Bardzo interesuje mnie spalanie Alfy GTV z silnikiem 2.0 TS w szczególności w mieście. Bardzo proszę o odp;) pzdr
Printable View
Bardzo interesuje mnie spalanie Alfy GTV z silnikiem 2.0 TS w szczególności w mieście. Bardzo proszę o odp;) pzdr
jest duuużo informacji o spalaniu na forum, zwłaszcza jesli chodzi o ten silnik
np. http://www.forum.alfaholicy.org/show...18&postcount=6
ok spoko tylko potrzebuje opinii użytkowników a nie info z Auto Centrum.
ale dzięki
Pewnie podobne zużycie ma 1.8ts, ostatnio w cyklu miejskim, dojazdy do pracy 4-5 km, z raz wyjazd za miasto 20km, wyszlo 10.2l, przy tych mrozach. Generalnie bylem nastawiony na min.11-12l.
Jestem mile zaskoczony. Tak przy mieszanym to ok.8-9l, jeźdze normalnie, czasem jakieś szaleństwo. Ogólnie nie jest źle. 2,0 na bank coś trzeba dorzucić min.1litr . Zależy też jaka noga.
pozdr.
Nie ma sensu brac 2.0...
U mnie w trasie w trybie jazdy zgodnym z prawem wychodzi 8.3/100, zmierzone na odcinku 400km...
Codzienne uzytkowanie auta, dojazdy do pracy, 12/100, a zdaza sie ostro pocinac...
Jedynie w godzinach szczytu w korkach poruszajacych sie skokami po pol metra widac i ostrym palowaniu widac, ze wskazowka w oczach spada...
Srednie zuzycie na poziomie 12-13 litrow przy normalnej jezdzi... V6.
Przy 2.0TS spalanie nie jest ogólnie wysokie, najniższe w trasie jakie udało mi się uzyskać to jakieś 8.0-8.5, w mieście to ok 11-12l. Przy ostrej jeździe nie sprawdzałem bo po co? :) Uważam że TS to świetna konstrukcja i mimo, że ma średnią opinię ja się z nią nie zgadzam. Przy 150kM silniku i momencie (o ile dobrze pamiętam) 169Nm spalanie jest moim skromnym zdaniem śmieszne. Wystarczy popatrzeć na konstrukcje innych producentów typu Ford (od 12L/100km) czy Mitsubishi (to samo) a nie mówię to rzecz jasna o jednostkach doładowanych. Fakt, że wymiana rozrządu w Gtv to nie 300zł ale w końcu nie robi się tego codziennie a sam dźwięk silnika przy 5000 obr/min sprawa że serce mocniej bije i pojawia się usmiech na "gębie" od ucha do ucha :D
Przy 3.0 jest to 70km wiecej... i wrazenia z jazdy zupelnie inne, jak i dzwiek silnika.
Moja byla teraz przez tydzien niedysponowana i przez ten czas musialem jezdzic lancerem... jak juz naprawilem wczoraj... to nie mialem ochoty z niej wysiadac.
Przy 3.0 osiagi sa niesamowite... wiadomo, z czasem sie czlowiek przyzwyczai i bedzie znowu malo (tak mialem ze 166tb). Tutaj jednak przycisniecie jest naprawde konkretne... do tego dodaj przelozenie i prace ukladu kierowniczego... kazdy zakret mozna objechac bez przekladania rak na kierownicy (chociaz to cecha wszystkich GTV, i wielu Alf).
Naprawde nie chce sie wysiadac z tego auta.
A spalanie? Jak mowilem, u mnie trasa 400km, zgodnie z przepisami wyszlo 8.3. Na codzien wychodzi mi 12-13 (jazda do pracy 17km w jedna strone, troche krecenia sie po miescie, wypad na zakupy.... ogolnie normalne uzywanie).
Wiadomo, jak sie paluje to spali ile sie naleje... Ja jednak jestem przekonany, ze jak na takie osiagi, to ten silnik jest mega ekonomiczny.
