Witam,
Proszę napiszcie mi jaki olej do automatu po FL. Wiem że esso ale zamiennik mobila jakie ma ozn. ?
Z góry dziękuję
Printable View
Witam,
Proszę napiszcie mi jaki olej do automatu po FL. Wiem że esso ale zamiennik mobila jakie ma ozn. ?
Z góry dziękuję
Jeśli masz po FL to już raczej nie Esso.
Esso był lany do ZF 4HP20 przed FL.
taki który spełnia norme JWS-3309 np mobil atf 3309 lub Valvoline maxlife multipurpose ATF
poradźcie mi czy olej http://www.valvoline.pl/pr,56,maxlife_atf.html nada się do skrzyni automatycznej aisin
AW 55-50SN ? Jak dużo zleci tego oleju? 5 litrów starczy?
Musi spełniać norme JWS-3309 np mobil atf 3309 lub Valvoline Maxlife multipurpose ATF. Więc ten z aukcji powinien być ok. Nie wiem ile zleci ja, mam inna skrzynię:)
Dedykowany do tej skrzyni :
RAVENOL Automatik-Getriebe-Oel DexronŽ-VI to olej do przekładni automatycznych typu ATF (Automatic-Transmission-Fluid) na bazie najnowszej technologii olejów hydrokrakowych typu HC/HT, dopuszczony przez General Motors do zastosowania w pojazdach z przekładniami automatycznymi. Specjalna formuła powoduje podwojenie żywotności w stosunku z porównywalnymi olejami do przekładni automatycznych typu ATF.
RAVENOL Automatik-Getriebe-Oel DexronŽ-VI spełnia wymogi specyfikacji olejów do przekładni automatycznych General Motors dla wszystkich pojazdów z automatyczną przekładnią Hydramatic od 2006 roku.
DexronŽ-VI jest zarejestrowaną marką handlowa General Motors Corporation.
Olej przekładni automatycznej Zalecany Ravenol ATF Dexron-VI Dopuszczalny Ravenol ATF Dexron III H
kup motula dexron III i nie baw się w żadne mobile,zleci go 4 litry
a pozostałe 6? :)
pozostałe 6 co?
po odkeceniu korka wypływa około 4-4.5 litra oleju,przynajmniej przy napełnianiu na max na miarce wychodzi trochę ponad 4 litry.
ile wyszło by po wymianie dynamicznej nie wiem bo jej nie robiłem ale na forum volvo spotkałem się z opiniami że raczej ponad 12 niż 10
I tu właśnie należałoby zrobić wymianę całego oleju, a nie tylko 4 litrów. czy 10, czy 12 to już do ustalenia, ale wymienić trzeba wszystko.Jak nie przy wymianie dynamicznej to chociaż po wymianie statycznej 4 litrów, przejechać 50km i potem wymienić kolejne 4, a potem kolejne 4.. czy tam 2.
Ja używam amerykańskiego oleju TRANSTAR DEXRON VI który wlano mi w firmie MIDPARTS po naprawie skrzyni, potem, zgodnie z ich zaleceniem wykonałem wymianę statyczną, zeszło 4,5 l i tak do tej pory jeżdżę, nic się złego nie dzieje, skrzynia pracuje normalnie, zarówno w mieście jak i podczas szybkich przelotów autostradami.
Witam... Chcialbym sie dowiedziec czy to mozliwe ze w mojej AR 166 z 2005 r skrzynia sporttronic nie ma filtra? Sprzedawca w sklepie twierdzi ze nie ma....przeszukuje te fora i ciagle sie pojawia temat filtra wiec wole sie upewnic:) jakby ktos mógł podpowiedziec bylbym wdzieczny...pozdrawiam
W skrzyni AISIN stosowanej w naszych alfach filtr oleju wymienia się dopiero przy remoncie skrzyni. Aby się do niego dostać trzeba ją rozkładać.
DZieki serdeczne za udzielenie rady pozdrawiam:)
A jest w niej bagnet oleju?? Czy trzeba wejśc pod auto i odkręcić jakis korek przelewowy??
jest bagnet
W którym miejscu sie znajduje?? Za cholerę nie moge go znaleźć
Fiat sugeruje olej Tutela GI-V. Spełnia normę ATF JWS 3309. Po co kombinować ?
Do 4HP20 tez sugeruje olej ze specyfikacją zgodną z Dexron III :)
Dokładnie:)
Do ASB zwykle wlewa się olej jaki zaleca producent (uwaga, uwaga) ....skrzyni biegów;)
Spotkałem się z sytuacją kiedy renomowany autoryzowany serwis w Poznaniu sugerował do AW55-50 w Lancii Thesis olej Tutela GI/E który jest odpowiednikiem Dextrona III.
Jest to ewidentny błąd. Natomiast Tutela GI/V jest olejem stworzonym do tego typu skrzyń. Nie jest to tani olej ale bardzo dobry.
Kurcze mam problem ze skrzynią u brata w 166 aisin
Tzn wszystko działa ale brat chce tam wymieniac olej ai ile osób tyle opinii.
Przebieg 175 000km. olej nigdy nie był wymieniany.
Jaki olej jest dobry do tej skrzyni i czy przy takim przebiegu powinno sie wymieniać??
przeczytaj temat.Cytat:
Musi spełniać norme JWS-3309 np mobil atf 3309 lub Valvoline Maxlife multipurpose ATF
Witam czy ten olej z linku https://allegro.pl/oferta/mannol-atf...20l-9550729206 ktoś go stosował ogólnie spełnia normy ja po jego wymianie wymiana statyczna kilka razy w odstępach po jakieś 100km w piątek zapaliła mi się kontrolka skrzyni błąd elektrozaworu lokup wcześniej przed wymianą nie miałem ani razu żadnego błędu może olej jest do dupy?
W przypadku złego oleju problemy najczęściej pojawiają się po jego rozgrzaniu.
156 z Aisinem i Hipolem ATF w środku. Skrzynia chodzi jak marzenie. Wlałem za poradą speca który ma spore doświadczenie i twierdzi że w swojej klasie Hipol ATF jest jednym z najlepszych. Do wspomagania lałem ATF od dwudziestu lat w każdej Alfie. Zero problemów.