Witam znowu :)
jeszcze jeden problem mianowicie tak jak w temacie brak oswietlenia w bagazniku :) jedyne co wiem i co sprawdzilem to bezpiecznik jest ok i zarowka tez ok wiecej mozliwosci nie znam :( ma ktos jakis poglad na to :)? pzdr
Printable View
Witam znowu :)
jeszcze jeden problem mianowicie tak jak w temacie brak oswietlenia w bagazniku :) jedyne co wiem i co sprawdzilem to bezpiecznik jest ok i zarowka tez ok wiecej mozliwosci nie znam :( ma ktos jakis poglad na to :)? pzdr
Witaj,
był już taki temat - poszukaj dobrze.
(z tego co pamiętam okazało się że wiązka wchodząca do bagażnika, pod klapą z lewej strony, była poprzecierana)
:) wpadlem na to :) ale w pracy jakos zbytnio nie dzialalo ;/ znalazlem informacje o mikroprzełączniku przy zamku tylnej klapy jutro sprawdze moze to bedzie to... \
thx
pytanie ... czy miałeś do tej pory oświetlenie i nagle przestało działać ?
czy nigdy go nie było ?
Oświetlenie bylo od kiedy kupilem samochod do jakis 3 tyg. temu ;/ czyli przez okolo pol roku dzialalo ok :) a teraz brak :) sprawdze dopiero dzisiaj ten mikroprzełącznik czy jak to sie tam zwie :)
lub jeszcze przekaźnik po prawej stronie przy bezpiecznikach ... u mnie to było przyczyną braku oświetlenia
Znaczy sie przekaznik po prawej stronie w bagazniku? a jakis konkretniejszy namiar ktory to przekaznik? ;> sorki ze tak kombinuje ale kurcze godziny w jakich pracuje nie rozpieszczaja no i po wyjsciu juz ciemno ;/
mialem podobny problem i czujnik w zamku byl ok. okazalo sie ze przerwane byly 3 przewody w oslonie gumowej ktora doprowadza przewody z auta do klapy bagaznika. Sciagnij tą gume i zobaczy czy u Ciebie nie jest podobnie
masakra przez ta pogode i inne usterki ktore eliminuje zapomnialem o oswietleniu :) ok dzieki wielkie postaram sie to jak najszybciej ogarnac i dam znac jaki wynik :)
wracam do tematu - może mi ktoś pomoże
przejrzałem forum i nie znalazłem odpowiedzi
zgasło oświetlenie w bagażniku jak również światełko klapy na desce rozdzielczej
Żarówka ok. Napięcie na obudowie jest.
Sprawdziłem bezpieczniki lecz nie wiem czy dobre bo w instrukcji w ogóle nie ma tego opisu jako oświetlenie bagażnika/bezpiecznik
Zaznaczam że wersja po fl04 więc ma inne przekaźniki w bagażniku i nie ma opisu który z nich jest do czasowego wyłącznika oświetlenia.
Czy może ktoś pomóc w tej sprawie.
Który to bezpiecznik? ew. przekaźnik w mojej wersji.
Pozdrawiam
Ja bym sprawdził ten mikrostyk masowy w zamku klapy.
Kolego Mikellino,
z tego co znalazłem w schematach elektrycznych u Ciebie za załączanie czasowe lampki w bagażniku odpowiedzialny jest tzw. moduł wielofunkcyjny którego głównym zadaniem jest sterownie podnośnikami szyb przednich. Moduł ten jest zlokalizowany na kanale przed dźwignią zmiany biegów.
Przewód wychodzący na lampkę z nogi nr 11 wtyczki B ma kolor czerwono/czarny.
Czy prawidłowo działa wyłącznik w klapie to widzisz na tablicy (gdy zapala się dioda otwartej klapy to jest O.K.).