Za V stoi rowniez fakt ich niezawodnosci. Jezeli cos padnie to jakis czujnik, co i w TS sie zdarzyc moze.
Bierz smialo V, bo z TS zaraz zacznie Ci brakowac mocy, i bedziesz znowu zmienial auto...
Ja nie widze dla siebie lepzego auta... poza jakims Ghibli/quattroporte z lat 95-97... ale na to bede musial poczekac...
P.S GTV 3.0 uzywam na codzien, i moze tylko jak lezy duzo sniegu to sa problemy (niskie zawieszenie, wiec przyciera czasami).
no dzięki Panowie zaczyna mi się wszystko powoli układac;) bardzo chętnie kupiłbym GTV bo zawsze mi sie marzyła jednak najpierw pozbyć się musze 145-ki a niestety nikt mi nie chce w tym pomóc:(
Spalanie w GTV V6 2,0TB nie jest takie straszne,biorąc pod uwagę wspaniałe osiągi.Fakt że podczas jazdy po Wrocławiu poszło 15/100km.trochę to boli,ale jak się ma ciężką nogę...
Przy normalnej (ekonomicznej)jezdzie,zwłaszcza kiedy ktoś siedzi z boku i mnie pilnuje(wypad nad morze 1200 km)mniej jak 9/100km.
Alfy nie kupuje się żeby oszczędzać,chociaż fakt można jezdzić ekonomicznie.TB można jechać tak, że turbina się nie włączy.Pali wtedy niewiem czy nie mniej niż 2,0TS.Wiem bo mam też 147 z silnikiem 1,6 TS 120KM i pali tyle ile wlejesz. Moja rada V6 zobaczysz jaką frajdę z jazdy daje ten silnik.Pozdrawiam
Potwierdzam!
Moje minimum w v6tb to bylo 7.8/100 (co prawda w nocy w miescie ruchu nie ma), w budzie 166.
spalanie to rowniez odzwierciedlenie stanu silnika... niestety wiekszosc importowanych gtv wymaga wiele milosci aby uzyskac postulowane przez producenta dane techniczne. Tak masz jak dbasz niestety...
Mopja pali 15-16 l/100km, ale głównie w korkach ........... no i przed przeglądem, no ale w porównaniu z 25l/100km poprzedniego potwora to malutko:D
A po co mialbym klamac? Zastanow sie....
Minimalne spalanie zmierzone po nocnym krazeniu predkoscia defiladowa po miescie...
Max zmierzone to 22 litry, na nimelaze pelnym zbiorniku (okolo 70 litrow).
Teraz mam GTV 3.0 i minimum mi wyszlo niecale 8.3, a max ktory policzylem 14 z kawalkiem.
Nie licze czesto, raczej tylko czasami z ciekawosci.. Fakt jest taki, ze obecne auto spali tez pewnie powyzej 20 jak nim mocno jezdzic...
Na codzien w 166tb mialem okolo 12l, i teraz w GTV wychodzi mi 12-13, przy normalnej jezdzie (dla mnie normalnej, skrzyzowan nie blokuje raczej ;))
Dla mnie piszesz jakies wymysly... w miescie gtvka palika mi srednio 16l przy raczej spokojnej jezdzie, na trasie 11 jak jechalem 80km/h. Po chipie mi troche spalanie wzroslo w miescie 17-18
7l to pali 1.9jtdm po miescie ;)
moja 3.2 w miescie przy sredniej jezdzie pali 16, przy szalenstwach 20. W trasie do 140km/h 10-11
Witam
Moja TB pali w mieści koło 13 l. przy spokojnej jeździe na krótkich odcinkach, 15-16 przy sportowej. Na trasie do 130 km/h ok 9 l. na setkę.
17 - 18 a czasem 22 paliła mi przy uszkodzonej sondzie lambda.
Radzę milky sprawdź ten element. Dodatkowe objawy to sadza na tylnym zderzaku.
