Jakie ciśnienie oleju ???????
Mam pytanie , jakie powinno byc ciśnienie oleju w silniku benzynowym Alfa Romeo 75 ?? , czy jest coś takiego jak zawór upustowy ciśnienia oleju w pompie ?? . Wskazanie oleju w mojej 75-ce pokazuje prawie full dopiero po rozgrzaniu pokazuje połowę skali na wolnych obrotach , przy dodawaniu gazu rośnie równo z gazem prawie do końca skali. Czy tak powinno byc ??
Re: Jakie ciśnienie oleju ???????
Cytat:
Napisał 75andrew155
Mam pytanie , jakie powinno byc ciśnienie oleju w silniku benzynowym Alfa Romeo 75 ?? , czy jest coś takiego jak zawór upustowy ciśnienia oleju w pompie ?? . Wskazanie oleju w mojej 75-ce pokazuje prawie full dopiero po rozgrzaniu pokazuje połowę skali na wolnych obrotach , przy dodawaniu gazu rośnie równo z gazem prawie do końca skali. Czy tak powinno byc ??
Mowisz o wskazniku na desce? Jakis czas temu pytalem obcykanych w 75tkach i twierdzili, zeby nie zawracac sobie nim glowy, bo jego wskazania maja na ogol niewiele wspolnego z rzeczywistoscia. Najlepiej bylo by zweryfikowac podpinajac w miejscu czujnika lampki zewnetrzny manometr, jak pokaze na wolnych przy porzadnie rozgrzanym oleju pow. 0,5-0,6 bar to chyba nie ma sie czym przejmowac.