Ile palą nasze maszyny :D
Printable View
Ile palą nasze maszyny :D
palą duzo, ale ładnie bzyczą, trasa 6,5 miasto 7,5
6,8 l LPG. Emeryt driving trasa 70% ~90-100 miasto 30%
miasto ostatnio 7,9 (W-wa), w trasie Bydzia - W-wa5,9 l w trybie AW - benzyna
ja jakoś poniżej 10L nie mogę zejśc:/
to jest byc moze nie tak zle jak na tą marke, ale w czasach gdy oil po 100$/barrel, ciągle pisze sie i mowi o nowych technologiach, spalaniu ponizej 5l, to ja bym właśnie takiego spalania oczekiwał, czyli ponizej 5l, i to średnio 5l nie w trasie,
---------- Post dodany o godzinie 08:53 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 08:48 ----------
a no jakby kosarka ładnie bzyczała i mało paliła to tez bym mowił ze jest piekna, choć częsciej uzywam pilaki, zresztą niemieckiego stihla-głośny i nie bzyczy ładnie, ale dobry do ostrego rżnięcia :D
zresztą odkurzacz tez mam z germanii niejaki tomas twin i tez dobrze ciągnie :P
1.4 MPI
Miasto- ok 8
Trasa-6,5
Oczywiscie da sie zejsc nizej, ale to nie dla mnie :D kiedys próbowalem w trasie jak najmniej to mi wyszlo 4,8.
Pozdrawiam
Mito QV lato:
miasto 9
poza różnie od 7.9 do 8.2
zima :
miasto 8.5
poza 7.2 - 7.9
a tu ciekawostka
Gulietta QV
miasto 13.5
poza ciężko zejść poniżej 10 chyba że nie przekraczasz 100km/h
U mnie srednie spalanie to 8,4l/100 przez 4 tys przejechane,
trasy jeszcze nie zrobiłem :(,
najmniej spalił 7,65 l a max 9,5 litra,pije ile się da :eek:
No to trzeba było kupić jakieś Polo blumołszon, co kosztuje ze 20 tysi więcej niż zwykłe, a pozwala zaoszczędzić z litr, czy dwa na setce, i tam w katalogu ma chyba ze 3l/100km. Ale też 16 sekund do setki i pewnie wrzuca siódmy bieg przy 30 kmh. Przy czym, jak będziesz chciał mieć 16 sekund do setki, to nichuchu 3 litrów ci nie spali, tylko pewnie z 6. :)
No więc jak się chce mieć w miarę znośne osiągi, to niestety trzeba lać. 5 litrów nie pali nawet Prius (choć tak ma w katalogu). 8 litrów w mieście to naprawdę niezły wynik.
Inna sprawa, że w porównaniu np. z silnikami TSI grupy VAG, te fiatowskie są jakoś bardziej żarłoczne i mniej elastyczne. A przynajmniej takie odnoszę wrażenie po przejściu ze 160 konnego 1.8 TSI w nieco cięższym aucie.
W zimie średnie spalanie na gumach 16 205/55 - 5.4-5.7l/100
ale głównie trasa- 90% a miasto- 10%
Najlepszy wynik jaki uzyskałem to 4.0 ale na emeryta, przy dużej śnieżycy nie przekraczałem 80km/h na dystansie ok. 45 km.
Przy normalnej jeździe na krajówce (90km do maks. do 110km/h mam ok. 5.2-5.5 a na autostradzie z prędkościami 120-140km/h lekko poniżej 6.0
Na letnich 17 215/45 spalanie wzrasta ok. 0.4-0.5 litra/100.
Aha cała zima na trybie All Weather, w lecie Dynamic przy wyprzedzaniu.
Jestem bardzo zadowolony ze spalania.
W tych odmianach blue cos tam green cos tam auto jest zestrojone na ekonomiczne prędkości, dokładają jakieś owiewki pod zderzakiem i obniżają auto (aerodynamika) leją inny olej i dają inne ogumienie. To razem do kupy da jakąś oszczędność (do czasu wymiany na zwykłe ;)) ale nadal są to zwykłe silniki spalinowe.
Ciekawe jaki efekt dała by ekstremalna eko jazda z MA bo to własnie przy małych otwarciach przepustnicy są główne straty wynikające ze spadku cisnienia, których w MA nie ma.
mała poprawka, MiTo stwierdziło że pali 10.0 na swoim małym komputerku a w rzeczywistości zjadło 10.8!
ostatnio odkryłem że jest coś takiego co się nazywa tryb normal i spalanie spadło do 8.7 - przynajmniej na komputerku, bo w rzeczywistości wmłóciło 9.1
Czyli jednak...widzisz tryb Normal działa:) Ja całą zimę jeżdzę na All Weather i nie brakuje mi Dynamic. Kwestia przyzwyczajenia...
