Witam
Od niedawna mam alfe 145 1,6TS a od wczoraj problem-nierówna praca na biegu jałowym a po prze gazowaniu jak schodzi z obrotów to słychać przez dłuższy czas strzelania w tłumiku.
Może ktoś pomorze mi w tym problemie.
Printable View
Witam
Od niedawna mam alfe 145 1,6TS a od wczoraj problem-nierówna praca na biegu jałowym a po prze gazowaniu jak schodzi z obrotów to słychać przez dłuższy czas strzelania w tłumiku.
Może ktoś pomorze mi w tym problemie.
witam.podjedz do elektryka i sprawdz sonde,zaczol bym od tego.
Ja bym sprawdził:
1. Swiece - czy się nie zużyły
2. Przeczyścił silnik krokowy - opis na którejś z stron zrób to sam
jeżeli to nie pomoże to tak jak pisał lesio146 mechanik lub elektryk
pozdrawiam
Zacznij od przepustnicy, wyczyść ją i zrestartuj komputer. Poszukaj na forum duzo juz bylo o tym pisane.
Po długich poszukiwaniach warsztatu w sobotę znalazłem i usterkę ustalili. Były to świece tak jak pisał Bartosz. Świece były zalane wodą bo poprzedni właściciel umył silnik ale i tak muszę je wymienić bo są od nowości i mają przejechane 140 000 ale koszt mnie zwala z nóg. Nie wie ktoś gdzie można je tanio kupić?
Dziękuje za porady.
Platynowe kosztuja troszke ale na kolejne 100.000 - 110.000 masz spokój. Poszukaj o swiecach na forum, z tego co wiem mozna stosowac nie-platynowe, ale o uzytkowaniu auta na nich nic ci nie powiem bo zawsze montowalem platynowe NGK.
Platynówki NGK to faktycznie najlepszy wybór, ale można też pójść bardziej ekonomicznie i kupić komplet świeczek firmy Brisk, albo Champion:
Brisk - 156 pln
Champion - 165 pln
Ja osobiście wymieniałem niedawno na Championy i z czystym sumieniem mogę polecić :wink:
Spytaj naszego top sprzedawcy phantoma71 może coś Ci poradzi, poszukaj sobie też w intercars lub fota.Cytat:
Napisał Zim0n
Pozdrawiam Łukasz
Briski masz na Allegro.
Lesio nie badz naiwny. Swiece tyle nie wytrzymaja... Bajki takie same jak pasek rozrzadu wytrzymuje dobre kilkadziesiat kilometrow...Cytat:
Napisał Lesio
Co Ty to gadasz.Cytat:
Napisał Konrado
ja w swojej Alfie zmieniałem świece przy 105kkm i tylko dlatego, że miały tyle przejechane, a nie że dawały powody do ich wymiany.
A kolega w 147 1.6TS zmianiał świece po 135kkm :!:
Także ja tam chętnie takie bajki opowiadam.. :mrgreen:
jak bylo zalane woda to napewno wypadaly zaplony,pisales ze nie rowna praca to troche inna rzecz..Cytat:
Napisał Zim0n
rigobert moje mialy wiecej przejechane i tez sie trzymaly... Ale nie maja juz takich wlasciwosci. Bajki ze swieca wytrzymuje - tj w pelni sprawna przez ponad 100kkm to mozna miedzy ksiazki wsadzic
Mam na dziś załatwione koło południa świece z wymianą. Wiec wam napisze czy sie zmieniło lecz po osuszeniu starych odczułem poprawę (zaczął silnik równo pracować)
Napiszę także ile mnie to kosztowało.
Dzięki bardzo za porady.
Pozdrawiam
Kupiłem świece firmy NGK i wcale nie były drogie
Jeden kpl. 58,92zł/szt.
Drugi kpl. 67,22zł/szt.
Ale rozumiem, że to nie są platynowe :?:Cytat:
Napisał Zim0n
Jakaś poprawa po wymianie :?:
Ale o jakich właściwościach mówisz :?:Cytat:
Napisał Konrado
Ja po wymianie nie odczułem żadnej najmniejszej różnicy. Ani auto nie zaczęło szybciej jeździć, ani mniej palić itp.
Nie twierdze, że każdy komplet dotrwa do tych 100kkm, ale też gadanie, że dojechanie na tych świecach 100kkm to bajki, to delikatna przesada w sądach :!:
W poprzednim aucie (Golf III) jak wymieniłem świece to różnica była kolosalna, silnik zaczął pracować równiej, lepiej przyspieszać, ect. Natomiast w Alfie wymieniałem od razu po zakupie razem z rozrządem i różnicy żadnej nie było :P . Zaznaczam, że w obu przypadkach nie wiem ile było na tych świecach przejechane w momencie wymiany Golf miał ~148 tyś. a Alfa 217 tyś.Cytat:
Napisał rigobert