Witam, Chciałem zapytać o rozmiar gwintu jaki jest na uchu do cholowania alfy 156 bo u mnie on nie występuje i w przypadku awarii (odpukać) nie ma za co alfy pociągnąć lub kogoś wziąć na hol.
Proszę kogoś o sprawdzenie
Z góry dziękuję:)
Printable View
Witam, Chciałem zapytać o rozmiar gwintu jaki jest na uchu do cholowania alfy 156 bo u mnie on nie występuje i w przypadku awarii (odpukać) nie ma za co alfy pociągnąć lub kogoś wziąć na hol.
Proszę kogoś o sprawdzenie
Z góry dziękuję:)
na złom jedz i zakup ja zakupiłem bo chyba tam jest inny skok gwintu.
A ja u siebie nia mam, to znaczy mam, ale jakiś palant (poprzedni właściciel) chyba nie mógł wykręcić i ucięli diaksem...
podobno pasuje od fiata marea. w aso za kilkanascie zlotych
Nówka: http://moto.allegro.pl/hak-holownicz...326267625.html
Chociaż na Twoim miejscu popytałbym na allegro czy ktoś nie ma do sprzedania ze swojego rozbitka :)
U mnie jezdzi ucho z Fiata Brava '01
M16 z tego co pamiętam. Jutro sprawdzę.
Pasuje od marei bravo/bravy
O ile dobrze pamiętam, to z Seicento pasował, ale nie jestem pewien. Jak masz możliwość, to sobie przypasuj
a gdzie to "ucho" powinno być?
Jeśli Ci chodzi o miejsce przechowywania to w tym plastiku co lewarek.
Tutaj dokładnie widać: http://img03.allegroimg.pl/photos/or.../56/1356235677
M16 nie pasi u mnie chyba że jest 16x1,5, a seicento ma 14x1,5 - sprawdzone przed chwilą.
Do centrowania felgi. Wkładasz w dziurę od śruby. Ci co zakładali felgi wiedzą że jest problem bo się dziury przestawiają i nie można trafić :D.
Sprawdziłem. U mnie jest najzwyklejsze w świecie M16x2, co widać nawet na oko. Nie mam w domu grzebienia ale nakrętka zwykła szesnastka nakręciła się bez problemu. Pozdrawiam.
[QUOTE=Maciek-156;444016]Pasuje od marei bravo/bravy[/QUOTE
Msciek-pasuje-ale jak wytłumaczysz, że od mojej alfy do bravy nie pasuje?
Dzięki koledzy za odpowiedz jutro z rana więc biorę się do pracy:)
Jak chcesz to mogę ci sprzedać za 20zł taki hak. Mam jeden na zbyciu.
I jak wiadomo już jaki gwint tam jest? Zmierzył ktoś?
Zwykły M16.
no dobra - to średnica
a skok gwintu kolega zna ?
bocku zwykła szesnastka ma skok 2mm, wez suwmiarke i zmierz trzy grzbiety i podziel przez dwa tak M16 to srednica i skok tak okresla sie sruby
http://moto.allegro.pl/sruba-oczkowa...424541902.html
Coś takiego będzie pasowało?
[QUOTE=bocian;504327]zwykła niby tak ,
ale jak to w przypadku AR może być całkiem "nienormalnie" -
Bocku zaufaj AR to normalny gwint . literka M oznacza gwint metryczny cyfra 16 to zwykla 16ze skokiem 2mm a cyfry obok nr.np 16x1,5 czy 8x 0,75 oznaczaja skok gwintu:) sa jeszcze gwinty calowe ,gdzie podawana jest ilosc zwojów na cal ale to juz nie w alfie
bedzie pasowała ,troche krótka oryginał ma 150mm i troche wieksze oko
co prawda mam 147, ale czy ucho jest jedno (takie samo) na przod i na tyl? bo moge owo ucho wkrecic na przod, ale na tyl juz sie nie da... jak wkladam tam palec to prawie wogle gwintu nie czuje, chyba ze jest glebiej. W zestawie "kola zapasowego" brakowali mi przy kupnie jakichs 2 elementow, wiec tak sie zastanawiam czy moze sa 2 zestawy "uszu" - dziwne, ale przy alfie mozliwe :D Druga bardziej prawdopodobna opcja, ze poprzedni wlasciciel wyrwal gwint bo nie wkrecil go do konca (na gwincie ucha nie ma jednak sladow).
jo mioł jedno w 156
może masz gwint w zadzie zjechany ? ( jakiś homo się dobierał na hama ? )
Ja mam na zbyciu takie uszko, ale od Peugeota 307 CC. Pomierz gwinty i wszystko to opchnę Ci to za "małe piwo" :P i tak tego nie potrzebuję
samo ucho jest ok, bo wkreca sie na przod, problem jest jak napisal bocian, z gwintem w zadku :D
To trzeba by przegwintować. Ja u siebie nie mogłem wkręcić ucha z tyłu a powodem było błoto które uzbierało się w otworze
A u mnie poprzedni właściciel przy wyciąganiu alfy z błota wyrwał uszko i teraz jest gwint zjechany i zgubione ucho :P
witam
mam tak samo i co teraz zrobić by działało?
Witam potrzebuje ucho na juz wie ktos gdzie moge kupic w okolicach oswiecimia lub tychow? moze ma ktos na zbyciu?
Panowie to nie jest zwykły gwint, on się zmienia wraz z długością , ale fakt najprościej przegwintować. Twierdzę tak ponieważ mam wzornik gwintów i skok jest inny na początku i inny na końcu. A sam też mam problem bo nigdy go nie używałem, a chcąc pomóc koledze nie byłem w stanie go wkręcić.