Witam.
Ja u siebie w alfie 166 z 2003 roku nie mam wzmacniacza DSP , a pewnie kable gdzieś w bagażniku wiszą . Czy mogę dokupić sobie sam wzmacniacz DSP 6x40W i wpiąć wtyczki i będzie wszystko grało? Zna ktoś odpowiedź?
Pozdrawiam
Printable View
Witam.
Ja u siebie w alfie 166 z 2003 roku nie mam wzmacniacza DSP , a pewnie kable gdzieś w bagażniku wiszą . Czy mogę dokupić sobie sam wzmacniacz DSP 6x40W i wpiąć wtyczki i będzie wszystko grało? Zna ktoś odpowiedź?
Pozdrawiam
Jeśli orginalnie nie było Dsp to raczej bym nie liczył że będzie wiązka.. no chyba że ktoś wymontował ale wtedy nie miałbyś głosu na żadnym głośniku.. Więc jeśli wszystko normalnie gra to przy montażu DSP musisz wymienić całą wiązke kabli..
Jest na forum temat poświęcony montażu DSP..
---------- Post dodany o godzinie 19:12 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 19:06 ----------
http://www.forum.alfaholicy.org/166/30334-dsp.html
http://www.forum.alfaholicy.org/166/7891-166_dsp.html
dzięki kolego
Ja tez nie mam dsp i niestety tez nie ma kabli przy akumulatorze aby podłączyć wzmacniacz ale są kable pod maskownicami w półce (głośników brak) i teraz czy moge do tylnej półki zamontować głośniki i bedą wszystkie grały bez wzmacniacza?? Jesli tak to jak przerobić kostke aby pasowała do zwykłego głośnika?
Mam jeszcze pytanie co zrobić aby ICS zapamiętywał zaznaczony LOUDNES bo przy każdym wyjęciu kluczyka i ponownym włączeniu radia Loudnes jest odzanczone i musze ponownie zaznaczyć (taka niedogodność troche ) :)
Kolego jeśli masz tam przewody to sprawdź miernikiem lub nawet żaróweczką czy po włączeniu radia jest tam prąd.. jeśli tak to po podłączeniu głośników powinny grać.. ale nie nastawiałbym się na jakiś oszałamiający efekt bo ICS nie jest zbyt mocny żeby bez wzmacniacza pociągnął 10 głośników.. Ja mam orginalneg DSP i gra to naprawdę fajnie:)
Co do kostki to chyba się rozbiera i wtedy masz dwa osobne kabeli a jak nie to poprostu możesz ją odciąć.. tylko sprawdź najpierw który to plus a który minus.. jeśli w kostce są dwie różnej wielkości wsuwki to większa to plus a mniejsza minus..
Co do loudness-a to nie jestem w stanie teraz nic podpowiedzieć bo nie pamiętam jak jest u mnie.. ale jutro mogę to sprawdzić.. :)
ok sprawdze czy jest prąd w kostkach, a jesli tak to można tam wstawić takie głośniki jak są w drzwiach? bo widziałem takie na aukcji a do tylnej półki jeszcze sie nie spotkałem zeby ktoś sprzedawał oryginalne bo chyba muszą byc 2 ohmy ?
a co do Loudness to napewno nie zapamiętuje zaznaczenia jak nastepnego dnia odpalam auto, popróbuje jeszcze czy chociaż trzyma ustawienia basów i sopranów :)
Tu masz wyczerpująco z obrazkami:
http://www.youtube.com/watch?v=06zE3iw3gXg
http://www.youtube.com/watch?v=K9QLBLkAGaM
Temat już był poruszany.
tak wiem , juz przeglądałem ten temat kiedyś tylko tam jest mowa jak położyć wiązke od ICS do wzmacniacza a ja chce tylko dodać głośniki najlepiej oryginalne na tylną półkę ale nigdzie nie widziałem aby ktos sprzedawał tylko w drzwi mają a takie nie wiem czy sie nadają.
