrze przeszukaj te forum :)
Ostatnio ponad 100km. Ok sprawdzę tą rurkę.
No tak, ujemne, ale nie po przejechaniu 100km chyba :) I razem w parze idzie też słabe ogrzewanie. Ale dzięki zapodpowiedz. Sprawdze tą rurkę i dam znać co i jak.
U mnie na wskaźniku temperatury wskazówka spoczywa przed pierwszą kreską czasem niżej ok 80*, termostat otwarcie ma 80-83* na komputerze temp oscyluje 72-77* przy jeździe do 2000obr. Ciepełko z nawiewów zaczyna lecieć po przejechaniu ok 1,5-2km czy to znak że termostat jest do wymiany?
W JTD silnik ma wysoką sprawność i znaczy to,że są mniejsze straty energii dalej to,że mniej się tej energii zamienia w ciepło. Ja przy sprawnym termostacie nagrzeje alfę na ok 10 km (zaraz po osiągnięciu 50 stopni zaczynam bardziej żywo jeździć i nie włączam siły nawiewu na maxa ) ale po zjeździe z wiekszej góry ustawiając pokrętło siły nawiewu na max potrafi schłodzić płyn do 60-70stopni. Wydaje mi się normalne to. Mam też zaślepiony zawór EGR i on też wpływa na nagrzanie silnika ponieważ po otwarciu tego zaworu spaliny przepływają prze wymiennik ciepła za pomocą którego nagrzewa się również płyn chłodniczy.
W swoim samochodzie dodałem dogrzewanie płynu za pomocą 3 świec żarowych i jest ok
witam ja też uważam że to termostat czasami wystarczy tylko puknąć też potrafi poskutkować... lepiej wymienić i tak...
pozdrawiam:cool:
No właśnie zauważyłem że u mnie też coś jest nie tak. Muszę podpiąć pod kompa i sprawdzić temperaturę. Na odcinku 40km nawiew na 30stopni a leci ciepłe powietrze ale nie tak jak poprzedniej zimy gorące, wtedy się człowiek gotował w środku :) no i chyba minimalnie niżej wskaźnik pokazuje, ale jemu w ogóle nie ufam :). Jutro podepnę ale tylko na 10km bo bateria w laptopie wytrzymuje 20min ;)
Gdy tylko robi się zimniej odżywają tematu na temat termostatów ;)
a u mnie temp. na wskaźniku to 50-60 C a grzeje jak z piekarnika
moze ktos mi pokazac na zdjeciu ktora to jest rura ? bo mam podobnie tylko ze mi troszke ponad 50 pokazuje :/ ale jak postoi chwile to sie dogrzeje wedlug wskaznika w sumie tylko w czasie jazdy odrauz spada :/
Rura ma średnicę ok 5cm i wychodzi z termostatu a wchodzi do chłodnicy.
Strzałka pokazuje miejsce w której należy jej szukać
ja mam podobnie mysle ze termostat caly czas otwarty slabo sie grzeje w czasie jazdy nawet wogole, jak samochod stoi to cos temp wzrasta ale odrazu gdy jade spada powietrze z nawiewow podobnie. Cztli wymiana termostatu i bedzie po sprawie?
Miałem to samo. słabe ogrzewanie i wolno "rosła" temperatura silnika. wymieniłem termostat w czwartek. wszystko wróciło do normy. koszt nowego termostatu wraz z wymianą i dolaniem płynu do chłodnicy 200 zeta.