Podpowiedzcie koledzy czy do 2,5 v6 12v pasują kolektory dolotowe (barany) z innych v6, np z 2,5 v6 24v? planuje wymianę bo mam powiercone dziury, a od 155 v6 ciężko znaleźć.
Printable View
Podpowiedzcie koledzy czy do 2,5 v6 12v pasują kolektory dolotowe (barany) z innych v6, np z 2,5 v6 24v? planuje wymianę bo mam powiercone dziury, a od 155 v6 ciężko znaleźć.
Ja bym szukał raczej od 12 zaworówki ale jak będzie od 3 litry to razem z podstawką
3 litrówki nie mają większej średnicy rur?
To też napisałem: z podstawką
Czyli mają większą średnicę czy nie ? :)
No mają większą to oczywiste :)
Ok, czyli wolę pozostać przy oryginalnej średnicy, jeśli miałoby to wpłynąć na charakterystykę pracy silnika.
Teraz wiem na czym stoję, dzięki :)
Dla ścisłości kolektor (rura) dolotowy od 3.0 12v jednak nie różni się średnicą od 2.5 12v, jest to to samo, identyczny numer części w eper.
a no właśnie :D a na początku napisałeś ze od 12v ma szukac :D gdybyś wymieniał barany na te z 3.0 to na nowej mapie zyskasz z 10-15 koni. Przynajmniej tak jest jak sie je zakłada do 2.5 24v:D
mam taki do 3.0 24V
Silnik V6 12V ma dłuższe barany, jak będziesz w Lublinie chcesz to dam Ci na przymiarkę za free kolektory od 2.5 wraz w puszką kolektora, podstawy też się znajdą i zobaczysz czy da się w jakikolwiek przerobić żeby pasowało ale nikłe szanse.
Hehe chyba jak Ty będziesz w Lublinie, bo ciężko Cię złapać. Ja jestem cały czas i chętnie przymierzyłbym żeby rozwiać całkowicie wątpliwości.
Dzięki za konkretną odpowiedź.
Jestem dziś/jutro po południu, w sobotę raczej ciężko więc jak coś to zapraszam, numer komórki znasz?
sprawdzone ale nie na moim aucie
jutro to sprawdze bo mam kolektor do 3.0 i głowice od 2.5 12V. bardziej sie martwie przerabianiem otworu na silniczek krokowy, musze to rozgryść
Dzięki uprzejmości kolegi Grześka mogłem porównać kształt kolektorów z 2.5 24v z moimi 2.5 12v. Niestety przymiarki na samochodzie nie mogłem zrobić.
Średnica w 24v to 42mm, w 12v 39mm, kształtem różnią się delikatnie, faktycznie trochę krótsze niż w 12v, załączam foto.
mam nowy temat o kolektorach w dziale tuning