Pozdrawiam
Vito
ja w chwili obecnej latam na chipie squadry i jak wyczytalem na alfaowner jest to poprawne spalanie po chipie. U mnie wszystko jest ok z sonda :) Jeszcze zdefiniujmy co oznacza spokojna jazda bo dla mnie to jest do 3500.. moze jakbym jezdzil do 2500 zanim turbo wstanie to na upartego bym mial te 13l tylko wtedy predkosci i przyspieszenie sa na poziomie tico..
A Turbo wstaje od ilu rpm? Ostatnio śmigam max do 2500 rpm ....... może nie śmigam ale toczę się ........... zobaczymy ile spali chociaż jak by mi zależało na małym spalaniu to bym kupił jakieś Tico:D
w serii chyba cos ok 2400-2500. u mnie teraz 2700. Po chipie czuc spora roznice w przyspieszniu samochodu moze nie od 0 do 100 ale napewno od 80 wzwyz. Wedlug strony squadry powinna teraz miec 230KM i 340momentu ale to na standardowym wydechu... ja mam 2.5cala a w wakacje bede chyba robil na 3' i wywalal kata (oczywisice koncowki wydechu zblizone do tych co ma redzi:) ). Wtedy pojade na hamownie zeby zobaczyc co z tego wyszlo:)
Jestem ciekawy ile Ci wyjdzie spalanie jezdzac do 2500.. bo ze zejdziesz ponizej 10 to szczerze watpie;)
Mechanik mi wymontował kompy a kości wlutowali mi fachowcy w pracy którzy naprawiają płyty główne itd. Chyba każdy elektronik by sobie z tym poradził;) najgorzej to wyciągnąć kompa...
Przy spokojnej jeździe "na Tico" pali 16,6 na 100 km ...... no ale jeszcze nie zrobiłem przeglądu, jak wymienie olej, filtry, świece i sprawdze co z wtryskami bo mam marchewe to pewnie będzie mniej :D
myślę ze spalanie w silniku który ma pojemność 3 litrów i moc 220 km w granicach 12-13 litrów jest poprostu nie możliwe,sam zresztą producent podaje w trybie miejskim troszkę ponad 16 litrów...a nie sądze by Alfa Romeo miała jakiś logiczny cel zawyżać spalanie w swoim modelach,jest raczej przez wielu producentów tendencja odwrotna...
biorąc pod uwagę wiele czynników..jak stan silnika i podzespołów,wielkość miasta i korków , "ciężką noge" itd trzeba się liczyć ze spalanie w mieście minimum 16 litrów,i nie ma się co oszukiwać że będzie mniej paliła,one tyle palą .....
a wracając do pytania ile pali 2.0 TS
około 13 litrów po mieście
tyle pali mój spider po mieście (Spider) przy delikatnym traktowaniu gazu
Moze i masz racje...
16 miasto i 10 trasa
cykl 50/50
srednia=13
Teraz tylko wszystko zalezy od tego jak mocno ktos jezdzi.
Mi srednia wychodzi okolo 12, trasa minimum 8,3.
Ale jak zauwazyles, to auto prowokuje do zwawej jazdy, i nawet jak staram sie jechac spokojnie, te 80-90.... to jednak wychodzi na to, ze na 5 jade 110... bo to auto samo chce tak jechac.
A jeżeli chodzi o silniki TB i 3.0 - 3.2 jak jest ze spalaniem? który więcej potrafi wypić? Przy ciśnięciu pewnie TB nie ma sobie równych przez turbo ale przy normalnej jeździe który pali mniej wolnossący czy turbo?:confused:
Ja mam 3.0 i mi srednia wychodzi 12-13...
Z logicznego punktu widzenia mniej pali TB, mniejsza pojemnosc, wiec jak stoisz w korku albo tubo nie laduje to potzrebuje mniej paliwa. Przy ostrej jezdzie wychodzi mniej wiecej to samo. Oba maja po 200KM, moc sie nie bierze z nikad.
