chodzi mi o to jak sie dobrac do tej dolnej sruby bo mam juz prawie wszystko odczepione, odkrecilem juz jedna nakretke pozniej jest blacha i tu jest problem jak ja odkrecic albo jak ja zdjac??
Printable View
chodzi mi o to jak sie dobrac do tej dolnej sruby bo mam juz prawie wszystko odczepione, odkrecilem juz jedna nakretke pozniej jest blacha i tu jest problem jak ja odkrecic albo jak ja zdjac??
Jak tą blaszke na tej srubie tam jakos odgiołem w dół i zeszła z tej sruby - tak mi sie to udało, ale jedni to rozcinają. Cos napewno wymyslisz:)
a czy spuszczales plyn czy tylko wyjales wszystkie weze , co do odgiecia to za dluga jest ta sruba, przeciac zobacze moze tak zrobie ale poczekam moze ktos cos jeszcze innego podpowie??
Musisz "poluzować" wymiennik ciepła. Najlepiej przy kolektorze wydechowym wtedy zejdzie z śruby. Albo coś tam źle widzę. Chodzi Ci o uchwyt tej bańki?
Ja spuszczałem cały płyn bo go sobie wymieniłem na nowy:) ale to tego zabiegu nie musisz spuszczac całego, ale bedziesz musiał zakupic cos na ewentualną dolewke brakującego płynu, lub upuscic gdzies troche z bloku, co by przy demontażu nie wylało sie za wiele.
Na tej srubie wisi chłodnica spalin i to ona robi takie problemy (ta blaszka) z demontażem tego termostatu, możesz go równiez rozkrecic i zrobi sie troche luzniejsza ta blaszka i łatwiejsze odgiecie, wyjecie, a później tylko włożysz, troche wyproscisz i skrecisz i gucio:)
Ja odkręcałem cały wymiennik ciepła i nie jest to jakaś strasznie ciężka robota ( odkręcasz sam wymiennik od rurek przy wydechu i egr nastepnie sam wymiennik trzyma sie na dwóch 13 - kach pod egr przy głowicy tam je odkręcasz i wyjmujesz i masz dojście do tej nieszczesnej śrubki ) jak tak bedziemy każą śrubkę ucinać, wyginac itd to co ta bella będzie sobą reprezentować a później sie słyszy że alfa to szit :mad:
wymieniałes sam, czy ci sąsiad wymieniał:D
nie wiem jak w 147, ale w 156 jest tam strasznie mało miejsca i trzeba troce zdemontowac gratów, aby dostac sie do termostatu - jak widac kolega (założyciel tematu) to chyba też zauwazył skoro założył temat... odgiecie blaszki, a później jej odgiecie z powrotem chyba nie jest takie trudne i brutalne i jak ma ukrzywdzic belle? jeszcze sprawdze jak dokładnie trzyma sie ten wymiennik ciepła, ale cos mi sie wydaje, że jest to troche nieforutnnie rozwiązane...
Acha ja tam o swej alfie nigdy nie powiedziałem że to szhit i problemów z tym zwiazanych nie mam... nawet jak odgiołem tą blaszke...
Kolego sam wymieniałem termostat pominołem wcześniejsze graty ( akumulator , podstawkę, skrzynka z bezpiecznikami itd ) bo kolega pyta o wymiennik ciepła i nie mam zamiaru się tu kłócić czy odgiąć czy nie napisałem tylko że to nie jest jakaś straszna robota wyciągnąć ten wymiennik :)
termostat wymieniony w koncu temperatura jest taka jaka powinna byc
Babus11 napisz jaki kupiłeś termostat tzn.jakiej firmy,gdzie i ile dałeś.Kupiłeś razem z czujnikiem czy nie.
