Mam pytanie wie ktos moze jak prawo mowi o przyciemnianiu szyb a konkretnie przednie boczne... znajomy mi powiedzial jakis czas temu ze mozna tak wiec nie wiem :(
Printable View
Mam pytanie wie ktos moze jak prawo mowi o przyciemnianiu szyb a konkretnie przednie boczne... znajomy mi powiedzial jakis czas temu ze mozna tak wiec nie wiem :(
Ja sie dowiadywałem coś na ten temat bo mam z tyłu przyciemnione i kiedyś jakiś policjant ciemniak chciał mi za to zabrać dowód(ale się nie dałem)
A więc przednie boczne (czyli szyby w polu widzenia ki8erowcy) mają mieć przejrzystość bodajże 55 % więc nie można ich przyciemnić żadną folią ale profesjonalnie piecowo jak najbardziej oby spełniały tylko ten warunek.
Tylne boczne oraz tylna można przyciemnić jak się chce.
Przednie boczne szyby muszą mieć przepuszczalność światła rzędu 70%. Czyli można je przyciemnic nawet folią do 30%, Jeden warunek całkowite przyciemnienie nie może przekroczyc w pomiarze tej wartości! A trzeba wziąść pod uwagę fakt, że większość samochodów ma fabrycznie już ściemnione szyby :twisted: Tak więc zostaje w razie czego dar przekonywania Pana Policjanta :D
Za przednie kazdy policjant zabierze dowód. Tył możesz nawet dyktą zasonić.
Dokładnie nie pamiętałem tej wartości.Cytat:
Napisał Bianco
Niema takiej folii która by oferowała przyciemnienie w tych granicach dlatego lepiej nie stosować folli.
Niema takich foli bo szyba fabrycznie jest juz przyciemniona delikatnie
Witam
wiec tak tylko piecowo i jest to koszt około 600zł i trwa 2 do 3 dni taki zabieg ,trzeba demontowac szyby ,tyle ze alfa 156 ma juz przyciemnione szyby i jesli pojedziecie do takiego zakładu pokaze wam wasza szybe juz przyciemniona oryginalnie i ta pare % bardziej lecz jeszcze dopuszczalna różnica bodaj 3% jak dobrze pamietam ale nie ważne ,chodzi o to ze nie ma praktycznie żadnej różnicy żadnej :!: :!: i nie ma sensu można jeszcze przegiąć ileś tam % czy cos i zwalic na brudną szybe ponieważ te aparaty ktore obecnie ma policja nie sa aż tak dokładne o ile je ma przy sobie :) ale i tak nie ma sensu uwierzcie bo i tak prawie żadna różnica
.a folia odpad z tyłu mozesz nawet zamalowac farbą :P
POLECAM "WOMAR" Czeladz-Piaski ,ul. Piaskowa 13
www.womarc.czeladz.pl
pozdrawiam
Szyby przednie bocze nie moga byś przyciemniane ponieważ przepuszczalnośc musi być dokladnie 73%, a 90% samochodów produkowanych ma juz tak fabrycznie przyciemnione, no chyba że ktoś jeździ fiatem 125p to tam nie są, żadna piecówka też nie przejdzie, dołoży przyrząd do szyby zmierzy jezeli jest ponad 27% zaciemnienia to po dowodzie, chyba, że ktoś ma folie to na miejscu poździera, a jak piecówkę to chyba że powybija szyby ha ha :D
Szyby przednie bocze nie moga byś przyciemniane ponieważ przepuszczalnośc musi być dokladnie 73%, a 90% samochodów produkowanych ma juz tak fabrycznie przyciemnione, no chyba że ktoś jeździ fiatem 125p to tam nie są, żadna piecówka też nie przejdzie, dołoży przyrząd do szyby zmierzy jezeli jest ponad 27% zaciemnienia to po dowodzie, chyba, że ktoś ma folie to na miejscu poździera, a jak piecówkę to chyba że powybija szyby ha ha :D
darcie szyb to dla wsioczków jak dla mnie. Nie ośmiesząłbym się w ten sposób i w ogole bym nie zakładał.
a co do wybijania szyb to tez nie do końca bo nie jestem pewnien czy bez bocznych wolno jeździć. Bez przedniej napewno nie.