Natomiast schowek jest zasilany przez bezpiecznik F5 10A na tablicy głównej pod kierownicą i nie ma nic wspólnego z oświetleniem bagażnika.
sprawdzales ta wiazke ktora idzie do klapy bagaznika??? sciagnij ta gume i zobacz czy nie ma przerwanych przewodow
No to ją kolego rozlep i zobacz. Przy zamykaniu przewody te ,,pracują" i całość się zagina to wszystko razy ilość zamykania i otwierania może spowodować złamanie przewodu i brak styku. Co ci pozostaje innego, najwyżej wyeliminujesz kolejną rzecz. Na marginesie mi również działało i już nie ale jakoś nie mam werwy do szukania przyczyny nie jest to niezbędne ;)
U mnie sprawa była jasna, urwała się masa i przez to nie działo nic na klapie łącznie ze światłami. Kabelków jest 10 i polecam wymienić wszystkie.
u mnie az 5 przewodow było urwanych
Witajcie, nie działa w mojej AR 166 2.0 TS 16V 1999 r. oświetlenie bagażnika. Żarówka dobra, oświetlenie wnętrza auta działa. W schowku również świeci. Czy oświetlenie bagażnika ma odrębny bezpiecznik? Popryskałem WD-40 do zamka w klapie i dalej nic. Co sprawdzać po kolei. Pomóżcie koledzy. Jak ewentualnie dostać się do zamka w klapie. Odpinam tapicerkę klapy, ale coś trzyma. A może wiecie, które kable można po drodze sprawdzić miernikiem. Mógłbym wkłuć się delikatnie i zobaczyć czy jest prąd. Szukać, gdzie się urywa.
a czy po otwarciu bagaznika na desce rozdzielczej zapala ci sie ze masz otwarty bagaznik.moze mikrostyk w zamku umarl.tylko niewiem czy jest on polaczony z oswietleniem a napewno z elektromagnetycznym wspomaganiem otwierania bagaznika.srodek klapy jest na zatrzaskach i w raczce pod zaslepka jest srubka ktora trzeba odkrecic i wtedy powinno puscic.
kolego sprawdz sobie wiązke w gumowej osłonie co biegnie do klapy bagażnika najczęściej tam jest przerwa
Dziękuję Panowie. Kontrolka na desce rozdzielczej nie zapala się, jak otwieram bagażnik. Spróbuję dostać się do zamka. Elektrowspomaganie zamka działa. Sprawdzałem. Ewentualnie spróbuję dostać się do przewodów w gumowej osłonie, jak pisze dotek78. Ale jak ją ściągnąć? Hmnnn. Jak uda mi się to naprawić, opiszę dokładnie co było. Super jest ten portal. Pozdrawiam Panowie i Panie. Czekam na dalsze wpisy. Andi.
---------- Post dodany o godzinie 20:50 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 20:48 ----------
Dostanę się do mikrostyku?
Kolego u mnie była identyczna sytuacja i winę ponosiła instalacja w gumie między klapą a nadwoziem. Przewody podczas otwierania bagażnika po prostu się przełamują, lutowanie jest skuteczne choć wytrzyma mniej niż nowa instalacja ale o ile jest tańsze.
najlepiepsze dojście do tych kabli w wiązce sciągnij wykładzine z klapy bagaznika zaczepy i prawdopodobnie jedna sruba jom trzyma odepnij wszystkie kostki od lamp ściągnij gume w miejscach łaczenia sie z blachą dobrze do tej osłony psiknąc wd 40 lzej to będzie schodzić i sprawdz przewody jak będą zerwane to naciągnij koszulke termo kurczliwom i polutuj powinno być ok
Witam, mam problem z oświetleniem bagażnika,sprawa wygląda tak że jak podnoszę klapę do połowy to światło świeci od połowy słychać z prawej strony 'pstryknięcie' i światło gaśnie i bagażnik otwarty. Klapa wraca do do dołu no i w połowie słychać 'pstryk' z prawej strony światło się zapala. coś tam nie załapuje
nie polecam lutowania pękniętych przewodów. przy otwieraniu bagażnik prędzej czy później lut pęknie. polecam wymianę przewodów na nowe
jak ktoś jest z wrocławia to mogę pomóc. najczęściej pada masa bo jest najgrubsza chyba 2,5 lub 1,5 mm2, reszta przewodów to 0,5 lub 1 mm2