Proszę o sugestie, jakie mogę napotkać trudności i czy jest możliwość wymiany sprzęgła bez kanału, np na najazdach (?).
Ew jaki jest koszt wymiany oddając do mechanika i czy wymienia się komplet czy zużyte elementy?
Printable View
Proszę o sugestie, jakie mogę napotkać trudności i czy jest możliwość wymiany sprzęgła bez kanału, np na najazdach (?).
Ew jaki jest koszt wymiany oddając do mechanika i czy wymienia się komplet czy zużyte elementy?
ja bym wymienił kplt, mechanik u mnei od 250 zł, ja bym bez kanału nei robił (lub podnosnika)
Dzięki za odpowiedź. Jaki koszt kompletnego sprzęgła?
Masz takie w ofercie?
zapraszam na priv
Chłopie sprzęgło w V6 to nie zabawa w podwórkowego mechanika bo to nie jest prosta sprawa. Koszt robocizny to przynajmniej 300zł koszt kompletnego sprzęgła to około 1000 zł i nie jest łatwo go kupić. Proponuje wymienić zużyte elementy a sprzęgło w orginale (VALEO)jest dość wytrzymałe
dokładnie, v6 nie waży 80 kg jak ci sie poprzesuwa to nie ustawisz pod mocowania poduszek.
Dziękuję za wszystkie konstruktywne odpowiedzi.
W takim razie nie będę się za to zabierał, chyba że uda mi się wypożyczyć kanał.
bez kanału nie ma mowy bo w 155 trzeba sanki odkrecic do wymiany sprzegła
kanał musi być ,bo tak to nie dasz rady.W 1,8 wrzuciłem skrzynie bez kanału ,auto na kobyłkach i spuszczony trochę silnik był(jak był zmieniany silnik)
A jednak da się na podwórku, na kobyłkach :D
http://www.youtube.com/watch?v=y6eaR...eature=related
Co do kosztu samej roboty, ceny wahają się niesamowicie, serwis fiata Lublin 850zł, pan Czesio 500zł, dobry serwis w Krośnie 250zł.
pewnie że się da, tylko troche gorzej sie robi. Nie takie rzeczy się robiło:)
Panowie co myślicie o tym: http://allegro.pl/sprzeglo-mecarm-al...158044113.html ?
Warto ?
Cena dobra ale o jakości tej firmy niewiele w necie.
Podstawowa sprawa - sprzęgło 155 V6 pasuje tylko do 155 a tu masz wymienione jeszcze inne modele.
No właśnie się dziwiłem ... ale w tych LUK'ach za tysiaka też są wymienione obok 155 inne modele :(
Wychodzi na to, że na Allegro nie ma ani jednego do 155 V6.
Nr oryginału się nie zgadza.Powinien być 60777605 a nie 60778349 (5894752), nr Valeo to 801350 a nie 801078.I jeszcze profil piasty.Na aukcji jest 20x20,1x23,1 a powinno być 20x20,1x23,2.
Artih mam nr gg do gościa od którego kupowałem za 692 zł,ale nie wiem czy ma więcej.Jak chcesz to Ci podam na PW.
Poproszę Łukasz.
Andrew nie szukam dziwolągów tylko zacząłem w ogóle szukać sprzęgła.
Nie byłem ani nie dzwoniłem jeszcze do żadnej hurtowni tylko rozejrzałem się na Allegro i mnie to zainteresowało.
Zreszta wyjaśnienia przydadzą się i "potomnym".
U mnie leży zapasowe kompletne nowe sprzęgło Valeo, była okazja i niech leży
Cieszę się razem z Tobą ...
A skąd ta okazja;) Szukaj czegoś normalnego, akurat na sprzęgle nie warto oszczędzać nawet jeśli robisz sam bo roboty przy tym sporo...
No był tu kiedyś taki jeden.
Ten grzybek to już człowiek legenda :D, Andrzej ile Ty płaciłeś za nowe okładziny???? Coś kiedyś rozmawialiśmy że zbyt twarde były.
