Witam.
Jak moge odłaczyć centralny zamek tak aby otwierać z kluczyka? Oba zamki mi padły(zamykają ale nie otwierają)
Printable View
Witam.
Jak moge odłaczyć centralny zamek tak aby otwierać z kluczyka? Oba zamki mi padły(zamykają ale nie otwierają)
Wytrzymaj do maja. :D
Wydaje mi się że to nic nie da:)
W garażu stała jakieś 2 h i nic to nie dało po wcześniejszym nasmarowaniu obu zamków.
Najtańszym załatwieniem sprawy chyba będzie kupienie sterownika z pilotem z alledrogo:P
Ale jak wyłączyć centralny? Czy muszę boki ściągać i w kabelkach grzebać?
Sterownik centralnego masz po lewej stronie pod kierownicą. Po co go odłączać skoro zamyka a otwierać możesz kluczem. Też tak myślę że konieczna jest wymiana sterownika ale tylko na dobrej jakości ja wymieniałem ze trzy sterowniki i dopiero ten ostatni działał jak powinien( oczywiście był trochę droższy niż pozostałe)
:Pu mnie jak tylko jest na minusie centralny nie działa:mad:
Wyjmij ten duży przekaźnik i powinno pomóc. Skrzynkę masz pod kierownicą.
W odłączeniu CZ jak w temacie.
Czy ten przekaźnik odpowiada tylko za centralny? mi by pasowało, żebym w te mrozy pilotem tylko uzbrajał alarm a nie zamykal/otwierał drzwi. alarm mam dorabiany osobno. Acha i który to dokładnie przekaźnik jakies oznaczenie?
Masz na zdjęciu,ten największy przekaźnik, jeśli masz oryginalny centralny zamek a nie dorobiony bo wtedy możesz mieć gdzie indziej sterownik. Alarm powinien dalej działać ale to musisz sprawdzić.:)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...71076513d.html
Dzięki jak odkopię będę próbował... :)
Jutro będę w aucie to sprawdzę u siebie. Mam oryginalny centralny a alarm dorobiony.
Witam serdecznie.
Odkopuję temat gdyż mam taki sam problem jak kolega w temacie. Nie działają oba zamki. Ani z prawej ani z lewej strony tzn. centralny zamyka drzwi, ale nie można ich otworzyć. Odmrażacze itd. nie pomagają tak samo jak ogrzewany garaż. Odłączyłem centralny jak w temacie i jest to samo. Zamykają się lewe drzwi ale nie można ich odtworzyć. Zamek przekręca się ale drzwi się nie otwierają. Proszę o pomoc co może być przyczyną. Może ktoś wie jak dostać się do zamka żeby go naprawić. Z góry dziękuję.
Nie wydaje mi się nic. Bo po wyjęciu kostki zamykają się tylko lewe drzwi, te które zamykam kluczykiem. Czyli centralny nie działa. Bo gdy kostkę włożę i zamykam lewe drzwi to zamykają się również pozostałe.
No jak kluczykiem to zgoda... co do problemu, to może słaby akumulator.
A próbowałeś otworzyć prawe drzwi kluczykiem?
Ja sciągałem boczki w drzwiach, przesmarowałem zamki ale to nic nie dało. W obu zamkach (Jak otwierałem z kluczyka) musiały mi się wyłamać zapadki które sterują otwieraniem zamka, w rezultacie nie idzie otworzyć auta.
a możesz otwierać z pilota? jak nie to moim zdaniem jest to najtańszym rozwiązaniem sprawy,kupić moduł z pilotem z alledrogo.
Pilota masz ?? A próbowałeś od środka zamykać i otwierać drzwi ?
odkopuje, mam problem z otwieraniem centralnego zamka z pilota. Dodam że jest to fabrycznie zamontowany centralny zamek. Czasami gdy próbuje otworzyć drzwi słychać jak silownik nie może dać sobie rady z rozryglowaniem zamka czym to jest spowodowane??czy niewielki mróz może powodować zamarzniecie zamka, czy może silowniki są tak slabe bądź sterownik pada?
Odpowiedź w tym temacie już padła. Poczekaj do maja;)
Gdy już rozmarznie to boczki w dół i przesmarować wszystko.
Ja się wycwaniłem i nie zamykam alfy bo mi się nie chce (CZ z klucza) :D
Ale mam inny problem. Jak zamykam z mojej strony (czyli kierownika) wszystko jest OK, natomiast gdy zamykam z drugiej zamyka się i zaraz otwiera. Nie to żeby taki stan rzeczy mi jakoś bardzo przeszkadzał, ale kiedyś myślałem sobie, że fajnie by było gdyby wszystko w aucie działało (choć dziś już wiem, że nie jest to możliwe).
Jakieś propozycje rozwiązania?
W każde...
Hmm.Trzeba by zdjąć boczek i zobaczyć czy cięgno nie jest za mocno skręcone.Można je regulować.Jeśli to nie pomoże to wymiana zamka (nie wkładki) się szykuje co czuję.
Uuuuu. Chyba tak już zostanie :P
Po 3 tygodniach przepaliłem gadzinę i pojechałem po części. Przy okazji pokręciłem kluczykiem i od strony pasażera (czyli od tej samo otwierająco się zamykającej) zamek chodzi zdecydowanie ciężej.
Tak czy siak i tak trzeba tam zajrzeć.Zdjąć ciegno,zobaczyć jak sama wkładka się obraca,złapać za cięgno i poruszać góra,dół.Możliwe,że sam cyngiel w głównym zamku ciężko chodzi.
dzięki za radę, jak nie pomoże to przeloze drzwi z starej alfy zaloze uniwersalny c.zamek z jakimiś mocnymi silownikami i może zda to egzamin
Postanowiłem odgrzać temat. Dotyczy Alfa Romeo 155. Mam problem z zamkiem centralnym. Mianowicie bez wyraźnego powodu zamek centralny się otwiera. Zamykam z kluczyka bo pilota nie mam. Na drugi dzień podchodzę do auta i zamek jest otwarty (marzec). Teraz w kwietniu zamykam zamek i przychodzę na drugi dzień i zamknięte, na trzeci dzień też zamknięte, na czwarty to samo, za tydzień - otwarte. Otwiera się ni z gruchy ni z pietruchy, nie wiem czemu. Ktoś wie co może być powodem otwierania się zamka nagle po tygodniu postoju samochodu?
Musialbys po sprawdzać wiązki kablowe które przechodzą do siłowników w drzwiach. Jeżeli zamek jest sterowany - może gdzieś dotykać blachy i dzieją się takie cuda.
Wysłane z mojego HTC One S
A poza kablami ma ktoś jeszcze jakieś pomysły? Zimne luty przelutowane. Może padający aku?