ma ktos 100% rozwiazanie zeby szyby niepaROWALY i zamarzaly w srodku bo normalnie nieda sie jeszdzic i strach ze mozna spowodowac nieumyslnie wypadek.
Printable View
ma ktos 100% rozwiazanie zeby szyby niepaROWALY i zamarzaly w srodku bo normalnie nieda sie jeszdzic i strach ze mozna spowodowac nieumyslnie wypadek.
Parują w Alfie Romeo??? Przecież to niemożliwe. :/
no dziwne, żeby w 146 parowały tak szyby.... więc tak:
1. wymiana filtra kabinowego
2. zadbać aby wycieraczki były suche( zabrać do domu i wysuszyć)
3. kupić kulki na allegro przeciw wilgoci do auta(wchłaniają wilgoć w siebie)
Te trzy rzeczy wybierz jedną z nich, takie porady słyszałem od kilku osób. Wszyscy mówili później, że są to niezadowne sposoby.
Pozdrawiam
ok podsufitka moze tez wchlania ale dlaczego paruja najmocniej z tylu ?
Dokładnie, w 145/146/155 filtr przeciwpyłkowy był zakładany tylko w wersjach z klimatyzacją.
Po 1 trzeba mieć odtłuszczone szyby (czyste!), usuwać na bieżąco główne źródła wilgoci (mokre dywaniki) i starać się wy-odkurzać całe auto z piasku etc., który jest kumulatorem wilgoci.
Mój znajomy wozi na tylnych dywanikach gazetki z tesco, które codziennie zmienia całe nasiąknięte wilgocią z auta ;)
Z tym filtrem to racja nie było klimy to nie było filtra bo po co, ale można go dołożyć. Ja ostatnio jechałem kilkaset kilometrów i przez ten czas nastwiłem na max. temperaurę nawiew na nogi i kabinę odsunołem trochę tylne szyby i według mnie pozbyłem się trochę wilgoci bo od paru dni szyby parują o wiele mniej.
Zapytaj CUMA ja od niego kiedyś kupowałem teraz też ma części 145/6 może będzie miał też ramkę.
ale tak czy inaczej musisz wysuszyć auto! przecież ile można drapać szyby od środka? zajmij się tym kolego zamiast liczyć na filtr;)
Mam pytanie do wszystkich, którym parują szyby. Liczę na szczerą odpowiedź.
Jakie dywaniki wozicie zimą w autach. Materiałowe czy gumiane :questionmark:
a czy moze byc wina foteli np: material lub pianka
witam Własnie widziałem w Programie TVN Turbo
Co zrobić na parujące szyby więc, odrazu mowie zę to nie jest żart poszperałem trochę po necie i sporo ludzi chwali ten sposób a więc:
http://allegro.pl/delikatny-szampon-...371156892.html
takim szamponem co jakiś czas wymyj szyby od środka to wszystko żadne dywaniki, efekt utrzymuje się przez jakiś czas(kilka dni) lecz trzeba go powtarzać.
Jak moja alfina wyjedzie z remontu to od razu testuje ten sposób ;) Pozdro
potwierdzam sposob z szamponem od lat stosuje w maluchu i duzym fiacie:)
Witam
Ja wymieniłem filtr kabinowy (bosch) i wyciagągnołem dywaniki welurowe i jeszcze jedno zawsze ustawaim temp na 18 stopni i po sprwie nie paruja i nie zamarzaja od wew.
---------- Post dodany o godzinie 21:47 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:45 ----------
Witam
Ja wymieniłem filtr kabinowy (bosch) i wyciagągnołem dywaniki welurowe i jeszcze jedno zawsze ustawaim temp na 18 stopni i po sprwie nie paruja i nie zamarzaja od wew.
U mnie powodem parowania szyb była awaria sterowania obiegiem powietrza - cały czas miałem obieg zamknięty. Klapka była cały czas w pozycji zamkniętej, zrobiłem na stałe otwarty dopływ powietrza z zewnątrz i problem znikł.
Wcześniej nawiew miałem na maxa na przednią szybę i tylko ona była sucha, wszystkie boczne spływały wodą. Teraz nawiew na 2 na szybę i na nogi i nawet mgiełki nie mam.