Pozdrawiam
oczywiscie zależy jak bardzo...Cytat:
Napisał bosniak_sg
"Koniec problemów z policją i przeglądami rejestracyjnymi !!!
Wprowadzenie nowoczesnej technologii piecowego napylania umożliwiło uzyskanie certyfikatu na przyciemnianie również przednich szyb bocznych w samochodach naszych klientów. Teraz poruszanie się po drogach z tak przyciemnionymi szybami nie grozi już przykrymi konsekwencjami odebrania dowodu rejestracyjnego i karami pieniężnymi."
Powiem tak. Pracowałem w firmie która zajmowała sie przyciemnianiem szyb metodą foliowania. Przepisy mówią że szyby tylne boczne można przyciemniać jak sie chce, szybę tylną tylko wtedy gdy auto ma 2 lusterka zewnętrzne (czyli nie licząc tego w kabinie ale obecnie każde auto takowe posiada). Co do szyb przednich bocznych to musza one mieć 70% przepuszczalności światła ( biorąc pod uwagę że od pewnego czasu wszystkie auta mają szyby fabrycznie lekko przyciemnione to żadna folia nie spełnia tego wymagania więc pozostaje tylko piecówka) a szyba przednia czołowa 75%. Z doświadczenia wiem że nawet jak sie zrobi przednie boczne folią 70(tzn dokł.72% przejrzystości) to i tak efekt wizualny żaden.
Zgodnie z twoja wypowiedzią, nie możnałoby jeździć z opuszczonymi bocznymi, bo co za różnica czy są w ogóle czy są ale opuszczone? Co na to buggy lub inne rodstary?Cytat:
Napisał b.pawelek
Witam panowie zdecydowalem sie na samodzielne przyciemnienie szyb w mojej alfie 156. Chcialem przyciemnic szybe tył + tył boczne. W warsztacie przyciemnianie 400zł a mysle ze sam podołam. Mam jednak pare pytań zanim sie do tego zabiorę
Jaką folie wybrać? Na alledrogo jest ich sporo w różnych cenach a nie znam sie na jakościi. Aby nie wyblakła po roku, no i dobrze się ją zakładało. Co d oprzepuszczalnosci to myslalem o 20% co sadzicie?
Czy folie przykleja sie tylko od wewnątrz?
Ile potrzeba folii na obklejenie tylnej syzby i bocznych z tyłu, aby starczyło bez problemu
Obklejenie bedzie mozliwe na dworze jesli wybiore mało wietrzny dzień?
I z tyłu to myslalem o wymontowaniu półki bo dostęp jest trudny ale jak wymontuje to powinno byc ok.
Czy tylne boczne szyby da rade obkleić bez wymontowywania ich? Bo słyszałem, że z wyjęciem ich jest sporo problemu. (tymbardziej dla mnie, mechanikiem nie jestem)
Co przygotować do takiego zabiegu?
Czytałem sporo na google ale jednoznacznych odpowiedzi do wszystkich pytań nie ma choć i tak sporo sie juz dowiedzialem.
pozdrawiam
Jesli chcesz oklejac sam i nigdy tego nie robiles to tylnej szyby nie zrobisz dobrze. Nie ma w tym zadnej magii ale przez internet sie nie nauczysz.
Rozumiem. Mimo to chciałbym spróbować i juz zdecydowałem, nie wyjdzie mi to stracę te 50zł za folie. Auto kupiłem nie dawno za zarobioną kase w wakacje i teraz nie stać mnie na wykładanie 400zł na szyby a jednak chciałbym je mieć więc spróbuję. Znajomy u siebie w Peugeot 607 kleił pierwszy raz i wyszło mu tylko było widać nieco jak szyba była odsunięta u góry niedocinek taki a prócz tego w porządku.