Tak kiedyś popełniłem błąd w sztuce i na dobre sprzęgło(profilaktycznie) zanitowałem twarde okłodziny cierne i zrypałem docisk i koło zamachowe i miałem problem ale dzieki dobremu fachowcowi znanemu w światku warszawskich mechaników reanimowałem sprzegło dziki fachowej pomocy tego człowieka. Zapłaciłem coś niecałe 200 zł odebrałem tarcze, docisk i koło zamachowe jak nowe
Przy okazji można lekko wzmocnić sprzęgło jeśli ktoś lubi mocniej pociskać.
Póki co złożyłem zapytanie do Autosklep24 - zobaczymy jaką ceną dadzą.
Napisałem też do kolesia, którego namiary podesłał mi Łukasz (thx).
No to mam pierwszą cenę (Autosklep24) - ponad 1300,00 zł ... zwaliła mnie z nóg :(
Szukaj na Zachodzie, ja kupiłem na wyprzedaży za 250zł już z przesyłką z Reichu;)
O kuźwa ... <szok>
Tutaj http://e-autoparts.pl/zestaw-sprzegl...-p-293682.html napisali, że to zamiennik z LUK'a - prawda to ?
Bo z tym LUK'iem (LUK 624142400) raczej nie ma problemu w dostępie i sporo tańszy a shitu ten producent aż takiego nie odstawia.
A masz już wszystko rozebrane, może regeneracja jest lepszą opcją. Moge dac Ci namiary
Nie, dzięki - wolał bym nowe. Jeśli trzeba będzie to pozbieram na Valeo :)
Ciekawi mnie jednak czy ten LUK pasuje bo jest w dobrej (jak na ten model) cenie.
P.S. Ile w przyblizeniu taka regeneracja ? Bo nie ukrywam, że kombinowanie i poszukiwania zakończyły się na razie zakupem używki Valeo, która na niewiele się przydała finalnie (ale dałem na szczęście tylko 80,00 zł).
Tak jak pisałem niecałe 200 zł kupujesz tylko nowe łozysko oporowe też Valeo cos około 60 zł jak dobrze pamietam.
Dobrze zregenerowane sprzegło posmiga dłużej niż ten LUK
Witam z tego co się orientuję to oryginalne sprzęgło do alfy jest robione przez firmę Valeo ale osobiście kupował bym ze sklepu ponieważ w razie reklamacji niema problemu Luk jest odpowiednikiem jakościowym Valeo jedna i druga firma robi sprzęgła na 1 montaż tyle że do innych marek i jak już wymieniać to cały kpl. po co za jakiś czas rozkręcać to od nowa :-) pozdrawiam.
jasnyd1 nic nowego nie napisałeś co nie zostało już powiedziane - ale dzięki.
Dziwne - http://allegro.pl/sprzeglo-alfa-rome...984176560.html .
Numer się zgadza - 801350.
Ma ich dowolną ilość.
???
Numer ok, ale na zdjęciu jest sprzęgło z innym łożyskiem niż oryginalnie (powinno być metalowe).
Więc pewnie zdjęcie jest "poglądowe" ale lepiej dopytać.
Skąd wniosek że ma ich dowolną ilość , pytałeś ? Bo na aukcji jest jedno.
I jeśli to jest sprzęgło 801350 to cena jest wyprzedażowa, bardzo okazyjna.
Pytałem, zresztą ma nie jedna aukcję z nim.
Cena jest naprawdę dobra, sprzegło Valeo było montowane fabrycznie i bez problemu śmiga 200ty przebiegu a kosztuje ponad tysiaka w sklepie. Ja już nabyłem wcześniej niech leży może się kiedyś przydać
Hehe juz to wczesniej pisałem ale niech zostanie:D
No to git - ma 6 czy 7 sztuk więc ;)
Ma też do 155 Q4 - http://allegro.pl/sprzeglo-alfa-rome...984175982.html .