Takie głośniki jak w drzwiach może być ciężko zamontować bo są potrzebne specjalne kosze :/ ja wymieniałem jeden bo miałem uszkodzony.. kupiłem od kolegi z naszego forum:) spytaj się w bazarze może ktoś ma :) a jeśli chcesz to mogę Ci podać ten mój stary żebyś zobaczył jak to wygląda i ewentualnie będziesz miał jeden kosz pod głośnik:)
jesli nie znajde całych głosników to chętnie przygarne ten kosz:) ale na początek musze sprawdzić czy wogóle mam w kostkach prąd bo jak nie to daruje sobie rozbudowe audio:)
Tak tak sprawdz najpierw czy jest prąd wtedy będziesz wiedział co i jak :) Ja mam Dsp wic nie mam tego problemu :) jak coś to daj cynka to Ci podeśle ten głośnik..
te kostki o których myślałem są z prawej strony a rzeczywiście dsp powinien być nad czytnikiem navi. A może ktoś wie do czego tyle wolnych kostek jest po prawej stronie w bagażniku za tą klapką?
Nie jestem pewien ale coś kiedyś słyszałem że po lifcie procesor od DSP jest właśnie po prawej stronie (ale to tylko plotka).
zulek1986 sprawdzałeś czy zapamiętuje Ci radio ustawienia Loudness?? Wczoraj zostawiłem radio z podbitymi basami i sopranami (oczywiscie wyłaczone)i dzis rano znowu wszystko na zero. Generalnie nie gubi pamieci od razu , wiec pewnie po jakimś dłuższym postoju traci pamięc. co ciekawe FADER zapamietuje i po całej nocy, stacje radiowe tez pamięta, ale tylko w pamieci FM-A i FM-B na FM-AS. jak przełącze to widać nazwy stacji, ale po wciśnieciu przcisku 1,2 itd tylko szum i pozycja 87,5 czyli startowa. O ile dobrze pamiętam to brak pamieci wystąpił po tym jak odłaczałem akumulator na jakies 30 min. wczesniej było raczej ok. Może jest jakiś bezpiecznik albo cos innego co nie trzyma pamięci?? Troche to uciążliwe ale jak to poważniejsza usterka to dam sobie spokój :(
Tak dzisiaj rano sprawdzałem i u mnie działa pamięć normalnie.. czyli jak mam zaznaczony loudness to jest on aktywny, tak samo z basami i wysokimi tonami oraz z pamięcią stacji radiowych.. Kurcze nie mam pojęcia czy jest jakiś dodatkowy bezpiecznik od pamięci.. napewno jest jeden ale gdyby on sie spalił to raczej ICS by sie nie uruchomił :/ Pod względem technicznym warto z kolegą Szerszeniem porozmawiać on troche rozbierał ICS-ów i może bedzie wiedział co i jak:)
No jak by kolega Szerszeń coś poradził bym był wdzięczny...:)
Kolego tu masz linka do obiecanych zdjęć DSP w wersji po FL. Sorki,że nie wcześniej ale przed nowym rokiem miałem mały kocioł!!
http://mahony2008.fotosik.pl/albumy/807544.html
Nie chcę zakładać nowego wątku więc podpytam tu. W innym temacie pojawiły się dywagacje na temat marki audio w 166. Wiadomo że jest Bose i Harman. Więc z ciekawości poszedłem dzisiaj i odkręciłem wzmaka a na nim pisze HASE (u Ciebie mahony chyba też). To oznacza że jest trzeci producent? Pisze u kogoś Bose albo Harman Cardon? Co to w ogóle jest?
Podpytałem wujka google i się okazuje że jeżeli ma ktoś do sprzedania DSP do 166 to jest tylko Hase. Nie znalazłem nigdzie innej marki.
