Proszę o sprawdzenie tych wykresów i o waszą opinię notorycznie przy wcisnieciu pedału gazu do podłogi wyskakuje błąd p0101 :/
ostatnie sprawdzic.csv
Printable View
Proszę o sprawdzenie tych wykresów i o waszą opinię notorycznie przy wcisnieciu pedału gazu do podłogi wyskakuje błąd p0101 :/
ostatnie sprawdzic.csv
P0101 błąd przepływomierza, a więc do wymiany niestety... Ja też tak mam...
---------- Post dodany o godzinie 18:39 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 18:36 ----------
Sorki za pytanie, ale gdzie tam był "gaz do podłogi" Skoro najwiękdzy wykres widziałem nieco ponad 3 tysie obrotów?
---------- Post dodany o godzinie 18:42 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 18:39 ----------
Drugie pytanie, czy auto było podpiętę do diangostyki na rozgrzanym silniku? Bo temp jest niska, co może świadczyć o uszkodzeniu termostatu bądź czujnika?
---------- Post dodany o godzinie 18:43 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 18:42 ----------
3. Ciśnienie paliwa wydaje się równomierne
---------- Post dodany o godzinie 18:44 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 18:43 ----------
3. Ciśnienie paliwa wydaje się równomierne
Witam pedał do podłogi to znaczy że nie do odcinki a od 1800 rpm w podłogę. przepływke jutro wsadzę inna. Tak termostat mam sprawny ale auto i tak nic nie chce grzać :/ jak wsiadam do starego opla kadeta 1986 rok 1.6D i ujadę dosłownie 2 km jest już cieplutko tutaj jadąc do pracy staram się trzymać go w okolicach 2000 rpm żeby po 5 km leciało letnie powietrze :/ będę montował podgrzewacz z 1.9 dci leży sobie w bagażniku i dodam że jeszcze w zimie nie udało mi się żeby ciepłą wodę puściło na chłodnicę. pozdrawiam
termostat jest ok., po 10 min. temp. wzrosła o 30*C co przy obecnych mrozach jest dobrym wynikiem, u mnie w ogóle silnik nie chce się grzać powyżej 70*C na wskaźniku jak go nie przycisnę. Dobra rada - żeby szybciej leciało ciepełko przekręć gałkę na odmrażanie szyby.
Na moje coś masz nie tak z dolotem bo turbo kiepsko pompuje, ale być może to wina przepływki, sprawdź na wszelki wypadek czy nie masz gdzieś nieszczelności.
A ja dodam tylko dwie kwestie, zakryjcie sobie chłodniece jakimś czymś jesśli nie przemierzacie długich dystansów, to zawsze pomoże uzyskać większą temperaturę, i oczywiście nie brać odrazu gorącego nawiewu... Po drugie w naszych Bellach wskaźnik oszukuje... Sprawdźcie sobie po podłączeniu do kompa jaką pokazuje temp, a jak jest na wskaźniku.
Kali, ja nie żartuje. MAm zaślepkę EGR i grzanie jak to w dizelku kiepawe, ale tak zrobiłem i jest lepiej, nawet stwierdę dużo lepiej. Podobno jak pokonuje się ddddłłłługie trasy to szkodzi, ale jednak przy minus 15 po kilku kilometrach jest wśrodku naorawdę ok, i silnik napewno się nie przegrzeje, także polecam.
niewiem jak z nieszczelnością ale to sprawdzę po niedzieli ma być cieplej :D zmieniłem przepływkę na inna i tak samo się dzieje wiec to nie wina przepływki a czegoś innego sprawdzę nieszczelności i zobaczę co dalej robić :/ chłodnicę mam zasłoniętą :D jakie jeszcze pomiary zrobić żeby coś można było stwierdzić ? Dodam że po 9 tyś km na oleju shell Helix 10w40 nie wziął oleju. Czy ten błąd może mieć przyczynę w nieszczelności za turbiną - kolektor ssący? i ten błąd wyskakuje przy większym obciążeniu czyli od 2000 -3000 rpm na np 4 biegu i pedale w podłodze. jak się jeździ spokojnie to niewystępuje.
Niezgadzam się kartonik pomaga pomimo sprawnego termostatu po prostu osłania silnik kolekor wydechowy przed strumieniem zimnego powietrza podczas jazdy!
