czy orientuje sie ktos w jakich wersjach 147 była taka opcja(moze standard) jak "Follow me home" ?jak to sie wlacza i jak to działa ?pozdro
Printable View
czy orientuje sie ktos w jakich wersjach 147 była taka opcja(moze standard) jak "Follow me home" ?jak to sie wlacza i jak to działa ?pozdro
po wyłączeniu zapłonu, manetką od długich machnij w swoim kierunku :)
Nitro "Follow me home" to był standard bez względu na wersję wyposażenia. Po wyłączeniu silnika przyciągając do siebie jeden raz manetkę od świateł długich powodujesz włączenie tej funkcji na 30s, jeżeli naciśniesz ją 2-krotnie czas działania funkcji wydłuży się o kolejne 30s i tak dalej.
Jak już piszemy o tych ukrytych funkcjach to niedawno dzięki kolegom z forum dowiedziałem się że jak przytrzymam przycisk otwierania drzwi na kluczyku (ok. 3s) to szyby opuszczają o 15cm, niestety nie da się domknąć ich potem za pomocą kluczyka.
Łał,nie maiłem pojęcia o takowej funkcji....człowiek uczy sie całe życie ...a posiadacz AR jeszcze dłużej;)pozdrawiam!
Zamkną sie pod warunkiem że masz komfort. U mnie z pilota sie też ładnie szybki otwierają. Niestety zamknąć się już nie chcą.
Kiedyś wojtekml poruszał temat na forum. Moze na wiosne cos pokombinuje i uda sie założyć jakiś moduł domykający szyby.
w instrukcji nie doczytalem sie tej funkcji ,za t ow pewnym artykule tak :P. i nie potrzeba zadnych czujnikow zmierzchu itp:) ,ciekawe co jeszcze maja ukrytego. Co do otwierania okien to wiedzialem juz o tym z tym ze domykanie bylo tylko w pierwszych modelach chyba do 02/03r i ze wzgledu na bezpieczenstwo wycofali to zostawiajac tylko otwieranie.(ciekawe tylko w jaki sposob to bezpieczenstwo podnioslo jesli chcesz domknac okna z kluczyka jak juz cie w nim nie ma?bo kto tego uzywa jak siedzi w samochodzie)
Witam , możecie mi opisać w skrócie tą funkcję "Follow me home"....
Ja to tłumaczę na swój sposób "Pojedź za mną do domu" :eek: ale o co kaman w tym wszystkim :)
Stajesz naprzeciwko drzwi do swojego domu odpalasz światełka, a Bella oświetla/odprowadza Cie do domu :P
przytrzymujesz ok 3s zeby otworzyc,zamknac nie zamkniesz spowrotem pilotem chyba ze masz wersje przed 2003r i to tylko w niektorych bylo dostepne. a przydatne m.in jest to w tym ze jak masz latem nagrzany samochod to sobie otwierasz szyby zanim jeszcze wsiadziesz zeby tej duchoty wewnątrz sie pozbyc ,zamykasz normalnie od srodka pozniej :P. w mercedesie c klasy u kumpla jest taki czujnik i jak jest ciemno to po zamknieciu drzwi sam meraś oswietla droge przeciwmgielnymi i po kilkunastu sek sie wylaczaja swiatla. ale tu tez spoko rozwiazanie :)..wrecz nie spotykane za bardzo w innych samochodach tej klasy :)
Chyba najbardziej trafne tłumaczenie to "odprowadż mnie do domu"....a co do otwierania i zamykania szyb to chyba bardziej przydatne jest domykanie za pomocą "przytszymania kluczyka" niz otwieranie....np.w przypadku kiedy parkujesz auto i po zgaszeniu silnika widzisz ze masz otwartą szybe,po co wsiadac i zamykac jak mozna przytrzymac i sie same zamkną....ale tłumacze to sobie tak-jako ze miałem przyjemnosc pobyc troche czasu we Włoszech to czesto spotkałem tam auta z niedomkniętymi szybkami,nie przychodzi tam nikomu do głowy zeby sprywatyzowac taki pojazd,a przynajmniej nie tak czesto jak u nas,wiec domykanie zostało uznane przez włoskich inżynierów za zbędne....ale za to otwieranie,no to juz inna bajka,przeciez trzeba wywietrzyc auto nagrzane w pieknym włoskim słoncu,a ze Włosi raczej są leniwi to robią "CYK" i juz sie autko wietrzy:)na szczescie w moim przypadku mam obie funkcje i powiem ze używam w słoneczne dni zarówno jednej jak i drugiej:)
Spróbujcie przy otwartych szybach normalnnie zamknac auto i po tym jeszcze raz nacisnac guzik od zamknięcia i przytrzymac powinny sie zamknąc. :) Kolega ma 2004 i mu dziala a Ja 2003 i tez dziala.
