Z jakiego powodu pojawiają się różnice na czasach wtrysków ? Kiedyś na diagnostyce pokazało mi różnice ok 10% między wtryskami 1-4 a 2-3, np 1-4: 3m/s, 2-3: 2,7m/s. Co powoduje takie różnice ? Czy wpływa to na zwiększone spalanie, błędy silnika ?
Printable View
Z jakiego powodu pojawiają się różnice na czasach wtrysków ? Kiedyś na diagnostyce pokazało mi różnice ok 10% między wtryskami 1-4 a 2-3, np 1-4: 3m/s, 2-3: 2,7m/s. Co powoduje takie różnice ? Czy wpływa to na zwiększone spalanie, błędy silnika ?
Różnice pojawiają się przede wszystkim po złych średnicach dyszach w LPG. Jak masz złej średnicy dysze i robiona byłą tylko autokalibracja LPG to się nie ma co dziwić że są różnice. Trzeba też zrobić ręczną kalibrację mnożnika. (o ile masz wszystkie dysze tej samej średnicy) Podejrzewam że masz różne średnice na dyszach.
Pozdrawiam.
PiterR u Ciebie są dwie sondy regulacyjne, obsługujące jak zauważyłeś 1 sonda 1+4 cylinder, 2 sonda 2+3 cylinder, różnica w czasach na LPG wynikać może z rozrzutu wydajności wtryskiwaczy LPG, różnicy w "zestarzeniu" się pomiędzy sondami. Na początek trzeba przyjrzeć się kalibracji wtryskiwaczy LPG, chodzi o średnice dysz plus skok tłoczków wtrysków [czujnik zegarowy z dokładnością 0,01mm plus zasilacz i do roboty].
A ty nie pytałeś już o to w innym dziale?
Tam zdaje się pisałeś o chwilowych różnicach.A nie stałych.
Magic Jet.
Oczywiście chodzi mi o chwilowe różnice w czasach wtrysków. Pisałem o tym w innym temacie, bo najpierw gazownik pokazał mi, że są te różnice, a potem komputer wywalił błędy. A po sprawdzeniu w FES'ie zobaczyłem różne napięcia na lambdach i zacząłem się zastanawiać, czy może to spowodować zwiększone spalanie. Bo raz jest ok (np 12l lpg/100km) a raz o wiele więcej. A teraz znowu FES pokazał błędy P1177 i P1178. I szczerze mówiąc nie wiem od czego mam zacząć sprawdzać, czy to jest coś z samą instalacją, czy może któraś z sond kończy swój żywot, albo przepływka...Bo auto nie jest zamulone ani nic, nie czuje kiedy przełącza na LPG, spadku mocy nie ma.
Słuchaj, zamień fizycznie sądy bankami, są takie same. Zobaczysz czy to od sond czy od wtrysków rozjazd.
Mam podobny problem. Drugi i trzeci cylinder ma ok 15% większy czas wtrysku. Czy może to wynikać z faktu, że wtryski LPG były źle podpięte jak kupiłem auto (zamienione wtyczki na listwie)? Może ECU nauczył się od wtrysków LPG i stąd taka różnica? FES pokazuje błędy P0420 i P1178. Może warto zrobić reset parametrów FES-em? Czy procedura wygląda podobnie jak w przypadku użycia Alfadiaga? Możliwe, że po resecie będzie gorzej niż jest teraz ?:) Nie chciałbym czegoś uszkodzić i w taką pogodę chodzić pieszo :P
Z góry dzięki za pomoc
mkenad
Z tego co mi wiadomo sondy są identyczne :)
A czy po zamianie sond wykonać reset parametrów?
Nie. Obserwuj czy korekty nie zamienią się bankami, jeśli tak to wiadomo że to od sond różnice. Jeśli zostanie jak teraz, do skalibrowania wtryski i przejrzeć nawierty czy tak samo zrobione wszystkie.
A odpowiesz na mój post odnośnie resetu parametrów za pomocą FES ?:)
Zamieniłem wtyczki i wężyki na wtryskach LPG i różnice się nie zamieniły miejscami, więc pewnie to nie wina wtrysków LPG?
Nic nie resetuj, podejrzyj tylko czy się mieszczą w dopuszczalnym zakresie adaptacji sterownika.
OK, od tego zacznę. A ile procent wynosi dopuszczalna różnica?
O to właśnie mi chodziło, źle się wyraziłem ;)
Tylko że ja nawiertów nie mam...mam wpięte takie coś(nie wiem jak to nawet nazwać) że jest podpięty zarówno wtrysk PB jak i LPG w jedno miejsce, tam gdzie przychodzą orginalnie same wtryski PB. Rozumiesz o co kaman ? :D
Przyłączam się do pytania ;)
Rozumiem, masz podstawki pod wtryski PB i przez nie podawane LPG, średnie rozwiązanie ;]
Wpływają na pracę układu PB [oddalasz wtrysk PB od gniazd zaworowych, zmienia się sposób podawania paliwa, nie trafia na zawory jak wymyśliła i policzyła to fabryka], druga sprawa aspekt mechaniczny, mają dużą tendencję do łamania się króćców na których osadzone masz wężyki od wtrysków podające LPG, kolejna sprawa przy mocniejszych autach mają za małą średnice przelotu i dławią podawania LPG, no i na osłodę wygrzewają się na nich oringi i zaczyna ssać lewe powietrze na osadzeniu podstawek w kolektorze.
Czyli sugerowałbyś zmianę tego i zrobienie nawiertów ?