Filtr kabiny znajduje się na tunelu środkowym. dostęp od strony pasażera, po demontażu osłony z tworzywa. Tu jest opis z MITO i Grande PUNTO ale to taka sama procedura http://www.filtron.pl/katalog/instrukcje/1172k.pdf
Printable View
Filtr kabiny znajduje się na tunelu środkowym. dostęp od strony pasażera, po demontażu osłony z tworzywa. Tu jest opis z MITO i Grande PUNTO ale to taka sama procedura http://www.filtron.pl/katalog/instrukcje/1172k.pdf
Tak samo był umieszczony w AR156FL - wymiana wymagała dużej ekwilibrystyki.
Panowie nie bijcie. Dotyczy MiTo, ale to to samo.
Wyciągnąłem stary filtr, ale nie przyuważyłem którym kierunkiem powinienem zamontować nowy :/ Tzn,. idzie mi o przepływ powietrza.
Strzałką DO pasażera, czy OD pasażera?
Od pasażera, a właściwie od przodu
Boże, boże,,,wszędzie piszą inaczej,,,czyli
tył auta ---------- przód auta
filtr (i przepływ powietrza) idą tak ->
Przepływ powietrza jest od wentylatora - łatwo zlokalizujesz tunel - i tak samo muszą wskazywać strzałki na filtrze
Wlot powietrza od strony silnika w kierunku kabiny, strzałka na filtrze pokazuje kierunek przepływu :cool:
Nie wiem jak jest w mito ale w julce nie da sie filtra kabinowego na odwrót założyć ( czyli inaczej niż wskazują strzałki)
Próbowałem dzisiaj dobrać się do filtra w celu odgrzybienia klimatyzacji, niestety nie udało mi się ściągnąć plastikowej osłony przy nogach pasażera. Czy ktoś może mi powiedzieć jak ją usunąć nie urywając niczego. Udało mi się wyczepić osłonę od strony przodu samochodu, niestety tylna cześć trzyma się dość mocno i boję się ciągnąć na siłę. Jakiego typu zaczepy trzymają tą część, jest jakiś specjalny ruch który pozwala na zwolnienie zaczepów (przód, tył, góra, dół?) czy mam ciągnąć do siebie w nadziei, że zaczepy puszczą a nie wyłamią się? Z góry dziękuję za wszystkie porady.
Ciągnij. Tam jest absolutnie nieprzyzwoita ilość zatrzasków, ale wyjdzie bez pęknięcia.
pzdr, tadzikpl
Zdemontuj pierw te mała kratkę na środku , później przez dziurę możesz ręcznie odczepić dwa duże zaczepy które są zahaczone za grubą blache od tunelu , ciągnąc na siłę to można albo urwać albo skrzywić . Przy montażu analogicznie - jeśli komuś zależy na dobrych zaczepach
Dużo brzydkich słów użyłem wymieniąjąc filtr kabinowy w mito...
Filtrona już nie wezmę bo stary filtr z DE (nie wiem właśnie jakiej firmy) od góry był miękki i można go było w miarę wyginać do montażu, a filtron ma usztywnienia od góry i dołu nie chciał się bezboleśnie zamontować...
aż tak dużo to nie ma ale trzymają dość mocno , najbardziej te od wewnątrz które są zahaczone o tunel
polecam węglowy Corteco CC1429 , tańszy od zwykłego Filtrona i nie ma większego problemu z montażem. Lekkie usztywnienie też ma ale wystarczy go trochę od góry docisnąć żeby tylko wskoczył w rowek i potem już leci
Faktycznie, Corteco może nie dziecinnie łatwo, ale dużo łatwiej zamontować niż Filtrona.
Podzielę się moimi obserwacjami - na świeżo.
Wymiana jest dość upierdliwa, chociaż pewnie kolejny raz będzie prostszy.
Punkt 1. Demontaż osłony tunelu - tej "estetycznej". Operację zacząłem od końca, czyli od przodu Julki. Tam lekko wychodzi. Najgorsze są zaczepy bliższe tyłu. Niektóre wchodzą w kolejny plastik (więc trzeba z wyczuciem je wyrywać, przytrzymując dalszą część tunelu). Są też 2 duże metalowe na środku (między kratką, a tyłem), one najmocniej trzymają.
Zdecydowałem się także na punkt 2 - demontaż górnego wyciszenia, bo (wydawało) mi się, że do filtra w życiu się nie dostanę. Jest on na 4 zatrzaskach - 3 bliższe są wyrywane, ostatni w głębi wysuwany. Ale nie wiem czy to było konieczne.
Sama osłonka filtra zeszła sama.. chyba nie była zatrzaśnięta. Filtr założony dobrą stroną! :)
Włożenie filtra trudne, lekko górę trzeba zgiąć, żeby się zmieścił przed dołem schowka. Potem wchodzi na wcisk. Klapkę zatrzaskujemy, śrubki nie było (chyba jeszcze nikt nie miał tam śrubki). Instalujemy osłony - wiadomo.
Obserwacja - ASO nie potrafią tego robić. Wcześniej Twardowski nie zainstalował dobrze osłony tunelu (tej estetycznej), ostatnio Dukiewicz zostawił nieszczelną klapkę, bo całość była obsypana nasionami. Lepiej zrobić samemu jak ma się te 15 minut.
Instrukcja nakazuje wymianę filtra kabinowego co 2 lata lub 30 tys. km. Zastanawiam się czy 2 lata to nie za długo (robie około 12 tys. km rocznie). Jak często wymieniacie kabinowy?