Jakieś teorie??? :)
A tego to też nie wiem.. Wyciągałem głośnik niskotonowy z tylnej półki i z drzwi przednich i na obu był napis Hase.. Zdziwiło mnie to trochę bo wszędzie gdzie czytałem to ludzie pisali ze jest Bose albo Harman Cardon ale nikt nie był w stanie przedstawić głośnika z napisem Bose albo Harman Cardon pochodzącego z 166..
---------- Post dodany o godzinie 13:10 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 13:07 ----------
Nawet na zdjęciach które wkleił kolega mahony2008 widać że na wzmacniaczu DSP jest napis Hase.. a chyba powinien być sygnowany Bose albo Harman Cardon jeśli rzeczywiście te alfy miały takie nagłośnienie..
Właśnie... przeczesałem neta, allegro i nie ma nigdzie pokazanego sprzętu Bose albo Harman do 166. Wszędzie dedykowane są Haes. Wyczytałem że to węgierska firma a sprzęt taki był montowany jeszcze w bmw i porsche.
Czyli harman i bose w 166 to mit???
Jakieś inne dowody?
Z tego wygląda że to jest mit :/ co do informacji że były taki sprzęt montowany w porsche czy bmw może być jak najbardziej prawdopodobny.. ja szukałem magazynka do zmieniarki i też wtedy trafiłem na taka informację..
Kolega Szerszeń osiągał w tym czasie imponujące prędkości na Skrzycznem więc się nie udzielał...
---------- Post dodany o godzinie 21:03 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:01 ----------
Porsche 911 ma dokładnie ten sam system co 166.
---------- Post dodany o godzinie 21:05 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:03 ----------
Raczej teoria rozpowszechniona przez dyletantów.
---------- Post dodany o godzinie 21:06 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:05 ----------
Po lificie to standard.
---------- Post dodany o godzinie 21:09 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:06 ----------
Dywaguję - kisi się pamięć flash?
Też tak podejrzewałem że to może być problem z pamięcią pewnie gdzieś sie dostała wilgoć i ICS zaczął świrować :/ Całe szczęście że u mnie wszystko śmiga :)Cytat:
Dywaguję - kisi się pamięć flash?
Czyli Ty szerszeń też nigdy nie widziałeś Bose ani Harmana w 166? A 156/147 Bose ma. dziwny wybór konstruktorów 166.
To chyba teraz mamy jasność. W sumie szkoda, ale na pocieszenie w porsche i bmw też takie węgierskie coś montują :)
Bose i Harman to wymysł handlarzy (chyba z rozpędu). Jak znalazłem takie ogłoszenie to pisałem/dzwoniłem z prośbą o foty. Zawsze były pokrętne tłumaczenia i żadnych zdjęć.
Koledzy z innych zakątków też nie widzieli.
Zakładam więc, że nie ma.
Loudlink na dobrą sprawę też jest węgierski, a używa go cały Świat.
Polak, Węgier dwa bratanki...
:-)
Jako offtop i ciekawostka - Polacy i Węgrzy są genetycznie najbardziej słowiańskimi ludami i są z sobą najbardziej spokrewnieni za sprawą chromosomu Y. Nie to, żebym był rusofobem, ale Matka Rosja to już druga liga słowiańska :-)
odgrzeje kotleta
W mojej poliftowej alfie brakuje wzmacniacza i głośników w tylnej pólce,ale o dziwo wszystkie kable do podłączenia wzmacniacza w bagażniku są,więc pewnie nie było by problemem zaistalowanie tego wzmacniacza ,ale niepokoi mnie inna rzecz.Mianowicie nie mogę znaleźć kabla aby podłączyć lewy głosnik w półce,w miejscu prawego znalazłem wtyczkę do podłączenia głośnika.Może jest tak że z lewego głośnika idzie kabel który łączy go z prawym i dopiero prawy wtyka się w tą wtyczkę która znajduje się u mnie w półce?
a teraz pytanie drugie
czy w pólkę można założyć inne niż fabryczne haesa głosniki byle były 40 watowe? czy te z dsp są w jakiś sposób unikalne? Bo znalazłem na allegro sam tylko wzmacniacz bez głśników
i czy w tylnej pólce są takie same głośniki jak w dzwiach?
