Witam.
Jaki silnik można zastosować w AR 155, zamiast 2,5 TD VM? Jednostkę do której nie trzeba przerabiać nadwozia.
Printable View
Witam.
Jaki silnik można zastosować w AR 155, zamiast 2,5 TD VM? Jednostkę do której nie trzeba przerabiać nadwozia.
1.9 td:d
Jakaś nowsza konstrukcja o podobnej pojemności? Poczytałem fora, jakiś użytkownik napomniał coś o silniku z mercedesa klasy c oraz VW 1,9TDi...
Włoskie 1,9TD są mniej awaryjne?
1.9 TD to chyba najbardziej bezawaryjny diesel
Dzięki za zwrócenie mi uwagi na ten motor, Widzę że ma jedną głowicę.
Kolega Amigas ma racje 1,9 to bezawaryjny diesel. Jeżeli nie chcesz diesla to benzyna Twin Spark 8 V
chyba ze lubisz rzezby to mozesz walczyc z jtd 1.9 8v
jak na razie, alfy w posiadaniu nie mam. Zbieram informacje, żeby nie kupić za dużej "skarbonki". o 2,5 Td jest dużo negatywów w necie, a o 1,9 TD prawie nic. Najlepiej pytać sie u źródła. :)
Albo 2,4 ja mam 156 2,4 JTD . Dzwięk tego diesla jak wchodzi na obroty to poezja jak benzyna V6 Busso.
Alfa Romeo 155, Jej kanciate kształty wpadają w mój gust :))))
Mam 155 i 156 ale 156 to nie jest ten styl dla mnie dlatego zgadzam się z tobą.
Teraz tylko czekać na okazję zakupu, Alfy na północy, naszego wspaniałego kraju.
co jest z tym silnikiem nie tak(VM)
wszyscy narzekaja
ja mam same dobre doswiadczenia z VM
nawet na tym forum znajda sie uzytkownicy zadowoleni z tego silnika.
Też nie mam nic przeciwko ale tak jak z 16V jedni chwalą inni narzekają.
Nie tylko tu znajdą sie zwolennicy tych jednostek. Gdybym miał pewność, ze silnik był dobrze traktowany i nie wymaga gruntownego remontu, nabył bym Alfe z taką jednostką. Zawsze jest to ale.
Ma pan absolutną rację może będę miał taką 155 z Niemiec w niedługim czasie przed liftem.
na sprzedaz:>
znam te silniki z aplikacji przemysłowych, fakt ze potrzebuja "opieki"
ale znane sa z wytrzymałosci i tego ze sa niskie w budowie
poza tym, tylko w tym silniku wał korbowy demontuje sie od str koła zam.
jakie ale??
To ale tyczy sie silnika 2,5TD (jego mankamentów związanych z hydrauliką) . A co do 1,9TD, wszystkie diesle tej pojemności cechuje wytrzymałość, przy odpowiednim traktowaniu. Dlaczego na północy Polski mało jest
Alf 155? okolice Gdańska.
z jaka hydraulika??
Chodzi o popychacze hydrauliczne.Zresztą stronę dalej znalazłem:
http://www.forum.alfaholicy.org/145_...2_5_td_vm.html
zostały one zmienione na inne
problem był tam z rolkami, za szybko sie zuzywały
aby je załozyc trzeba było je odpręzyc
jesli tego nie zrobiono to faktycznie mógł byc problem
mam własnie dwa podobne na warsztacie
jeden własciciel jezdził na markowym oleju
inny na jakims wynalazku poleconym przez fachowca od olejów
generalnie oba sa przeznaczone do naprawy głównej
ale jeden z nich jest zuzyty na granicy zniszczenia
zgadnijcie który...
Może będzie na sprzedaż jeżeli nie zostawię ojcu.
1,9 TD moja ponad 300 tys , turbina , sprzęgło , skrzynia jeszcze fabryczne bez żadnej ingerencji :) , wszystko hula że aż miło :)
Jak człowiek jeździ spokojnie silnik spokojnie trzaśnie z 500 tys :) ,
Problemy z silnikiem od 13 lat użytkowania ( po za tym że źle włosi złożyli wakumpompe ) żadnej awarii , z nudów wyregulowałem tylko zawory ( chciałem zobaczyć jak się to robi i na tym silniczku wiele się bawiłem typu rozebrać popatrzeć , złożyć :P ) .
I chyba jaki plus tego silnika 155 , do skrzyni dostęp że aż miło :) , jak zima będzie jeszcze trzymać w marcu to sobie ją wytargam :P
Z ręką na sercu Polecam Silniki Fiata ( Diesle ) :) a szczególnie ten 1,9 TD , tanie części itd. ( paski rozrządu , filtry itd. )
Ale jak będziesz miał jakaś ofertę na 2,5TD i nie będziesz chciał skorzystać to hmm proszę o wiadomość na PW :)
Kolega dziaru obiektywnie przedstawił temat. Jutro do kolegi zadryndam bo mam wreszcie kluczyki do 16V
w razie czego słuze dokumentacja do HR496
pzd.
mam ksiazke serwisowa do naprawy tego silnika, z wszystkimi damymi
oryginał VM, po angielsku.
Widzę, że posiadasz wiedzę na temat doboru właściwego oleju, ja jeżdżę na Shell Rimula Super FE 10W40 Diesel Engine Oil, co sądzisz o tym oleju?
Poza tym moje rady dla przyszłych właścicieli AR155 2,5 TD VM:
Dokładnie sprawdzić szpilki mocujące podstawy dźwigienek zaworowych, dokręcać tylko i wyłącznie kluczem dynamometrycznym, dotyczy to szczególnie pokrywy zaworów, bo inaczej zostanie wyrwana odpowiadająca śrubie podstawa.
Nie przegrzewać silnika, aluminiowe głowice lubią pękać, a kosztują fortunę, a jest ich cztery.
W moim przypadku VM31B nie ma regulacji luzów, ponieważ popychacze są hydrauliczne. W modelu przed liftem jest VM07B z klasyczną regulacją zaworów.
Największym skarbem tego silnika jest rozrząd na kołach zębatych, bezobsługowy.
Pozdrawiam.
Tu masz wątek, który rozwieje wszystkie Twoje wątpliwości i speca od tych silników pod postacią Bogumiła.
http://forum.tdi-tuning.pl/viewtopic.php?t=46
zwroccie uwage ze ten silnik ma kilka wersji i z tego co wiem silnik z 164 125 km jedyna wade jaka posiada to sruby mocujace podstawy dzwigienek i to nei zawsze:) a wymysly dla amerykancow to inna sprawa:)
jak zauwazysz na tym forum pisza w wiekszosci o silnikach z chrysler'a i jeep'a a te silniki sa inne niz w alfach, malo co z silnikow z amerykancow pasuje do wlochow i w druga strone. czytalem to i jakos pomimo faktu posiadania tego silnika nie uwazam ich za awaryje, kazdy silnik majacy lekko 15 lat sie psuje. wiec nie ma co sie oszukiwac idealow nie ma.