Witam
Nie będzie to samo dlatego, że silnik z turbo ma większą sprawność tzn. lepiej wykorzystuje paliwo. Więc TB zawsze spali trochę mniej od 3.0 V6.
Jako przykład podam dwa silniki VW 1.2 TSI o mocy 105 KM i 1.6 FSI o podobnej mocy. Różnica w spalaniu to ok. 1.5 l ponieważ mniejszy silnik ma większą sprawność.
Dlatego wszyscy producenci chcią mieć taki silniki w ofercie.
Nasza Alfa również np 1750 TBi wyparło z rynku silnik 2.5 oraz miesza z błotem marny oplowski 1.8 140 KM który pali sporo więcej.
Pozdrawiam
Vito
Na trasie sprawdzałem ..przy częstym dochodzeniu do prędkości
160km/h ..lecz nie ciągnięciu po obrotach ..trasa Śląsk>Poznań
10.5L / 100km
W mieście przy mojej ciężkiej nodze, codzienna trasa do pracy
4-5km ..+ pozostawianie auta włączonego na parkingu przed
jazdą, rozgrzewanie silnika przed jazdą ..aaa jak już dobrze
rozgrzane, to niestety często mi się zdarza "deptać (nie żyłować)
..spalanie miasto wyszło 15L / 100km ..sprawdzane dosłownie wczoraj
..kilka dni temu tankowanie do full, przejechanie 100km i ponownie
tankowanie na full ..przez 50km jeździłem normalnie (nie eco tylko normalnie)
aa drugie 50km często po garach ..uważam że jak na zime i niegaszenie
samochodu na postoju i rozgrzewanie przed jazdą ..wynik nie jest zły..
litr za 10 koni jak bez turbo moim zdaniem tak powinno byc
hmMMm ..no to takie bardziej dokładne badanie miałem
jak jechałem do Poznania ..u nas full i w Poznaniu odrazu
po trasie full ..i wyszło 10.5L/100km
...jeżeli chodzi o spalanie w mieście, to tak i tak celowałem
w ok. 15L/100km ..bo tak jak pisałem wcześniej ..pozwoliłem
sobie ostatnio trochę ..i w dodatku na postoju silnik często pracował
..myślę że w lato zejdę do 13-14L/100km nawet przy dynamicznej jeździe
Dzisiaj wlane 61 litrow, srednie spalanie 11,66.
ostatnio (ostatnie 6 tankowań) alficzka zaczęła mi palić ... 13 litrów w mieście bez cyckania się z obrotami. Tak poprostu.
Wcześniej nie mogłem zejść poniżej 17 a trasa ta sama do pracy.
Polecam V6 TB :)
6 cylindrow tak czy siak trzeba zalac....niestety nie sa to silniki w ktorych wylacza sie nieuzywane cylindry czy odzyskuje sie energie z hamowania...(przepraszam za powtarzanie sie;) )moj staruszek kiedys powiedzial ze najbezpieczniej jest zalozyc ze spalanie wynosi litr na 10 koni....majac 200 konny silnik powinno wyjsc to okolo 20l. Jest to zalozenie czysto teoretyczne i ma obrazowac ten najczarniejszy z czarnych scenariuszy. Jesli przy tych liczbach stac Cie na utrzymanie auta to znaczy ze zniesiesz wszystko:)
..można dodać stwierdzenie ..że 10KM=1L/100KM ..ale wtedy gdy te 10KMCytat:
Napisał Dante[PL
jest wykorzystywane ..prościej mówiąc, przy deptaniu :P
No więc tak:
tankowanie za 150 PLN - przejechane 150 km - spalanie 20l/100km (jazda dynamiczna)
tankowanie za 100 PLN - przejechane 130 km - spalanie 15l/100km (jazda na "TICO" )
To ja nie wiem co wy macie z tymi autami...
15 litrow? Chyba tylko po miescie i w ciezkich korkach...