Zmieniam każdego roku na wiosnę. Po roku filtr jest zabrudzony jak świnia :-)
Edit: Ostrava :-)
Ja również co roku na wiosnę. W Krakowie po zimie filtr jest czarny jak węgiel, ale to znaczy, że działa i przynajmniej w samochodzie nie wdycham smogu ;)
Wymieniłem jakoś w październiku i ponownie kilka dni temu. Czorny :D Kraków
ja wymieniam min 2 razy w roku - na wiosnę i jesienią . przed włożeniem nowego polecam włączenie nadmuchu aby wyleciało całe dziadostwo które się tam zgromadziło.
Ja celuję, żeby co ok. 10 000 km, co przy jednym dłuższym wyjeździe oznacza w praktyce około pół roku. Z moich obliczeń wynika, że 7 000 km regularnej jazdy + 3 000 km wyjazdu to w moim przypadku jakieś 200 godzin działania/jazdy.
Ostatnio jak wymieniałem to miał bodajże 12 kkm i był szary, ale nie jakiś mega zasyfiony. Sporo nasion i innych zarodników drzew. Raczej kurzu mało, nic czarnego.
Jaki mieliście pierwszy objaw brudnego filtra kabinowego w Julce? Kupiłem swoją w styczniu i od tamtej pory (5,5 tys.) jeżdżę na tym co było... Jakoś mi umknął temat :/
Raczej nie będzie objawów brudnego filtra kabinowego. Filtr zatrzymuje wiele nieczystości i gdy wymieniałem swój dzisiaj to z komory wysypały się suche liście i drobinki z drzew.
jak zawalony możesz mieć słabszy nawiew a dodatkowo zapach nie koniecznie przyjemny. Jak nie wymieniałeś to się nie dowiesz. :)
Czy znadję gdzieś jakiś manual jak wymienić ten filtr lub możecie bardziej obrazowo (może jakieś foto) co należy zdemontować?
Który filtr najbardziej polecacie i gdzie kupujecie?:)
Wymiana filtra kabinowego to łatwizna, jest lepiej niż w 147ce. Oryginalny filtr jest produkowany przez niemiecką firmę micronAir.
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...017/05/571.jpg
Po roku filtr jest czarny. Po włączeniu klimatyzacji pojawiał się środek, użyłem pianki i na razie jest ok.
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...017/05/572.jpg
Czy ktoś może zaznaczyć które elementy należy zdemontować i w jakiej kolejności, aby niczego nie uszkodzić?
A tak przy okazji to co jaki czas odgrzybiacie/dezynfekujecie klimatyzację? Robicie w to w specjalistycznych warsztatach czy samemu jakims szprejem ? :)
Czy ktoś z Was robił ozonowanie wnętrza i co o tym myślicie?
Demontujesz plastikową osłonę, pociągnij z wyczuciem to się wypnie. Potem wypnij wygłuszenie z jednego zaczepu ( tego umiejscowionego głębiej). Następnie trzeba wysunąć klapkę od filtra, wysuń filtr i gotowe. Tylko zwróć uwagę w którym kierunku na filtrze ma być przepływ powietrza.
Robiłem serwis klimatyzacji przy okazji przeglądu i było ok. W tym roku wymieniłem sam i po wyjęciu filtra wlałem piankę puściłem nawiewy żeby ją wciągnęło i po 15 min. włożyłem filtr. Smrodek zniknął ale za wcześnie żeby ocenić efekt. Ozonowanie jest na pewno skuteczniejsze ale nie będę tego robił co rok.
Najlepszym sposobem na pozbycie się nieprzyjemnego zapachu z klimatyzacji jest wyłączanie automatycznego obiegu zamkniętego.
Po wciśnięciu "Auto" należy dwukrotnie wcisnąć przycisk obiegu zamkniętego - pierwsze wciśnięcie włącza obieg zamknięty drugie permanentnie go wyłącza - klima działa sobie w Auto, ale nie zmienia ustawienia obiegu zamkniętego.
Z moich obserwacji wynika, że nawet po wymianie filtra i czyszczeniu kanałów/wymiennika ciepła przy zamkniętym obiegu i włączonej klimatyzacji bardzo szybko pojawia się tam wilgoć, która osiada na filtrze i powoduje nieprzyjemny zapach. Od kiedy zacząłem wyłączać automatyczny obieg, ani razu nie zdarzyło mi się poczuć smrodu z klimy.
Sorry, że dopytuję, ale możesz mi na jakiejś fotce zaznaczyć o który element chodzi i gdzie jest ten filtr?
Czy są jakieś marki filtrów które się łatwiej wymienia i takie których raczej unikać?
Zobacz np. tu http://filterlocation.com/locate-cha...in-air-filter/
To jak z tymi strzałkami? Mają być od silnika do kabiny czy odwrotnie? Fabryczny filtr miałem założony strzałkami od kabiny do silnika a na linku powyżej jest odwrotnie.
Miałeś źle włożony filtr, przecież powietrze leci do kabiny.
Wziąłem się za wymianę filtra i napotkałem problem w postaci tego, iż element pod schowkiem, który według manuala należy również zdemontować jest przykręcony dziwnymi śrubami z ogrągłymi główkami... podpowiecie może czym mógłbym je wykręcić?
Wypnij (da się wysunąć) tylko jedno mocowanie głębiej i odegnij wygłuszenie.
Witam,
czy może ktoś polecić jakiś dobry filtr kabinowy? Dostanie się do filtra to był dla mnie pikuś, schody dopiero zaczeły się podczas wymiany. Otóż oryginał co siedzi ma wysokość 25 mm ale na wzmocnieniach, sam filtr jest trochę niższy i dzięki temu nie ma problemu z montażem... Kupiłem DIEDERICHS Climate Filtr i niestety instalacja to był koszmar, cały czas się blokował aż w końcu usztywnienia pozaginały się i już nie było co ryzykować.. Oryginał wkładałem jeszcze dwa razy i spoko, ładnie wchodzi i dobrze się trzyma...