na pw masz wiadomosc
Ja tez chce miec info o termostacie
dla Ciebie i dla reszty termostat BEHR z czujnikiem , cena 220zł nigdzie indziej taniej nie znalazlem oczywiscie BEHRa bo Verneta sa i po 170 z groszami ale bez czujnika sklep to http://allegro.pl/alfa-fiat-lancia-t...411871381.html, w autosklep24 byl po 250 ale nie mieli na stanie, a jak powiedzialem ze innego nie chce to koles powiedzial ze moze mi zalatwic z fiata oryginalny za 310 zl wiec podziekowalem
wymiana termostatu jest dosyc czasochlonna szczegolnie rozbieranie tego i usuwanie fabrycznych spinek
- ja z rozbiorka walczylem prawie caly dzien
- natrudniejsze jest dostanie sie do wymiennika ciepla - trzeba niestety odkrecic 2 sruby 13-nastki od strony maski oraz srube na ktora potem przymocowany jest termostat, oczywiscie wczesniej trzeba zdjac caly EGR
operacje skladania poszly mi znacznie szybciej
warto wszystkie opaski powymieniac sobie na nowe skrecane
Troszkę czasu minęło od ostatniego postu, ale chciałem się podzielić moją wymianą termostatu. Czytałem inne tematy ale tego nie. Wziąłem się za to wczoraj o 20 skończyłem 1.30 w nocy. Natrafiłem na tą blaszkę ze zdjęcia od wymiennika ciepła. Silnik mój 2.4JTD, 2002r, 150KM, Zdjąłem obejmy z wymiennika, mi wyjść nie chciał egr-u nie odkręcałem, wygiąłem ją przecinakiem i młotkiem innej rady nie widziałem, mało miejsca.
Obejmy obowiązkowo wszystkie nowe , stare oryginał masakra już nie do zapięcia. Płynu wogóle nie spuszczałem trosze się wylało, to dolałem.przebieg mam 298tyś km, wyjąłem oryginalny termostat Behr. Wogóle nie wskazywał więcej niż 50stopni cały czas duży obieg. A założyłem Magneto Morelli z czujnikiem koszt 220 zł.
Była jazda próbna z 10km rozgrzał się do 70stopni może nawet lepiej, ale muszę to jeszcze sprawdzić na kompie, bo rura z termostatu na chłodnice miał już ciepłą. Dużo mnie to nerwów kosztowało, więc przygotujcie się do operacji, jak się ktoś bierze za wymianę.
W dziale "ZROB TO SAM" jest opis z obrazkami
ja nie wiem co za problemy macie :P u mnie góra 2 godziny zajęła wymiana termostatu w 2,4 136km...`łatwy dostęp, tylko akumulator właściwie wyjąć, opaski wszystkie obciąć i jakoś większego problemu nie ma :P
Ja u siebie w mienialem wczoraj.. 1.9 jtd 140 km. Cala wymiana zajela mi 2,5 h. Troche do rozkrecenia jest, ale skrecenie to juz 30 min. Robilem to pierwszy raz w Alfie.. U mnie siedzial vernet. Plynu wylalo sie z litr..
Gesendet von meinem Xperia Arc S mit Tapatalk 2
Mam zamiar tez wymienic ale teraz dowiaduje sie ze termostat tam jest z czujnikiem. Kazda 156 ma termostat z czujnikiem czy sa bez jak to wyglada? A przy okazji spytam sie o nr seryjny rozrzadu gdzie moge znalesc, i co przy okazji wymienic przy tych dwoch naprawach?
Czujnik jest wkrecany w termostat
Niektore termostaty sprzedawane sa juz razem z czujnikiem
Inne bez , wtedy dokupujesz za kilka dych czujnik i wkrecasz lub jezeli twoj stary jest ok to wykrecasz go ze starego termostatu i wkrecasz go do nowego i juz
Vernet ma np już czujnik wkręcony
W mojej funi termostat wymiana 1h przy -10. Z czujnikami to jakiś numer zakupiłem nówkę po nr VIN i niestety 130 na zegarze a termostat nie otwarty. Wkręciłem stary czujnik i okazało się że temperatura zaledwie miała 70.
Bo vernety sa bez a behry sa z
:)
Jak do tej pory 4 sztuki do roznych aut byly bez czujnika ktory trzeba bylo dokupic osobno
No ale moze do innych sprzedaja juz z