Panowie a jak to jest w 156 ???
probowalem dzis domknac szyby w taki sposob jak napisal kolega wyzej ale niestety u mnie tej opcji nie ma:/ (produkcja 10.2004r),mam opcje jedna z bogatszych jak nie najbogatsza ( skory podgrzewane ,pakiet sport zima itd) a tego jakże przydatnego patentu niestety mi pożałowali :( ..oddalbym podgrzwanie foteli za domykanie ;P
no w naszej tez domykanie nie dziala ... otwiera elegancko ... swiatelka do domu tez ladnie swieca ... ale zamykanie niet :(
Testowałem wczoraj u siebie otwieranie/zamykanie i follow me home i wszystko pięknie działa;)
U mnie też domykanie nie hula;/, ale obczaiłem, że jak sie przytrzyma drugi raz guzik otwierania to szyby sie uchylają jeszcze bardziej i tak do samego dołu:)
A Follow Me Home bawie sie nawet jak jest jasno:D
a u mnie działa jak potrzymam dłużej to lecą szybki do samego dołu i ładnie się zamykają
nie będę zakładał nowego tematu :)
wysiadam z mojej niuniu zamykam idę do sklepu wychodzę przechodzę koło mojej niunia a ona zapala postojówki lekko w szoku byłem
ciekawe czym mnie jeszcze zaskoczy
Od ktoregos roku (2003?) przestano dodawac funkcje domykania szyb z pilota/kluczyka.
Fajny bajer na nocne trasy to wylaczenie podswietlenia obrotomierza, wskaznikow temp i paliwa :) trzeba dlugo przytrzymac "-" od sciemniania podswietlenia zegarow :) analogicznie "+" sie wlacza spowrotem.
no właśnie pierwszy raz hehe dziś przetestuje czy to był jedno razowy wybryk :D
w 147 w instrukcji jest napisane że przytrzymanie przycisku km dłużej niż 4 sekundy powoduje wyłaczenie podświetlania trzeba sprawdzić
"km" skasuje przebieg okresowy a nie podświetlenie
w instrukcji tak ładnie napisali uwaga jeśli przytrzyma się przycisk (km) przy właczonych światłach zewnętrznych dłużej niż 4 sekundy zgaśnie podświetlanie zestawu wskaźników z wyjątkiem prędkościomierza :)
Rzeczywiście działa przy wciśnięciu "KM" na dłuższy czas... dziwne jest to, że w instrukcji mam napisane ze przytrzymanie tego przycisku na kilka sekund zeruje okresowy licznik kilometrów - chyba mam instrukcję od innego modelu 147.
zieluch111 - jeśli masz tą instrukcję w PDF to daj znać.
no u mnie nie działa a nie tak ani tak skończyło się skasowanym licznikiem instrukcję mam w wersji papierowej ... w dwóch językach :D
jak dorwe jakiś skaner to popracuje na nią tylko trochę to potrwa...
Naszukałem się dziś w internecie ale znajduję tylko dwie wersje - jedna taka jak już miałem a druga do modelu po FL. Dziwne jest to, że jak wcześniej przytrzymywałem chwilę to zawsze kasował mi się licznik... a dziś podświetlenie zostało tylko na prędkościomierzu. Muszę to jeszcze później zweryfikować dlaczego raz jest tak a raz inaczej. Jak jest u innych?
w mojej jest tak że na km kasuje licznik i da sie tylko ten dimmer podświetlanie zmniejszyć.. ale zeby całkowicie wygasić to niee
u mnie wylaczenie podswietlenia zegarow oprocz predkosciomierza rowniez dziala po zmniejszeniu podswietlenia do zera i przytrzymaniu "-" ,"km" kasuje mi okresowy licznik. CZy ktos jeszcze znalazl jakies ciekawe rzeczy w 147? u was ten czujnik powietrza działa?ten ktory zmienia obieg powietrza na zamkniety w przypadku wykrycia w powietrzu alkoholu , spalin itp z zewnatrz?nie wiem moze temu ze jest zimno to sie jakos wylacza sam jak klima ale ja roznicy nie widze po jego wcisnieciu i jezdzeniu po miescie :P
A czy ktos wie za co odpowiada ten czujnik naslonecznienia ?