Oczywiście, że pomaga!!! Ludzie przecież podczas jazdy przy minus 10-15 stopniach silnik dostaję prez nerki mroźne powietre i dlatego dłużej się grzeje!!! zAsłonięta chłodnica-brak bezpośredniego dostępu zimnego powietrze=szybsze nagrzewanie silnika!!!
tak może nie uszczelni wszystkich ale 80% i to 80% najważniejszych. Kartonik chroni przed zimnym powietrzem blok silnika, listwę nad kolektorem wydechowym która ma za zadanie podgrzewać również wodę od kolektora wydechowego, głowicę silnika przez którą przepływa woda, mam jeszcze wymieniać ? człowieku jedz przy -10 stopniach z dłonią na zewnątrz mając na niej nawet rekawiczkę i zobaczysz jak to odczujesz a weź sobie przed nią karton i nie odmrozisz sobie dłoni teraz się zastanów nad tym co piszesz że karton nic nie daje! a temat mojego postu był inny bo mam problem z błędem P0101 i pomimo zmiany przepływki na inna dalej ten sam problem jest w tych samych warunkach czyli 4 bieg od 2000 rpm pedał w podłogę i kicha :/
im mniejszy obieg zimnego powietrza = mniej strat ceiplnych . więc jak by nie było dykta pozwoli by szybciej się silnik nagrzał a termostat mógł szybciej obieg włączyć.
Panowie dykta pomaga i nawet użytkownicy żuków to odkryli... Ale może ktoś wpanie na pomysłjak pomóc koledze viruskiil???
jakie wartości przyjmuje przepływ powietrza na wolnych obrotach i w okolicach 4tys/ob na nowej przepływce?
z tego co pamiętam na sprawnej przpływce coś koło 300mg/l powinno być na wolnych a przy wyższych obrotach około 1200 mg/l
Ja w zeszłym roku miałem zasłonietą chłodnice kartonem i te nerki obok znaczka - niestety nie pomogło, jak sie długo grzał tok dalej sie długo grzeje bo już tego nie zakładam....
Dziś robiłem test szczelności układu od turbo do kolektora ssącego i jest ok pod warunkiem że nie dopompuje więcej niż 1.4 bara to ciśnienie trzyma bez problemu trzymałem ok 2 min i niespadło zawiele ale gdy podmuchałem powyżej 2 barów to coś syczało przy IC i podejrzewam że to uszczelki te gumowe podobnie miałem w integralce klej do szyb pomógł ale w alfie turbo daje 1 bar max. w wersji 105 KM czyli u mnie. Przepływkę sprawdzę i dam wykresik jutro.
oto wykres właśnie zrobiłem.
http://images46.fotosik.pl/458/4da501ec2c1d14e8m.jpg
kolejno obroty 2000 - 3000 - 4000 rpm
no i nikt mnie nie naprowadzi na trop :/
możesz to poprzeć danymi z doświadczeń? o ile szybciej nagrzał ci się silnik?
---------- Post dodany o godzinie 13:14 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 13:13 ----------
sugeruję w takim razie przerzucić się na tą markę i nie robić wiochy z dyktą w alfie...
---------- Post dodany o godzinie 13:20 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 13:14 ----------
ale to jest wykres masy powietrza, a nie ciśnienia doładowania, robiłeś test na postoju czy podczas jazdy?
te ciśnienia co podajesz to ciśnienia bezwzględne czy ciśnienie doładowania?
sprawdzałem szczelność układu od turbo do kolektora ssącego i do 1.4 bara trzyma ciśnienie powyżej 2 barów syczy przy IC ale i tak turbo pompuje 1 bar. Załączę później wykresy z dzisiejszej próby.
Przy 2 bar może już puszczać, dolot jest obliczony na maks 1,6. Zrób jeszcze próbę drogową to zobaczymy, ale mi przychodzi do głowy jeszcze nieszczelność przed turbo za przepływomierzem lub zabrudzony czujnik ciśnienia doładowania (co by tłumaczyło również zbyt niskie wartości doładowania). EGR masz zaślepiony?
EGR zaślepiony a doładowanie pokazuje ok 1 bara ale mase powietrza troszkę za małą ;/ wkleję logi z dzisiejszej próby