A dywaniki mam materiałowe i sporadycznie tylko sprzątam w aucie ;)
czy moze ktos mi dac wskazowke gdzie nalezy szukac zrodel zbierania sie wody w wnetrzu
wchodzisz do auta z butami w śniegu wszystko wytrzepujesz w dywaniki, dywaniki nasiąkają i są źródłem wody wydaje mi się że około 80% wilgoci idzie właśnie z dywaników ale to pisane było wcześniej, gdzie i jak się pozbyć wody.
to nie od dywanikow . stary mial vana i duzo tam jest tych dywanikow a nigdy nie parowaly a przynajmniej 50% aut ma takie dywaniki , amoze byc tak ze jest gdzies dziura w podlodze i przeznia dostaje sie woda
No ja nie mam dywaników tylko mam gumowe wycieraczki i też szyby parują. Nawiew na poz. 3 włączony na szybę i nogi, temp lekko ponad 20 parę stopni i szyby tak nie parują. Niby się tak wydaję że to nie od dywaników ale sprawdź wykładzinę czy nie jest wilgotna ale powiem szczerze że "w tych typach tak jest" i koniec kropka. Wiele razy to było wałkowane na forum.
ja mam dosc juz skrobania szyb od srodka .nieraz biuore suszarke do srodka na 20 min i jest ok .ale gdy zostawie pozniej na 30 min. i wchodze i znowy to samo!
spróbujcie ten sposób z płynem coraz więcej osób mi mówi że to pomaga,
wydatek 2 zł a może problem będzie z głowy
probowalem roznymi sposobami a tak wogole mi w srodku nie grzeje ale zabieram sie do wymiany termostatu bo w zeszlym roku ciekl mi plyn z nagrzewnicy i zawor byl walniety teraz jest ok
Najpewniejszy i najtańszy sposób na parowanie szyb od w środku to umyć je zwykłym płynem do naczyń. Może być Ludwik:)
a gdzie w 146 sa kanaly odprowadzajace wode bo gdy mam troche uchylone szyby to jest ok w czsie jazdy czyli musza gdzies byc miejsca ktore odprowadzaja pare wodna ktora powstaje z ogrzanego powietrza
Remi. Wytrzep i wysusz dywaniki. Wymien filtr jesli takowy masz. Wytrzyj szyby do sucha czystą suchą szmatką i moim zdaniem najważniejsze: weź plik gazet zwykłych czarnobiałych nie kolorowych pism i poukładaj pod dywanikami gumowymi auta. Jeżeli wilgotna jest wykładzina w samochodzie to gazety wszystko wciągną w siebie. Rano włożysz, wieczorem wyrzucisz i znów włożysz nowe gazety. Stary sposób ale na pozbycie sie wilgoci z auta skuteczny i sprawdzony. Pozdrawiam.
nie mam klimy czyli fabrycznie tez nie bylo filtra ,ale taki zalozylem i nic to nie dalo a w zimie przy mrozach mam wszystkie szyby zamarzniete w srodku i to mnie najbardziej denerwuje
A próbowałeś środków do pary wodnej ? Używam takiego i na razie jest dosyć zadowalający efekt. Co prawda środek do zastosowania w domu, ale wypróbowałem z ciekawości na aucie ;)
dobrze wilgoć chłonie denaturat na gazecie- wali jak cholera na dość długo ale działa ;) testowane na polówce siostry :D albo taki metylan stop wilgoci czy cos ;)
Podstawa to obieg zewnętrzny musi być włączony trzeba sprawdzić czy klapa nie jest uszkodzona. Ja Miałem w połowie na wewnętrzny i zewnętrzny zablokowaną klapę i parowało a teraz w czasie jazdy zero wilgoci.
Tak długo jak miałem 145 tak długo był problem z parowaniem i zamarzającymi szybami od środka.
Normlane ranne odśnieżanie polegało na pryskaniu z zewnatrz odmrażaczem i skrobaniem od środka - i zawsze wyglądałem jak bałwanek.
Fakt denaturat jest dobry - pod dwoma warunkami, że nie przeszkadza ci odór alkoholu w aucie i nie masz idiotów z alkomatem z drogowki na trasie. Bo pryskając od wewnątrz denaturatem zawsze coś dmuchniesz ;) ( fakt ze po 2-3 minutach pokazuje znów zer zero ;) ale można się zdziwić ;)
Parowanie szyb w modelach 145/146, jest "wadą fabryczną" po prostu tak już jest.
Jedynie co można uczynić, to zminimalizować efekt parowania szyb.
Wystarczy zadbać o filtr kabinowy, oraz kupić zawieszkę przeciw wilgoci, czytaj pochłaniacz wilgoci.
Stosowałem taki, i co prawda szyby dalej parowały, ale już nieco mniej, więc można stwierdzić, że spełnia swoje zadanie
faktem , jest ze 155 ma podobne problemy .
najlepsze są pochłaniacze wilgoci ale też , przed końcem jazdy przewietrzyć samochód ponieważ jak sobie nagrzejesz to wilgoci od cholery zostawiasz to w samochodzie a to osadza się na szybach ( więc moze to w zimę wygląda dziwnie jak jadę przy -20 z opuszczonymi szybami ale fakt od środka czyściutko :P )