Prosiłbym tylko pierw o pomoc w doborze folii, jaką wybrać? Najlepiej konkretnie link z allegro. Myślę, że przepuszczalność 20% powinna być ok. ewentualnie 35%.
50zl za folie??? ten badziew splowieje za pol roku. Tylnia szyba jest wycinkiem sfery wiec trzeba profesjonalnej folii termokurczliwej. Koszt to co najmniej 100zl. Dalej nie rozumiem jak ma sie to Tobie udac. Ja po szkoleniu zmarnowalem ze 3 kawalki foli zanim jako tako okleilem tylnia szybe. Powodzenia.
Znalazłem folie GLOBAL termokurczliwą z wysyłką nie całe 80zł. Czytałem sporo wypowiedzi na jej temat i te z którymi sie spotkałem są pozytywne. Na próbe kupię pierw zwykłą za 20zł w motorniczym i popróbuje na bocznych jak wyjdzie to zrobie globalem bo szkoda zmarnować takiej folii. Co sądzicie o tej folii/firmie?
Dobra. Pare razy ja kleilem.
Więc rozmawiam z doświadczoną osobą. Folie zamówię na dniach bo i tak pogody nie ma. Slavol mam jeszcze pytanie co do montażu czy właściwie to zrobie jesli tak to będzie wyglądać. No i jakieś cenne uwagi.
Pierw wziąłbym się za boczne tylne więc zdejmuje uszczelki od szyb okien, by mieć dostęp do całej szyby. Następnie myje płynem do okien dokładnie ściereczką i przemywam czystą wodą. Póżniej odtłuszczanie szyby, ale czym? Czy to płyn załatwi.
Przygotowuje
wode w pojemniku z pryskaczem, tutaj dolac ludwika podobno ile?
Sciągaczke ktora jest w zestawie z tania folią ale podobno rysuje to nalozylbym na nią sciereczke do czyszczenia okularów bo tak wyczytałem i bedzie ok?
Nożyk tez chyba bedzie w zestawie
Którą stroną folie przyłożyć od zewnątrz? Tzn. do docinki jak ją ustawić żebym nie wyciął na odwrót
Nastepnie pryskam szybe wewnatrz auta i zdejmuje folie (rozklejam ja) i pryskam od strony przylepianej wodą z dozownika
Dopasowywuje folie ustawiam dokladnie na dole chyba trzeba 1cm pod uszczelke wpuscic tylko jak to docisnąć na dole
Jak juz sie ustawi to sciagam sciągaczką wode w góre dól boki. jesli dolega dobrze to zabieg skonczony.
dostępu do opalarki nie mam wiec mysle ze bez niej sie obejdzie.
Na poczatek boczne tyły jeśli wyjdą będę myślał o tylnej.
Dziś kleiłem boczna zwykła folią za 18zł i wyszło dobrze. W miare ok dałem rade jak na pierwszy raz, jedyny problem mam z docinką u góry. Jakim nożem docinać folię? Wziąłem zwykły biurowy wysuwany bo w zestawie nie było ale nie wiem czy on był taki tępy czy ja nie potrafie ciąć, wyszedł troche zygzak u góry choć jak zasunięta jest to tego nie widać.
I folie chyba zamówię Bruxsafol bo w tej cenie za 80zł jest 1,5m na 1m.b wiec wychodzi to samo 300x50cm.
A z tą zwykłą za 18 zł co się stanie?
Zedrę ją na dniach, bo czytałem, że z takimi foliami to same kłopoty. Kupiłem ją, aby nabrać troche wprawy zanim będę kleił Bruxsafolem, bo 80zł drogą nie chodzi. :)
Jakiego noża używałeś do docinki folii?