http://allegro.pl/glosnik-oryginalny...898611633.html
W tylnej półce są głośniki 2 ohm w serwisie kupisz je za 450zł za parę, nie wiem jak po lifcie ale w starszej wersji nic nie jest przedłużane od głośnika do głośnika.
sprawdzałem już w eperze,faktycznie cena nieco abstrakcyjna jak za dwa głośniki. Czy można poprostu dobrać głosniki w jakims car audio? byle by miały te 2ohm i po 40 watt?
Sądzę że dobrym rozwiązaniem będzie 'zapolowanie' na używkę jakąś.
Głośniki w tylną półkę oryginalne odrazu są w specjalnym plastiku dzięki któremu nie czarujemy z montażem tylko idealnie pasują na swoje miejsce.
Ja trafiłem cały komplet wszystkich głośników 4xśrednio tonowe, 4xwysoko, i 2xwoofery, do tego cała oryginalna wiązka DSP, wzmacniacz za 400zł - do przed lifta. I w półkę na każdy głośnik osobny kabelek szedł.
I te seryjne wooferki dają przyjemnie odpowiedni bass moim zdaniem. Więc warto poszukać ;)
więć ukasz mam rozumieć że w wersji dsp są inne głośniki także w drzwi? bo piszesz że wszystkie kupowałeś
a czy dsp zadziała już bez tych dwóch głosników w półce? Bo ten wzmacniacz za 200 zeta z allegro to dobra myśle oferta i kupił bym go a potem czekał aż się pojawią glośniki.Jak sie podłączy sam wzmacniacz to juz powinieni się chyba ukzac na ics,czy się myle?
Głośniki na tylną półkę przytwierdzone są właśnie do specjalnych stelaży i ustawione magnesami w górę... Największym problemem gdybyś chciał montować inne jest to że mają one niestandardową średnicę (18cm). Kupno używki jest jakimś rozwiązaniem ale nie oszukujmy się stare głośniki nie będą grały tak jak nowe. Kiedyś na alfaclubie trafiłem na post gościa który wsadził w półkę 20cm głośniki i nie narzekał. Ja gdyby mi się zepsuły w sensie zaczęły charczeć moje głośniki z półki szedłbym właśnie w tym kierunku gdyż nigdy nie wiesz czy używki nie zepsują ci się za miesiąc a żeby je założyć podobno trochę zabawy jest.
podjade do jakiś speców od car audio i posłucham co wymyslą a jak nie to będe czekał na używane.
A może ktoś wie czy jak wepnę ten wzmacniacz bez głośników z tyłu to już na isc pokaże się opcja dsp? żebym wiedział czy sam wzmacniacz jest chociaż sprawny.
Kolego to nie jest takie proste - trzeba przełączyć złącza w ICS'e, w tej chwili radio zasila głośniki w drzwiach przy DSP głośniki w drzwiach są zasilane przez wzmacniacz DSP (są inne podłączenia wiązek przewodów. Poszukaj na forum były opisywane problemy z podłączeniem wzmacniacza DSP.
jest jeszcze jedna sprawa. Sam ICS musi mieć wyjście na wzmacniacz pod DSP. Nie wszystkie go mają. Najpierw wyciągnij ICSa i sprawdz bo kupisz wzmacniacz i bedziesz go mógł na półce oglądać. :d Ja tez byłem na etapie doposazenia swojej małej w DSP ale musiałbym kupić ICSa wiązki głośniki z koszykami i wzmacniacz. Do tego dochodzi fakt że w wresji z DSP WSZYSTKIE głośniki były inne niż w wersji bez DSP. Ale wymiana wszystkich nie jest konieczna - wystarczą w półke i już efekt bedzie zacny. Problem w tym że to koszt około 800zł jak nie więcej z ICSem i ja póki co odpuściłem bo sa inne wydatki