Moje MiTo 1,4TB novitec+KW+G-tech 200CV - na 8tis km = 9,4
v zaklade (standart) 11,3
Czas przejazdu Warszawa Targówek centrum Wrocławia 4.35 h tryb D
średnia 75km/h
375 km przejechane jechałam rano tj.5 wyjazd, 100 km przed Wrockiem zwolniłam
powrót 14.15 tryb N czas przejazdu 5.30 h, 5,4 l/100km średnie spalenie 5,4 l
wniosek na normalu mniej paliwa schodzi ;)
to pewnie normalne czechowice- wrocław średnia prędkość 102 km/h czas przejazdu 1:45 spalanie 10.2 droga powrotna 2.15 juz mi sie nie spieszylo spalanie 8.9
4,9 l /100km trasa W-wa-Bydgoszcz, fakt jazda spokojna, 75km/h
To fest Ci żre ta brera jak na 2.4 gnojówka,mi sie nie udało przekroczyć 10,choćbych nie wiem jak pałowoł,max9,5 na A4 Wrocław-Katowice(godzinka jazdy)
Na powietrze,to i benzyny za duzo nie potrzebuje :D
jamrozw,pomyłka,zapomniołech że miołeś Mito,pewnie o tym pisałeś
ej adams to jeszcze było mito teraz pewnie było by duzo wieceje
udało sie osiągnąć podobne rezultaty do lutraki, spokojnie jadąc wyszło 4,9litra, wiec mozna w miare tanio sie przemieszczać, same plusy takiej jazdy, małe spalanie, tłumik nie buczy, mozna muzyczki posluchac...
dzisiaj wracałam i na klimie 5,3litra....aż jestem w szoku, ale co to za jazda 100 km/h ? no nie dla mnie
Mito QV po torze - 20-22,5 l .
MiTo 1.6 JTDm - w mieście spalanie waha się między 6,6 l/100 km a 6,9 l/100 km - spokojna, ale dynamiczna jazda. W trasie przy bardzo spokojnej jeździe (do 100 km/h) rekordem zostaje 4,6 l/100 km, a przy bardzo dynamicznej jeździe (częste wyprzedzanie i prędkości do 150 km/h) spalanie nie przekracza 6,0 l/100 km, a zazwyczaj wynosi 5,5 l/100 km. Rewelacja. :)
Dziś i jutro jeżdżę jeszcze 1.4 MultiAir 105 km, w poniedziałek odbieram moją 1.4 TB MultiAir więc się pewnie rozpiszę trochę więcej o mocniejszej wersji.
Dziś zrobiłem trasę salon alfy -> sklep -> miastem w średnim natężeniu ruchu na drogę podmiejską -> wieś -> droga między dwoma wsiami -> druga wieś -> obwodnica miejska -> dom. Jestem w mega pozytywnym szoku po dzisiejszej trasie. Nie sądziłem że auto które tak mało pali może być tak dynamiczne i sprawiać frajdę z jazdy.
salon alfy -> sklep -> miasto nie patrzyłem na spalanie.
miasto -> drogi podmiejskie -> wieś -> kręta droga między wsiami -> druga wieś jechałem w trybie dynamic, bez zachowania zasad eco-drivingu, średnie spalanie 8.3 litra/100 km, średnie obroty 3-5k rpm bez zatrzymywania auta. Byłem w lekkim szoku bo moja mx-5 spalała na tej trasie przy trzymaniu co prawda wyższych obrotów około 12 litrów. Tyle że w mx-5 miałem 1.8 145 km. Jednak prędkość mniej więcej ta sama była.
druga wieś -> obwodnica miejska -> dom jechałem w trybie normal, z zachowaniem zasad eco-drivingu, prędkość na obwodnicy 120 km/h, średnie spalanie około 6.1 litra/100 km. Dla porównania moja mx-5 paliła na obwodnicy przy takiej prędkości około 10 litrów.
Silnik 1.4 TB MultiAir według danych producenta pali odrobinkę mniej. Jutro jadę znów podobną trasę, zresetuję komputer i dokładnie policzę kilometry, średnie spalanie, może wrzucę mapkę z google. Gdy odbiorę moją biankę w poniedziałek to powtórzę test dla drugiego silnika. Pozdrawiam.
EIDT: miałem dziś więcej napisać i dokładniej napisać, zrobić mapki przejazdu etc. ale z powodów osobistych nie miałem ani nastroju ani chęci ani nawet o tym nie myślałem by to zrobić. Przepraszam. Mogę co najwyżej napisać że zapamiętałem że spalanie chwilowe jak jechałem do byłej już dziewczyny wynosiło 4.8 litra na 6tym biegu przy około 60-80 km/h. Pozdrawiam.
trasa Katowice - Nowy Sącz - Katowice
czas jazdy 4 godz
śr prędkość 70 km/h
spalanie wg komputera 7,6l
A4 do Krakowa 140 km/h nie dało się szybciej taki był ruch,pózniej to juz tylko 90-110 km/h
powrót juz było lepiej 160-180 km/h A4 do Katowic
predkośc max Mito to 190 km/h z górki wiecej nie chce jechać :)
W trasie przy spokojnej jeździe w 2 osoby bez najmniejszego problemu udało mi się zejść do poziomu 5,8l/100km, przy dynamicznej jeździe na trasie w 4 osoby 6,5l/100km. W mieście przy spokojnej jeździe 7,5 | 8l/100km, przy dynamicznej standardowe 10l/100km :).
W mieście dziś z ciężkim pasażerem - 7.6 przy eco-drivingu.
Salon Alfy -> Okęcie -> Piotrków Trybunalski (Gierkówka) -> Następnie kilka dni Dom - Piotrków (25km) z czego 7km w ok. 15-20min korkach -> Piotrków - Dom (25km) z czego 5km w 25-40min korkach. Po mieście dodatkowo jakieś 7km, ale natężenie ruchu w Piotrkowie nie jest jakieś straszne.
7,8 na komputerze pokładowym, 7,9 z własnych obliczeń.
Wy tak jeździcie(ECO) cały czas?
Podniecacie się jak mało Wam palą jak byście byli właścicielami Golfa I Diesel :)).
2 dni jeżdże MiTo z silnikiem 1,4 MA 105KM i spalanie jakie notuję (jazda w warszawskich korkach) jest w granicach 11-12l/100km, czyli tyle samo prawie co moja julka